logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować domowy odbiornik SETI z talerza satelitarnego?

EZECHIEL666 21 Cze 2012 21:34 1493 5
REKLAMA
  • #1 11027902
    EZECHIEL666
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Seti jest projektem, który ma na celu znajdować sygnały radiowe w przestrzeni kosmicznej pochodzące od pozaziemskiej cywilizacji. Pytanie moje brzmi czy takie coś da się stworzyć w warunkach domowych? Oczywiście nie na taką dużą skale bo słyszałem że się da za pomocą tam jakiegoś talerzyka od kablówki i czegoś jeszcze? Może ktoś z was drogich forumowiczów :D próbował zrobić coś podobnego i chętnie by się podzielił z innymi swoim doświadczeniem na ten temat?
    P.S
    Wybaczcie jeżeli umieściłem temat w złym miejscu ale nie wiedziałem gdzie więc umieściłem go w "Ogólne"
  • REKLAMA
  • #2 11028081
    fvnl
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    EZECHIEL666 napisał:
    słyszałem że się da za pomocą tam jakiegoś talerzyka od kablówki i czegoś jeszcze?
    :lol:
  • REKLAMA
  • #3 11028113
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10261
    Jasne, bierzesz dowolną antenę szerokopasmową i wielokanałowy analizator i jedziesz.
  • REKLAMA
  • #4 11028223
    EZECHIEL666
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    ghost666 napisał:
    Jasne, bierzesz dowolną antenę szerokopasmową i wielokanałowy analizator i jedziesz.
    A mógłbyś dokładniej sprecyzować swoją odpowiedz? Byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #5 11028253
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Jeżeli chcesz uczestniczyć w programie SETI możesz z ich strony ściągnąć wygaszacz ekranu który będzie analizował sygnały odebrane przez ich radioteleskopy. Niestety poglądu tej analizy nie będziesz widział. Ale przynajmniej moc obliczeniowa twojego komputera nie pójdzie na marne.
  • #6 11028364
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    telbod napisał:
    Jeżeli chcesz uczestniczyć w programie SETI możesz z ich strony ściągnąć wygaszacz ekranu który będzie analizował sygnały odebrane przez ich radioteleskopy. Niestety poglądu tej analizy nie będziesz widział. Ale przynajmniej moc obliczeniowa twojego komputera nie pójdzie na marne.

Ale prąd pójdzie. ;) A tu chodzi raczej o zabawę w nasłuch własną anteną. Własny radioteleskop da się zrobić.
REKLAMA