logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zasilacz ATX do radia samochodowego? Wtyk 20-pinowy

lukas7 14 Sty 2005 11:52 2687 7
REKLAMA
  • #1 1137234
    lukas7
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Cześć zmieniłem sobie zasilacz i został mi stary atx chciałbym go użyć do radia samochodowego co mam zewżeć żeby mi się włączył (kabel z wtyką 20pin)
  • REKLAMA
  • #2 1137284
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    zwierasz czarny z zielonym i ma zaczac krecic sie wiatrak w zasilaczu :)
  • REKLAMA
  • #3 1137285
    johny_84
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc!

Jesli dobrze pamietam to trzeba zewrzec 14 i 15 pin wtedy sie wlaczy na 100%, ale nie wiem czy tak na sucho bedzie chcial zaskoczyc bo to jkby nie bylo jest zasilacz impulsowy i potrzebuje obciazenia. Ale poprobuj. A te nozki to na bank sie zwiera. I jezeli jeszcze nie zapomnialem to jest to zielony kabelek a dugi to czarny.

Milej zabawy! :)

Pzdrowienia!!! :) :) :)
  • #4 1138817
    maestrus
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Tak jak napisali koledzy zwierasz kabel zielony (jest tylko 1 - idzie do złącza ATX-CON) z obojętne którym czarnym (masa). Nie polecam jednak uruchamiania zasilacza bez obciążenia, jeśli już podłącz do niego chociaż by małą żarówkę 5V czy 12V.:) PS: Jeśli chcesz go użyć do radia samochodowego to też nie wiem czy jest dobry pomysł (po 1) w aucie masz przecież 12V a wsadzając zasilacz musisz go napędzić ~220V - zatem potrzebował byś przetwornicy z 12 na 220 a z zasilacza znów masz 12?? - jaki w tym sens?). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1138890
    Mario83
    Poziom 13  
    maestrus napisał:
    ...PS: Jeśli chcesz go użyć do radia samochodowego to też nie wiem czy jest dobry pomysł (po 1) w aucie masz przecież 12V a wsadzając zasilacz musisz go napędzić ~220V - zatem potrzebował byś przetwornicy z 12 na 220 a z zasilacza znów masz 12?? - jaki w tym sens?). Pozdrawiam.

Kolega raczej zamierza podłączy to w domu albo gdzie indziej, a nie robic jakis czary mary w samochodzie.

Ale wracajac do tematu:

Uzywam juz taki zasilacz od pewnego czasu do zasilania radi samochodowych podczas napraw i bardzo dorze sie sprawdzja.
    Nawet przy poborze duzej mocy nic sie nie dzieje.

Z jednym zasilaczem miałem raz problem ze nie startował bez obciazenia, ale po podłaczeniu czegos na wyjscie (chocby rezystor) było ok.
  • REKLAMA
  • #6 1140113
    i_wiki
    Poziom 24  
    ja na takim zasilaczu , ktory byl w kompie ,(komp oczywiscie wlaczony) , mialem podpiete cb-radio i bardzo ladnie smiagalo , nie testowalem tego na dluzsza mete bo to tylko 200W a komp swoje ciagnie :)
  • #7 1140144
    Kazor
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    starsze 200 można często przeciążać, co najwyże j rozbierz toto i załóż większy radiator na diodę 12V
  • #8 1141120
    i_wiki
    Poziom 24  
    faktycznie sa wytrzymale bo podpinalem pod niego 2 nagrywarki cdrom i 4 dyski i wytrzymal , a co do radiatora to chyba zrobie mala inwestycje ,

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby uruchomić zasilacz ATX z wtykiem 20-pinowym do zasilania radia samochodowego, należy zewrzeć przewód zielony (PS_ON) z dowolnym czarnym przewodem (masa). W niektórych przypadkach wskazane jest zwarcie pinów 14 i 15, jednak standardowo zielony i czarny wystarczą, aby zasilacz się włączył. Zasilacze ATX są impulsowe i wymagają obciążenia, dlatego zaleca się podłączenie małej żarówki 5V lub 12V lub rezystora, aby zapewnić stabilną pracę. Użytkownicy stosują takie zasilacze do zasilania radii samochodowych podczas napraw w warunkach domowych, nie w samochodzie, gdyż zasilacz wymaga napięcia 220V, a samochód dostarcza 12V. Starsze zasilacze 200W mogą wymagać dodatkowego chłodzenia, np. większego radiatora na diodę 12V, aby uniknąć przegrzewania. Zasilacze ATX wykazują dużą wytrzymałość, mogą zasilać urządzenia o dużym poborze mocy, takie jak nagrywarki CD-ROM czy dyski twarde.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA