logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja kolektorów słonecznych 212W w domu jednorodzinnym - czy wystarczy?

lukasz25111 14 Cze 2012 16:18 467 2
  • #1 11000989
    lukasz25111
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam jestem zainteresowany instalacją kolektorów słonecznych w domku jednorodzinnym. Chciałbym całkowicie odciąć się od państwowych dostawców energii.

Na allegro znalazłem kolektoryAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany które potrafią generować moc 212 Wat.

Czyli przy instalacji 4-5 kolektorów mamy 1 kw

Zastanawiałem się również nad magazynowaniem energii. Dwa akumulatory 12 V najlepiej od ciężarówki by miały dużą pojemność.

Żyje skromnie więc prąd by mi był potrzebny na zasilenie TV LCD ok 26 cali laptopa i lodówki i jednej żarówki by nie było ciemno w pokoju.

Moje pytanie czy to wszystko mi się będzie sprawdzać. Czy zimą gdzie słońce zachodzi ok godz 16.00 Energii w akumulatorach wystarczy mi na jeszcze ok 3-4 godz??

Czy baterie będą się ładowały sprawniej przy bezchmurnym niebie niż przy zachmurzonym czy nie ma to znaczenia ??

Czy możecie polecić jakąś lekturę bym mógł zdobyć niezbędne informacje do realizacji tego pomysłu ??
  • #2 11001340
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Energia będzie gromadzić się w 12V akumulatorach, do tv, lodówki itp potrzebna będzie Tobie przetwornica. Mam takie coś na działce, jedno ogniwo + akumulator 70Ah + regulator do ładowania. Używam tego sporadycznie, zasilam żarówkę, czasami dwie, lodówkę 60W samochodową i czasami podłączy się np ładowarkę do telefonu itp. Jeżeli chodzi o dni pochmurne, deszczowe, ładowania u mnie brak, z tym, że moje ogniwo jest o połowę mniejszej wydajności.
  • #3 11001355
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    Wszystkie te dylematy omawiane są wielokrotnie w dziale "Energia odnawialna".
    Poza tym tutaj nie toleruje się nieprawidłowej pisowni jednostek i nazw technicznych. Przeglądnij istniejące tematy i zadaj pytania w odpowiednim dziale dopiero wtedy, jeśli problem nie był poruszany.
    Podawanie linków do aukcji jest zabronione.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
REKLAMA