logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD TV Digitrex CTF4071. Jak wyłączyć protect w układzie OB3316 ?

sabret 22 Cze 2012 13:35 2354 3
REKLAMA
  • #1 11029674
    sabret
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Witam mam inwerter AYL401401 oparty na układzie OB3316, problem polega na tym, że po włączeniu działa przez ok 1 minuty i wyłącza się, następne włączenie to już krótszy czas do wyłączenia ok 15 sekund. Inwerter zintegrowany jest z zasilaczem i na dodatek jest wsuwany do gniazd lamp, tak wiec ciężko mi go odpalić żeby coś pomierzyć bo układy umieszczone są od spodu płytki. Bardzo proszę o pomoc w zablokowaniu funkcji protect tego układu, nigdy tego nie robiłem, zawsze naprawiałem uszkodzone elementy, ale tym razem będzie to chyba najprostsze rozwiązanie, nawet jakby miało się coś przegrzać i przepalić to przynajmniej będę wiedział co jest zepsute. Link do datasheet układu: Link
    Lampy są sprawne (rozbierałem matryce), napięcia wychodzące z zasilacza też ok nawet 12V zasilające inwerter.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11038815
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witaj Paweł,

W mojej ocenie należy wyciągnąć kondensator w pinie 5-tym tego sterownika, a pin ten podłączyć do masy wówczas osiągniesz max. wydłużenie tolerancji czasu zapłonu lamp, równiez lampę, która się zapala z opóźnieniem czasowym, mruga lub świeci na różowo można łatwo rozpoznać i odłaczyć z obwodu. W taki sposób będziesz wiedział na 100% czy wina po stronie jednej z CCFL czy inwerter.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11039006
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Dokładnie przeczytać str.8 polecanego linku na datasheet.
  • #4 11171734
    sabret
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Podstawiłem płytę inwertera i dalej bez zmian, wiec zacząłem wstawiać kondensator 27pF 3kV po kolei równolegle z lampami i przy trzeciej lampie od góry problem zniknął. Zostawiłem wiec ten kondensator razem ze świetlówką i działa. Pierwszy raz trafiłem na takie uszkodzenie lampy(świeciła perfekcyjnie).
    Dzięki i Pozdrawiam.
REKLAMA