logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Losowe Blue Screeny w Windows, wolne uruchamianie i czarny ekran po logowaniu

n00b 10 Cze 2012 15:10 1902 13
REKLAMA
  • #1 10986407
    n00b
    Poziom 10  
    Witam,
    Nie wiem co się dzieje, próbowałem szukać w internecie problemu z jakim mam do czynienia. Parę dni temu, zauważyłem, że Windows wolniej się wczytuje, a gdy wpisze hasło przez chwilę mam czarny ekran i widać kursor, którym można ruszać.
    Najbardziej niepokoją mnie BlueScreeny, które wsyskakują raz na jakiś czas, dziś np. 2 razy musiałem restartować komputer, a zdarzy się tak, że i cały dzień komputer chodzi bez problemu.
    Screeny:

• REKLAMA
  • #2 10986458
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Czytałeś to microsoft.com ?

Zacząłbym od sprawdzenia memtestem pamięci RAM.
  • #3 10986501
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    SMART dysku sprawdzałeś ?
  • REKLAMA
  • #4 10986544
    n00b
    Poziom 10  
    czuga napisał:
    Czytałeś to microsoft.com ?

Zacząłbym od sprawdzenia memtestem pamięci RAM.

Czytałem, ale dużo z tego nie wyniosłem.

Właśnie sprawdzam programem HD Tune zakładkę Error Scan. Gdy zostawie komputer włączony żeby dokończyć to skanowanie i czy jak wyskoczy BSOD a mnie nie będzie to czy może coś się stać jak nie zrestartuje szybko PC'ta ?
  • #5 10986654
    kubi4
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Memtesta możesz pobrać ze strony http://www.memtest.org/ w formacie iso - wypalić na płytce i z tego komputer uruchomić . Bez czytania czegokolwiek programik będzie testował. Jak uzyskasz 100% pierwszego przebiegu i nie będzie nic na czerwono to szukałbym przyczyny w innym miejscu. Obejrzałbym dokładnie kondensatory na płycie czy nie popuchły.
  • REKLAMA
  • #6 10986941
    n00b
    Poziom 10  
    Jeszcze się nie bawiłem Memtestem, ile trwa takie sprawdzanie?

Czy te Bsody spowodowane są uszkodzeniem czegoś, czy coś z systemem nie jest ok i wystarczy zrobić format?

Można zrobić ten test z poziomu windowsa czy tylko wypalic na plyte i ustawic bootowanie?
  • REKLAMA
  • #7 10987146
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    @n00b
    U mnie taki objaw występował jak był problem z dyskiem i zasilaczem.
    Sprawdź też temperaturę płyty głównej.
  • #9 10987202
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    n00b napisał:
    Czy te Bsody spowodowane są uszkodzeniem czegoś, czy coś z systemem nie jest ok i wystarczy zrobić format?
    Właśnie po to robisz testy (takie jak odczyt SMART czy Memtest) żeby się dowiedzieć gdzie jest przyczyna. Samo się nie wywróży niestety. Memtesta uruchamiasz z płyty bootowalnej, chyba można też z pendrive'a.
  • #10 10991451
    n00b
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie, będę za niedługo robił test Memtestem, mam 2 kości ram po 2GB, o ile dobrze pamiętam trzeba zrobić test na jednej kości a potem na drugiej?

Screen z HD Tune:

Memtest zrobiony na każdej kości po Pass 1- nie wykryto błędów :)
    Dodam że dziś nie wyskoczył mi BSOD
  • #11 10991481
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    SMART jest OK.
  • #12 10991491
    n00b
    Poziom 10  
    czyli HDD i Pamięć Ram można chyba wykluczyć? Co dalej ?
  • #13 11004733
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    n00b napisał:
    czyli HDD i Pamięć Ram można chyba wykluczyć? Co dalej ?

SMART dysku jest OK.
    Jeden PASS to za mało - przynajmniej dwa przejścia programu.

Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?!
  • #14 11008400
    n00b
    Poziom 10  
    Intel Core i3 540 3.06 GHz
    Gigabyte P55-UD3L
    MSI GTS 450 1GB CYCLONE
    Goodram 2x2GB DDR3 1333MHz
    Chieftec 500W GPS-500AB-A

Dodam, że od 5 dni nie miałem problemu z BSOD'ami

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z losowo pojawiającymi się niebieskimi ekranami śmierci (BSOD) oraz spowolnionym uruchamianiem systemu Windows. W odpowiedzi na jego pytania, uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie testów pamięci RAM za pomocą Memtest oraz sprawdzenie stanu dysku twardego przy użyciu narzędzia SMART. Użytkownik informuje, że po wykonaniu testów na dwóch kościach RAM nie wykryto błędów, a stan dysku również jest w porządku. Wskazano na możliwość problemów z zasilaczem lub innymi komponentami, a także zalecano dalsze testy, w tym przynajmniej dwa przebiegi Memtest. Użytkownik podaje specyfikację swojego komputera, w tym procesor Intel Core i3 oraz zasilacz Chieftec 500W, i zauważa, że od pięciu dni nie wystąpiły problemy z BSOD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA