logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ kontroli dla baterii Li-Ion CGR18650HG?

m_wojcik 14 Sty 2005 22:10 6884 8
REKLAMA
  • #1 1139117
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Mam taki temat do rozpracowania, chciałbym dowiedzieć się jakie Koledzy mają doswiadczenie na ten temat.
    Mam do zrobienia baterię z dwóch ogniw LiIon CGR18650HG lub odpowiedników (czyli 2 x 3,6 V nominalnie), która bedzie używana zamiennie z bateriami 6 x 1,2 V NiCd - czyli potrzebny jest mały układzik do kontroli tychże ogniw.
    Jestem po lekturze paru tematów z forum, mam więc pewną swiadomość, ale możde ktoś ten konkretny problem ma jakoś rozwiązany.
    Oryginalnie widziałem takie układziki z chipami TI, IR, albo Microchip, ale to jest niestety zbyt skomplikowane do uzyskania w domowych warunkach.
    Czekam na sugestie i propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 1177498
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Nikt nie zajmuje się takimi ogniwami??
    Postaram się wkrótce umieścić króciutki opis tego oryginalnego rozwiazania, moze kogoś natchnę jakimś pomysłem...
  • REKLAMA
  • #3 1256959
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Załączam wygląd takiej płytki oryginalnego kontrolera... Jest to specjalizowany scalak i scalony MOSFET sterujący.
    Moze jednak ktoś ma pomysł na "podróbkę" ;)
    Założenia sa proste (chyba?):
    1. Odcięcie wyjscia gdy napiecie ogniwa spadnie ponizej progu 3,2V
    2. Kontrola ładowania, odcięcie gdy napiecie osiągnie 4,2V
    3. Temperaturę też wypadałoby sprawdzać, był opisywany na "Eletrodzie" przypadek eksplozji takiego ogniwa, chyba nie chciałbym tego przerabiać ;)
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ kontroli dla baterii Li-Ion CGR18650HG? plytka.jpg (13.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1257050
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Choć teoretycznie istnieje możliwość zrobienia „prostej ładowarki” która będzie ładowała te akumulatory prawidłowo jednak takiego rozwiązania nie polecam. Po pierwsze akumulatory musiały by być ładowane mniejszym prądem niż to jest robione w oryginalnych ładowarkach ( odpada pomiar temperatury baterii). Po drugie ładowarka musi wyłączyć prąd ładowania po osiągnięciu przez akumulator 4,10V lub 4,20V na ogniwo, zależnie od rodzaju ogniwa . Ładowarka musi kontrolować każde ogniwo oddzielnie !!!. Jest to spowodowane tym że akumulator ładowany prądem 0,1C (jedna dziesiąta pojemności ) pomimo osiągnięcia końcowego napięcia może eksplodować !!! , a na pewno straci część swojej pojemności. Włożenie akumulatora o końcowym napięciu 4,1V do ładowarki przygotowanej pod 4,2V grozi uszkodzeniem a nawet rozerwaniem akumulatora !. Krótko pisząc akumulatory litowe są bardzo wymagające jeśli chodzi o ładowanie.
  • #5 1259493
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Właśnie mam do dyspozycji konkretne ogniwa o znanych parametrach (4.2V) i pojemnosci, jest tego parę sztuk których szkoda wyrzucać a przecież nie podłączę tego ot tak bez jakiegoś układu. Wszystkie specjalizowane scalaki są w SMD i pewno do kupienia w dużych ilościach, a ja jednak myślę o domowym sposobie na wykorzystanie tych ogniw, chociażby do dziecięcych zabawek :) - dwa takie ogniwa w baterii 7,2V i o pojemnosci rzędu 1,4 Ah to atrakcyjna alternatywa dla R6...
  • #6 1815347
    zybinek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Mam uszkodzony moduł pokazany przez m_wojcik.

Czy ktoś może ma schemat takiej lub podobnej pytki?
  • REKLAMA
  • #7 1817297
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Witam, a czy rozszyfrowałeś oznaczenia układów scalonych? Mógłbyś je podać... bo mam chyba ze trzy wersje tych płytek z różnymi układami.
  • #8 1817411
    zybinek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!

Płytka ma oznaczenie BLA4AE00184. Jest na niej kilka elementów w tym dwa scalaki 2027 9M3 a drugi 024 2714. Jest też jeden tranzystor. Szczegóły widać na załączonym obrazku. Przypuszczam, że jest uszkodzona. A może ktoś wie jak ja przetestować?

Płytka współpracowałą z akumulatorkiem LI-Ion CGP345010 3,6V 1300mAh. Na odlutowanym od elektroniki akumulatorze jest napięcie około 2,8 V.

Jeśli ktoś posiada podobny schemat z układem zabezpieczajacym przed przeładowaniem umieszczonym wewnatrz obudowy to liczę na pomoc!
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ kontroli dla baterii Li-Ion CGR18650HG? CGP345010.jpg (12.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować układ kontroli dla baterii Li-Ion CGR18650HG? BLA4AE00184.jpg (45.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1819847
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Jeżeli ogniwo daje napięcie 2,8V to obawiam się że jest rozładowane za bardzo i układ reaguje poprawnie, czyli odcina napięcie ;)
    Może się okazać że masz dobrą płytkę a zepsute (zużyte) ogniwo. One nie są zbyt długowieczne niestety.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego układu kontroli i ładowania baterii Li-Ion z ogniw CGR18650HG (2 x 3,6 V nominalnie) do zastosowań domowych, jako alternatywy dla baterii NiCd 6 x 1,2 V. Wskazano, że oryginalne układy zabezpieczające stosują specjalizowane scalaki zintegrowane z MOSFET-ami (np. TI, IR, Microchip), które są trudne do samodzielnej realizacji w warunkach amatorskich. Kluczowe funkcje takiego układu to: odcięcie zasilania przy napięciu ogniwa poniżej 3,2 V, kontrola ładowania z odcięciem przy 4,2 V oraz monitorowanie temperatury ogniwa w celu zapobiegania eksplozjom. Podkreślono, że ładowanie ogniw Li-Ion wymaga precyzyjnej kontroli napięcia i prądu, a każde ogniwo powinno być ładowane indywidualnie, aby uniknąć uszkodzeń i ryzyka wybuchu. W dyskusji pojawiły się także pytania o schematy i oznaczenia konkretnych płytek kontrolerów, m.in. z oznaczeniem BLA4AE00184 zawierających scalaki 2027 9M3 i 024 2714, współpracujących z akumulatorami CGP345010 3,6 V 1300 mAh. Zwrócono uwagę, że niskie napięcie ogniwa (np. 2,8 V) może świadczyć o jego nadmiernym rozładowaniu i prawidłowym działaniu układu zabezpieczającego. Ogólnie, temat podkreśla wyzwania związane z domową realizacją układów ochronnych dla baterii Li-Ion oraz potrzebę stosowania specjalistycznych rozwiązań dla bezpieczeństwa i trwałości ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA