logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zerwaną taśmę bez dostępnych zamienników?

hollytom 10 Cze 2012 18:21 13742 7
REKLAMA
  • #1 10987174
    hollytom
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    do zamknięcia.
  • REKLAMA
  • #2 10987203
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Witam. Kolego taśma jest zrobiona z miedzi naniesionej na folii ja takie taśmy naprawiam w ten sposób iż usuwam lakier nanoszę delikatnie cynę i łączę cieniutkim przewodem, praca żmudna ale wykonalna lakieru nie polecam. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10987217
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Można naprawić ale miejsce naprawy musi być usztywnione. W sklepach motoryzacyjnych można kupić klej, lakier do naprawy ogrzewania szyby.
  • REKLAMA
  • #4 10987230
    hollytom
    Poziom 11  
    Z góry usuwasz lakier? Ten lakier trzeba usuwać punktowo? przewody izolowane? jaka jest szansa, że przegrzeje tasiemkę i ją uszkodzę? Rozumiem, że jest to w miarę wytrzymałe (jak się zrobi dobrze)? Dzięki za tak szybką odpowiedź.

Dodano po 2 [minuty]:

tronic1 napisał:
    Można naprawić ale miejsce naprawy musi być usztywnione. W sklepach motoryzacyjnych można kupić klej, lakier do naprawy ogrzewania szyby.

Twoja metoda nie wymaga lutowania? Jak usztywnić to miejsce? jak nanosić ten lakier?
  • REKLAMA
  • #5 10987286
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Nie, nie wymaga. Lutowanie jest lepsze ale trzeba mieć dużo wprawy i sprzęt odpowiedni, łatwo stopić folię. Musisz wyczyścić, wyskrobać z lakieru ścieżki na obu częściach po około 0.5 cm, od spodu przykleić taśmą dwustronną jakiś usztywniacz, nawet kawałek sztywnej grubszej trochę folii i wtedy pędzelek i łączysz ścieżki. Po zaschnięciu kleju na wierzch, na łączone miejsce też przyklejasz usztywnienie podobnie jak od spodu. Trudno coś zepsuć w ten sposób, trochę cierpliwości tylko potrzeba.
  • #6 10987310
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    hollytom napisał:
    Z góry usuwasz lakier?
    Z tej strony gdzie jest napylona miedź.
    hollytom napisał:
    Ten lakier trzeba usuwać punktowo?
    Na końcach, tak żeby podlutować do miedzi przewód.
    hollytom napisał:
    przewody izolowane?
    Jeśli będą naprawdę cienkie, krótkie i dobrze polutowane to można dać bez izolacji. Kynar (w izolacji) to też jakieś rozwiązanie.
    hollytom napisał:
    jaka jest szansa, że przegrzeje tasiemkę i ją uszkodzę?
    Średnia, zależna od konstrukcji taśmy.
    hollytom napisał:
    że jest to w miarę wytrzymałe (jak się zrobi dobrze)?
    Jeśli usztywnisz miejsce łączenia i nie będziesz za to szarpał, to trochę wytrzyma. Potrzeba: sporo cierpliwości, dobrej pęsety, cienkiego grota w lutownicy, pewnej ręki i lupy albo dobrego wzroku ;)
  • #7 10987575
    hollytom
    Poziom 11  
    czy lakier przewodzący PULSAR na bazie srebra będzie dobry, czy lepiej coś na bazie grafitu?
  • #8 14478613
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Odkopię temat, bo właśnie naprawiałem przerwaną taśmę od ledów z matrycy i zastosowałem nieco łatwiejsze rozwiązanie od łączenia ścieżek drucikami, może komuś się przyda.
    Polega na bezpośrednim zlutowaniu śćieżek miedzią do siebie, co wiąże się z koniecznością innego ułożenia i wygięcia taśmy, ale jeśli to nie jest problem to przy odrobinie wprawy łatwo jest połączyć taśmy i już za pierwszym podejściem łączą się bez żadnych zwarć czy niedolutowań. Po obdrapaniu końcówek, pocynowaniu i usunięciu nadmiaru cyny składamy kawałki tak, aby łączone ścieżki były równo. Gdy już są dopasowane, kładziemy na czymś płaskim i od zewnątrz przykładamy rozgrzaną lutownicę (można nawet przez jakąś blaszkę, by wszystkie styki zlutować na raz i równo) i już powinno być zlutowane :)
    Wystarczy nawet lutownica transformatorowa, trzeba tylko pamiętać o kalafoni (najlepiej w roztworze) przed cynowaniem i ostatecznym lutowaniem oraz usunięciu nadmiaru cyny, żeby nie tworzyła zwarć między śćieżkami. Po sprawdzeniu miernikiem czy nie ma zwarć między ścieżkami i czy przewodzą, trzeba skleić i usztywnić miejsce łączenia. Trzeba jeszcze tylko odpowiednio pozaginać taśmę, bo po takim zlutowaniu taśma zmienia kierunek o 180 stopni :)
    Mnie udało się to za drugim razem, choć pierwsze też wypadło całkiem nieźle, ale musiałem rozerwać sprawdzając wytrzymałość. Nie miałem problemu z topieniem się lakieru od lutownicy, choć bezpośrednio przykładałem do niego grot, ale nie wiem jak byłoby w przypadku innych taśm.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody naprawy zerwanej taśmy, szczególnie w kontekście taśm miedzianych. Użytkownicy sugerują usunięcie lakieru z końców taśmy, a następnie połączenie ścieżek lutowaniem lub przy użyciu kleju. Istotne jest usztywnienie miejsca naprawy, co można osiągnąć poprzez zastosowanie taśmy dwustronnej lub kawałka sztywnej folii. Wskazówki obejmują również użycie kalafoni do cynowania oraz ostrożność przy lutowaniu, aby nie uszkodzić taśmy. Pojawiły się pytania dotyczące zastosowania lakieru przewodzącego, w tym PULSAR na bazie srebra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA