logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzwonek bezprzewodowy chiński w bloku – jak zmienić kod, by nie reagował na sąsiada?

sisiKOKO 09 Cze 2012 19:25 1306 10
REKLAMA
  • #1 10983930
    sisiKOKO
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Potrzebuję pomocy, mam problem z dzwonkiem bezprzewodowym "chińskim"... mieszkam w bloku i sąsiadka posiada taki sam dzwonek jak ja. I problem polega na tym, że jak ktoś dzwoni do niej to mi odbiera cetralka i dzwoni mój dzwonek:( a odwrotnie to nie działa:( Wie ktoś jak to zmienić, zmiana melodyjki nie pomogła. Nawet wyniosłam centralkę na koniec mieszkania i nadal :[ łapie jej dryndolnik !!!
    Wieci co zrobić? ? ?
  • REKLAMA
  • #2 10984075
    dziad_ek
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Sąsiadka ma po prostu trochę lepszy sprzęt, w tym Twoim odbiornik reaguje na wszystko , w jej to już tylko na jej sygnały, przeróbka zbyt kosztowna chociaż możliwa, sprzedaj na Allegro i kup nowy dzwonek z mozliwościa kodowania sygnału, cena nowego około 4o zł
  • #3 10984432
    sisiKOKO
    Poziom 9  
    dziad_ek napisał:
    Sąsiadka ma po prostu trochę lepszy sprzęt, w tym Twoim odbiornik reaguje na wszystko , w jej to już tylko na jej sygnały, przeróbka zbyt kosztowna chociaż możliwa, sprzedaj na Allegro i kup nowy dzwonek z mozliwościa kodowania sygnału, cena nowego około 4o zł

Tylko,że mamy te same dzwonki, to jak ona ma lepszy :?: : :!: > chyba przyjdzie mi tak zrobić -kupić inne "czary mary" do drzwi, tylko czy nowe nie bedą łapać tak samo jak teraz? ? ? <myśli>
  • REKLAMA
  • #4 10985374
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Znacznik w temacie a zasady forum/ proszę poprawić!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 10987771
    dziad_ek
    Poziom 13  
    jest też rozwiazanie polegające na zmniejszeniu sygnału dochodzacego do Twojego dzwonka, krótko mówiąc Twój odbiornik jest bardziej czuly na sygnał- rozwiazanie dostępne domowym sposobem to stopniowo coraz wiecej zakrywać odbiornik folią aluminiową tak by łapał tylko sygnał od Twoich drzwi,mozna to zrobic takze wewnątrz obudowy pod warunkiem odizolowania jej wnętrza od elektroniki np reklamówką z folii, jeszcze jedno rozwiązanie -skrócić wewnątrz antene-zazwyczaj jeden przewód podłączony wewnatrz tylko jednym końcem do elektroniki...inne rozwiazania wymagają już większej wiedzy i jest to odpowiednio zbocznikowanie wejścia antenowego rezystorem lub obnizenie nieco napięcia zasilania...
  • REKLAMA
  • #6 10987955
    sisiKOKO
    Poziom 9  
    Ok. spróbuje patentu z folią aluminiową. A tak wogole załączam foto tego dzwonka w środku jak wygląda i który kabelek to antenka?
  • REKLAMA
  • #7 10987982
    _PREDATOR_

Poprzez edycję proszę poprawić załącznik/ link zgodnie z zasadami forum: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #8 10988034
    sisiKOKO
    Poziom 9  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 10988080
    dziad_ek
    Poziom 13  
    antenką a zarazem obwodem rezonansowym jest to co przebija od spodu poprzez płytkę- kilka pasków miedzi zamkniętych we figurę geometryczną, bliskie zblizenie folii aluminiowej może nawet całkowicie wyłączyć "odbiór dzwonienia", można zrobić próbę stopniowo zblizając się do tego obwodu, rożnice w sygnale mogą być na tym urządzeniu bardzo duże gdyż reaguje bardzo ostro na zbliżenia metalu właśnie w tej okolicy
  • #10 10988935
    _PREDATOR_

Pisałem, poprzez edycję!
    Gdzie przecinki, jak rozpoczynamy i kończymy zdania?
    Proszę poprawić!
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #11 10989010
    sisiKOKO
    Poziom 9  
    Koniec.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z bezprzewodowym dzwonkiem, który odbiera sygnał sąsiadki, mimo że obie mają ten sam model. Proponowane rozwiązania obejmują zakup nowego dzwonka z możliwością kodowania sygnału, co zapobiegłoby zakłóceniom. Inna sugestia to zmniejszenie czułości odbiornika poprzez zakrycie go folią aluminiową, co może ograniczyć odbiór sygnałów z zewnątrz. Użytkownik rozważa również modyfikację anteny wewnętrznej dzwonka, co wymaga większej wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA