logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5KC, Core 2 Duo E8400 – brak reakcji po zawieszeniu i odcięciu zasilania

tfarog 22 Cze 2012 17:28 1906 15
REKLAMA
  • #1 11030445
    tfarog
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam

Mam problem dziś rano zawiesił mi się komputer po wyłączeniu prądu nie odpalił się ponownie (nie było żadnej reakcji)... Zawieszenie wyglądało tak że ekran przestał reagować na ruch myszą i skróty klawiszowe a dioda od dysku nie przestawała się świecić.

Otworzyłem kompa ale nic nie śmierdziało więc myślę że raczej nic się nie spaliło. Dioda na płycie pali się na zielono.

Dane techniczne:

Core 2 duo E8400
    Płyta asus p5kc
    Grafika zotac 9800 gtx+ 1gb
    Zasilacz tagan 500w-u33

jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11030507
    Krzewka
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Kolejny już post dzisiaj w którym napiszę o sprawdzeniu kondensatorów na płycie głównej. :)
    Są to duże kondensatory sąsiadującez socket'em procesora. Jeśli są opuchnięte przyczyna jest na naszych oczach.
    Kolejnym problemem może być nagły skok napięcia na sasilaczu i jego uszkodzenie.
    Być może też jeden z podzespołów ma wpływ na start jednostki.
    Odłącz wszystko i zostaw tylko procesor z boxem i wentylatorem. Bez RAM'u, karty graf. dysku itd. Odpal sprzęt. Jak wystartuje, podłączaj po kolej elementy i metodą prób i błędów trzeba to wyeliminować.

Powodzenia! :)
  • REKLAMA
  • #3 11030541
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Odpiąć zasilanie sieciowe, wyjąć baterię z MB, poczekać 5 min.
    Włożyć baterię, podpiąć zasilanie i spróbować.
  • #4 11030627
    tfarog
    Poziom 9  
    przepraszam z gory za brak polskich znakow ale pisze z telefonu. Kondesatory wygladaj normalnie nie sa spuchniete ani nic. Wyjalem karte dyski ram naped cd nic sie nie dzieje. Dioda na plycie pali sie. Teraz sproboje z bateria.

Wyjeta bateria tez nic nie zmienila... Inne pomysly?

Moze to przedni panel? Jest szansa na to aby wywolac rozruch kompa pomijajac przedni panel?

Dodano po 46 [minuty]:

odswiezam na drzewie aby jakas madra glowa zajrzala bo na edycje postu nikt nie reaguje :(
  • Pomocny post
    #5 11030831
    PrzemQ24
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Rozłóż cały komputer, potem złóż tylko zasilacz, procesor oraz płytę główną i uruchom.
    BIOS wydaje dźwięki? Jakie?
    Wcześniej zobacz czy masz podpięty buzer na płycie.

tfarog napisał:
    Jest szansa na to aby wywolac rozruch kompa pomijając przedni panel?
    Tak. Zwierając śrubokrętem zworkę PWR na płycie głównej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11030864
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Samo wyjęcie baterii nie wystarczy.
    Wyczyść pamięć CMOS ale według wskazań producenta płyty głównej.
    Śrubokrętem nie zwiera się pinów.
    Użyj zworki, zewrzyj piny przez sekundę.
  • #7 11030925
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    tfarog napisał:
    Wyjąłem kartę dyski ram napęd cd nic się nie dzieje.

Wentylatory uruchamiają się czy nie ma żadnej reakcji na włącznik?
  • #8 11030932
    tfarog
    Poziom 9  
    przemq miałem podłączona tylko zasiłek i proc komp w ogóle nie reaguje na przycisk power. Zworka PWR w instrukcji będzie nazwana pwr_fan? (moja wiedza na temat komputerów jest ograniczona). Nigdy nie czyściłem pamięci cmos więc dla mnie to coś nowego. To samo dotyczy tematu zwierania zworek :). troszkę jaśniej proszę
  • Pomocny post
    #9 11030988
    Krzewka
    Poziom 14  
    Na płycie głównej w okolicy baterii jest miejsce na zworkę podpisane najprawdopodobniej CLR_CMOS.
    Zworkę możesz sobie wyjąć na chwilkę z dysku twardego bądź napędu i użyć do resetowania CMOS.

Dodano po 2 [minuty]:

Wkładasz zworkę w miejsce CLR_CMOS na kilka sekund i ją z tamtąd usuwasz. Pamięć CMOS czysta. To wszystko. :)

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam, że tak dodaję, ale piny do resetu CMOS mogą być też podpisane CLRTC.

Tutaj instrukcja w języku angielskim:
    http://www.ehow.com/how_7612547_reset-bios-p5kc-mobo.html
  • Pomocny post
    #10 11031021
    PrzemQ24
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Tak dla sprecyzowania:
    Wyjmujesz baterię i dopiero po jej wyjęciu zakładasz zworkę CLR_CMOS na kilka sekund.
    tfarog napisał:
    Zworka PWR w instrukcji będzie nazwana pwr_fan?
    Nie. PWRSW. Wprowadziłem Kolegę w błąd.
    Polecam lekturę manuala:Link strona 63.

Dodano po 3 [minuty]:

tfarog napisał:
    miałem podłączona tylko zasiłek i proc komp w ogóle nie reaguje na przycisk power.
    przemq24 napisał:
    BIOS wydaje dźwięki? Jakie?
    Wcześniej zobacz czy masz podpięty buzer na płycie.

Nie włącza się, ale wydaje jakieś dzwięki czy nie?
  • #11 11031073
    tfarog
    Poziom 9  
    nie wydaje żadnych dźwięków w ogóle nie reaguje na przycisk power. Jednak zielona dioda na płycie głównej po odpaleniu zasiłki włącza się.
  • Pomocny post
    #12 11031158
    Krzewka
    Poziom 14  
    Pisałeś, że nie jesteś biegły w PC'ty, ale może masz możliwość sprawdzenia napięć na zasilaczu komputera?
    Tutaj masz świetny poradnik:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Zasilacz może nie dawać odpowiednich wartości i płyta nie ruszy.
    Taki pomiar mógłby wyjaśnić sytuację.
  • #13 11031829
    tfarog
    Poziom 9  
    staram się właśnie załatwić miernik.

Z innej beczki jutro zrestartuje cmos tym sposobem z instrukcji. może mi jeszcze ktoś wytłumaczy jak wywołać odpalenie przez pwr?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 11031923
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Złącz piny PWRSW

Asus P5KC, Core 2 Duo E8400 – brak reakcji po zawieszeniu i odcięciu zasilania
  • #15 11032060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 11032630
    tfarog
    Poziom 9  
    wyczyscilem cmos tak jak bylo napisane w instrukcji i nic. Zworka na pwrsw tez nie dala zadnego efektu... Wychodzi na to ze zasilacz ma jakis problem o ile dobrze rozumuje :/

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

okazało się ze to zasilacz poleciałem rano do kumpla podłączyliśmy jego 400 i komp normalnie odpalił. Zakupiłem nowy i komp chodzi :) dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie włączał się po zawieszeniu i wyłączeniu prądu. Po otwarciu obudowy nie stwierdzono uszkodzeń, a dioda na płycie głównej świeciła na zielono. Użytkownik otrzymał różne sugestie dotyczące diagnostyki, w tym sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, odłączenie wszystkich komponentów poza procesorem oraz resetowanie pamięci CMOS. Po kilku próbach, w tym z użyciem innego zasilacza, okazało się, że problem leżał w uszkodzonym zasilaczu, który został wymieniony, co przywróciło prawidłowe działanie komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA