logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć poziom gęstej cieczy w małym zbiorniku 2-7 ml?

aso824 21 Cze 2012 20:53 2261 9
REKLAMA
  • #1 11027727
    aso824
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,
    Chcę wykonać prosty układ do pomiaru poziomu cieczy, lecz jest to trochę nietypowe zadanie:
    * Ciecz jest gęsta - jest to mieszanina glikolu propylenowego, gliceryny, i paru innych substancji w delikatnych stężeniach - niemniej substancja "syfi"
    * Pojemność zbiornika pomiędzy 2-7 ml (mililitrów)
    * Możliwość wyjmowania zbiornika z urządzenia
    * Brak możliwości użycia wyższych napięć niż parę V, z racji że płyn będzie "zasysany" knotem albo rurką do grzałki

Urządzenie dopiero projektuję więc mogę wszystko zmodyfikować. Nie potrzebuję dokładnego odczytu, mogą być 3 punkty pomiarowe - pełny, połowa, pusty. Znalazłem jakiś rysunek poglądowy polegający na paru elektrodach na różnej wysokości zbiornika i jednej na jego dnie. Lecz czy da się to zrealizować przy wymaganiach podanych wyżej?

Największy problem jest z cieczą, ponieważ jest ona gęsta, tak więc z góry odrzuciłem użycie czujnika ciśnienia, po prostu by się zapchał albo od razu by źle pokazywał. Jeżeli pomysł z elektrodami jest dobry, to wyjmowanie zbiorniczka nie jest żadnym problemem (zwykłe styki). Natomiast nie wiem czy pomiar za pomocą takich czujników wytwarza napięcie które może uszkodzić resztę układu (wiadomo, prąd by przeszedł do grzałki, a z grzałki do dalszych elementów..), czy może chodzi o napięcia o takim napięciu i natężeniu że to nie gra roli.
    Dodam również że odpada pomiar wagowy z racji pojemności pojemniczka oraz różnorodnej masie płynu.

Bardzo proszę o jakieś pomysły jak to wykonać, w ostateczności wystarczyłby mi czujnik alarmujący o minimalnym stanie, czyli poniżej 1ml (dno zbiornika).

Aha, dodam że chcę przekazywać stan do jakiegoś mikroprocesora typu ATMega8, ale myślę że to nie stanowi problemu, najważniejszy jest odczyt poziomu płynu..

Dodano po 14 [minuty]:

Dobra, tylko że dla tak małej pojemności to są naprawdę małe odczyty... Nie ma innego rozwiązania? Jak z tymi elektrodami? W sumie wystarczyło by mi gdybym wiedział że wysokość płynu osiągnęła poziom bliski dna.
    Z możliwością wyjmowania chodziło mi o to, żeby pojemnik mógł być wyjmowany swobodnie (w celu dolania płynu), lejek itd odpada.
  • REKLAMA
  • #2 11029847
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Przede wszystkim podaj wymiary zbiorniczka. Z metod pomiarowych przypomniały mi się na szybko dwie: ultradźwiękowa 48 kHz i elektromechaniczna za pomocą penetratora wiatraczkowego. Właśnie do tego są potrzebne wymiary, bo obie te metody stosują czujniki o określonych gabarytach. Ewentualnie metoda optyczna "oświetlacze-fotoczujniki", jeżeli w zbiorniczku można zrobić "wzierniki".

Elektrody, o których piszesz mogą odnosić się do metody konduktometrycznej, w której przez ciecz płynie prąd pomiarowy lub do metody pojemnościowej, w której elektrody są okładkami kondensatora. W drugim przypadku ciecz może być nieprzewodząca. Ale opisz lepiej to, co przeczytałeś o zbiorniku z elektrodami.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 11029863
    aso824
    Poziom 13  
    Optyczna by była całkiem ciekawa, bo ultradźwiękowa pewnie wyszła by strasznie drogo..
    Zbiorniczek jeszcze nie ma określonych wymiarów.

W sumie już szukam jak najtańszego/łatwiejszego sposobu do wykrycia b. niskiego stanu płynu.
  • REKLAMA
  • #4 11029931
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ultradźwięki spowszedniały, a więc i potaniały w porównaniu do czasów, kiedy pisałem moją pracę dyplomową. Ale z tego, co wymieniłem, byłaby to metoda najdroższa, choć najłatwiejsza w realizacji. Oświetlacze rzeczywiście mogą być malutkie, nawet jakieś laserki półprzewodnikowe z odzysku. Całość jednak trzeba zbudować od podstaw. Gdybyś mógł zaprojektować zbiornik przezroczysty, to odpadłyby kłopoty z uszczelnieniem "wzierników".

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #5 11029968
    aso824
    Poziom 13  
    No zbiornik nawet musi być przezroczysty aby manualnie móc go napełniać.
    Czy zwykła "bramka" z podczerwieni nie wystarczy?
  • #6 11030016
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Światło podczerwone będzie lepsze w zastosowaniu "przemysłowym", od widzialnego. Jeżeli przez "bramkę" rozumiesz układ dwustanowy, w którym przesłonięcie oświetlacza przez ciecz zmienia przerzutnikowo (najlepiej z histerezą) stan wyjścia fotoczujnika - to tak, wystarczy.

Ile poziomów będziesz chciał kontrolować, tyle takich kompletów optycznych trzeba umieścić na zbiorniku. Do sprawdzenia, czy komplety umieścić w jednej linii lub równomiernie na obwodzie - założyłem cylindryczny kształt zbiornika.

Krzysztof Podstawa
  • #7 11033631
    sgt_ding
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam,
    śledząc ten temat też zastanawiałem się czy najlepszym sposobem nie byłoby użycie wzierników i barier optycznych, jednak ciecz ta jest gęsta, co może spowodować, że pomimo niskiego stanu cieczy w zbiorniku wzierniki zostaną nadal nią zasłonięte.
  • #8 11033641
    aso824
    Poziom 13  
    Aż tak gęsta chyba nie jest aby zostawać na ściankach, spójrz na 1 post na skład - glikol, gliceryna i dodatki.
    W takim razie bariera optyczna będzie najlepszym wyjściem i najtańszym?
  • #9 11033844
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Barierę można zrobić na transoptorze szczelinowym,
    np. http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=8277
    - 15 mm szczelina - to dla zbiorniczka/ampułki paro-mililitrowej w sam raz...tylko dorobić elektronikę...:)
  • #10 13596033
    aso824
    Poziom 13  
    Temat wyczerpany i rozwiązany :) Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pomiaru poziomu gęstej cieczy (mieszanina glikolu propylenowego i gliceryny) w małym zbiorniku o pojemności 2-7 ml. Uczestnicy zaproponowali różne metody pomiarowe, w tym ultradźwiękowe, elektromechaniczne, optyczne oraz konduktometryczne. Zwrócono uwagę na trudności związane z gęstością cieczy, co wyklucza zastosowanie czujników ciśnienia. Ostatecznie zasugerowano użycie barier optycznych z transoptorami szczelinowymi jako najtańsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Uczestnicy dyskusji podkreślili również potrzebę zaprojektowania przezroczystego zbiornika dla ułatwienia napełniania oraz umiejscowienia czujników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA