logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać tranzystor mocy lub sterujący? SEC 2335f-0 z zasilacza PC

DJ_Dexinter 09 Cze 2012 14:15 1501 6
REKLAMA
  • #1 10982961
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Cześć

Mam problem nie wiem jak rozróżnić czy tranzystor jest tranzystorem sterujacym czy mocy.

znalazłem datasheet http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/7671/Fairchild/KSC2335F

proszę o odpowiedź

P.S. Tranzystor wymontowałem z zasilacza komputerowego
  • REKLAMA
  • #2 10983424
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    A to jakaś różnica jest między tranzystorami sterującymi a mocy?! Sterujący czymś steruje a mocy ma duża dopuszczalną moc...
  • REKLAMA
  • #3 10984028
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Tak owszem jest a mianowicie chodzi mi o moc. Zrobie z niego np wzmacniacz a okaże sie że to sterujący i jaką będe miał moc? 0,01 w czy mniej?
  • REKLAMA
  • #4 10984143
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    No nie wiem może się nie znam ale nie widziałem nigdy podziału tranzystorów tylko na sterujące albo mocy, tak jakby 2 różne bajki. Sterujący może być np w przetwornicy impulsowej i sterować transformatorem ale dlaczego nie mógł by być też jednocześnie tranzystorem mocy?? A ten przykład to że projektowany wzmacniacz będzie miała 0,01W mocy zależy od parametrów tranzystora (Beta, maks moc etc.) a to wszystko masz w datasheacie
  • #5 10984301
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    DJ_Dexinter napisał:
    Mam problem nie wiem jak rozróżnić czy tranzystor jest tranzystorem sterujacym czy mocy.

To zależy jaką moc ma mieć twoja przetwornica - w zasilaczu komputerowym to tranzystor kluczujący przetwornicy, w falowniku napędu np. tramwaju może pełnić rolę sterującego tranzystorem mocy (który będzie miał wielkość porównywalna z ćwiartką cegły...).
  • #6 10986582
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Dzięki za odpowiedzi

Będe miał miernik to zmierzę, jesli bedzie miał duże powiększenie to okaże sie zto to jest tranzystor mocy
  • REKLAMA
  • #7 10986714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak rozróżnić tranzystor mocy od tranzystora sterującego, wskazując na tranzystor SEC 2335F-0, który został wyjęty z zasilacza komputerowego. Odpowiedzi wskazują, że różnica polega na zastosowaniu i parametrach, takich jak moc i wzmocnienie (beta). Tranzystory sterujące mogą być używane w różnych aplikacjach, w tym w przetwornicach, ale nie zawsze są tranzystorami mocy. Wskazano, że moc tranzystora zależy od jego specyfikacji zawartych w datasheet, a nie tylko od jego klasyfikacji jako sterujący lub mocy. Użytkownik planuje zmierzyć wzmocnienie tranzystora, aby określić jego typ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA