logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5KPL-CM - wyłączanie się PC i brak po obrazu po czyszczeniu

trbrdm 26 Kwi 2014 18:53 1836 27
REKLAMA
  • #1 13545049
    trbrdm
    Poziom 9  
    Witam dzisiaj z racji soboty od godziny 8 do 15 chodził komputer w większości tego czasu była włączona wymagająca gra około 13 coś zaczęło delikatnie strzelać ale byłem przekonany że to coś z teamspeakiem bo tam cały czas takie rzeczy są, ale w końcu komputer się wyłączył ja dałem mu kilka minut na chłodzenie i wlaczylem ponownie, chodził kilka minut było wszystko okej, ale wlaczylem znowu owa grę, i jedno strzykniecie komputer się wyłączył. Postanowiłem więc rozkręcić obudowę i wyczysic z kurzu poodpinalem wszystkie kable wyjalem procesor kondensator itp. Dysk, napęd i zasilacz został na swoim miejscu. Podpialem i po włączeniu nie ma dźwięku z glosniczka plyty głównej i obrazu. Dioda na płycie głównej świeci się, co dziwne klawiatura też dziwnie się zachowuje bo cały czas migaja diody od capslocka numlocka itd. Cały plyte. jeszcze kilkakrotnie przepinalem sprawdzalem czy dobrze wpięte. Była też przez przypadek wyjeta bateria od biosu. Komputer ma 4 lata strzykanie bylo prawdopodobnie z zasilacza. Karta graficzną ma około 4-5 miesięcy.

Plyta główna
    ASUS P5KPL-CM.
    Mogę wkleic zdjęcia płyty. Sprawdzalem też podpiecie z instrukcja asusa i albo coś przeoczylem albo podłączone jest poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 13545088
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Podaj pełną konfigurację sprzętu - a najważniejsze model i moc zasilacza.

Jeśli podejrzany jest zasilacz to lepiej na czas "testów" odepnij podzespoły których nie chcesz "zabić" (np. dysk).

Miganie diód może sugerować, że system się restartuje w kółko. Odepnij wszystko i zostaw tylko płytę + procesor + chłodzenie + zasilacz + kable od włącznika i głośnika . Jeśli zapiszczy to podepnij pamięć, w następnej próbie grafikę itd...
  • #3 13545104
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Sądząc po tym tekście" wyjalem procesor kondensator itp. ",lepiej zakup nowy zasilacz i sprawdź czy działa.
  • #4 13545105
    djmitas
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Założę się że zasilacz to jakiś Modecom Feel... Mógł ci uwalić płytę. Podaj pełną specyfikacje kompa Procesor karta graficzna zasilacz (marka i moc) itd.
  • #5 13545178
    trbrdm
    Poziom 9  
    Plyta gł
    Asus P5KPL-CM
    Karta graf Msi nvidia geforce gt 630
    Ram good ram ddr 2 pc 2 600 2x 2gb
    Dyska sata maxtor 500gb
    Procek intel e2200 dualcore (to pisałem z pamięci)
    Zasilacz procomp atx KY-450W

Mam pytanie bo są 4 wejścia sata wszystko jedno w jakiej kolejności są wpiete?
  • #6 13545215
    djmitas
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Jak nitami? Kto montuje nitami zasilacz? Poza tym jak otwierasz obudowę (klapęboczną) powinna widniec naklejka na zasilaczu i tam wszystko jest. Jak nie wiesz jak odczytać wrzuć wyraźne zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #7 13545225
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    trbrdm napisał:
    KY-450W

Przecież to Mustang ! tudzież ProComp
  • #8 13545244
    trbrdm
    Poziom 9  
    Naklejka była niewidoczna a zasilacz nie był nitowoany tylko był przymocowany do przodu obudowy która jest na zatrzaski co było dziwne, ale wykrecilem go :)
  • REKLAMA
  • #10 13545290
    trbrdm
    Poziom 9  
    Dzięki teraz pytanie może już się nie nadaje do tego działu ale jaki kupić?
    Jako że jestem w technikum informatycznym, będę musiał niedługo zmodernizować mój pc, co w pierwszej kolejności plyta i procesor? I jak bardzo się "zużywa" dysk twardy tzn czy na nowym odczuje różnice?
  • #11 13545322
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Z zakupami to do działu obok - Co Kupić. Jak modernizacja to praktycznie wszystko - na początek zasilacz później procesor, płyta i pamięć jednocześnie.
    Dysk o ile nie ma uszkodzeń może nadal służyć. Jeśli ma nakręcone więcej niż 30.000 godzin to już też można szykować się do zmiany.
  • #12 13545343
    trbrdm
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za pomoc jak zmienię zasilacz to dam znać.
    Pozdrawiam
    Adrian
  • #13 13545374
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Zrób CLR_CMOS i podłącz wszystkie wtyki zasilające, bo chyba wtyki P4 ATX4PIN zapomniałeś podłączyć...
    Zasilacz docelowo do wymiany "na wczoraj".
  • #14 13545663
    trbrdm
    Poziom 9  
    Wtyka wpieta była przez cały czas.
  • #15 13545762
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    swiercm napisał:
    Zrób CLR_CMOS
  • REKLAMA
  • #16 13551760
    trbrdm
    Poziom 9  
    Zasilacz wymieniony clrcmos robione i przed wymiana i po wymianie. Dysk na pewno sprawny bo odzyskiwalem dzisiaj dane. A komputer dalej bez zmian włącza się słychać że chodzi dioda od plyty się święci dźwięku z głośnika nie ma, obrazu na monitorze też a diody w klawiaturze migocza. Jakieś pomysły co dalej?
  • #17 13551810
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zacznij od zera, czyli wymontuj wszystko, oprócz CPU, Chłodzenia i zasilacza. Głośnik systemowy zostaw. Odłącz wszystkie peryferia (klawiatura, mysz itd)
    Sprawdź czy głośnik oznajmia brak RAM i grafiki.
  • #18 13552080
    trbrdm
    Poziom 9  
    Oprócz diody po podpieciu zasilania żadnej reakcji tym razem nawet się nie włącza.

Co ciekawe po włożeniu ramu i karty grafi i napędu też nic. W zasadzie nie ma tylko dysku, ale nie mam go teraz w domu.
  • #20 13552117
    trbrdm
    Poziom 9  
    Nie mam miernika. Jutro ma odwiedzić mnie informatyk, więc on może bedziec mieć, wentylator chodził, teraz już nie chodzi.
  • #21 13552135
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    trbrdm napisał:
    wentylator chodził, teraz już nie chodzi.

swiercm napisał:
    Nie robisz gdzieś zwarcia?

Jak masz płytę główną zamontowaną w obudowie?
    Na kołkach mosiężnych dystansowych?
  • #22 13552201
    trbrdm
    Poziom 9  
    Hmmm na dokrecana na takich nakretkach koloru zloto-miedzianego. Co to jest nie wiem plyta nie leży na obudowie tylko opiera się wylacz na tych nakretach które są do niej przymocowane. (za dużo chyba nie pomoglem)
  • #23 13552229
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    trbrdm napisał:
    (za dużo chyba nie pomoglem)

Zrób zdjęcie, jak to masz.
    Czy odległość płyty od blachy wynosi około 5mm?
  • #24 13552243
    trbrdm
    Poziom 9  
    Tak około 5mm. Zdjęcia raczej nie dam bo nie mam drugiego komputera a z telefonu ciężko mi będzie wstawiac
  • #25 13552261
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    trbrdm napisał:
    Tak około 5mm

Zatem przyczyna musi tkwić:
    1. Uszkodzony zasilacz;
    2. Zwarcie na którejś z linii i brak działania PCta;
    3. Uszkodzony któryś z podzespołów.
  • #26 13552267
    trbrdm
    Poziom 9  
    Zasilacz wymienialem dzisiaj na nowy więc powinien któryś działać poprawnie.
  • #27 13552279
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Wtyczki na 100% dobrze podłączyłeś i "do końca?"
  • #28 13552293
    trbrdm
    Poziom 9  
    Do końca na pewno bo kilka razy podpinalem, a czy dobrze raczej tak ale 100% pewny nie jestem bo robiłem to z pamięci a w szkole jeszcze tego nie miałem(technikum, prof informatyk ) Jutro po wizycie znajomego informatyka się odezwę :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem ASUS P5KPL-CM, który po czyszczeniu przestał działać, nie wydając dźwięku ani obrazu. Po wyłączeniu komputera podczas grania, użytkownik rozkręcił obudowę, wyczyścił podzespoły, ale po ponownym uruchomieniu komputer nie reagował. Wskazano na możliwe problemy z zasilaczem ProComp ATX KY-450W, który mógł uszkodzić płytę główną. Użytkownik wymienił zasilacz, ale problem nadal występował. Udzielono rad dotyczących odłączenia wszystkich podzespołów, sprawdzenia połączeń oraz wykonania testów z głośnikiem systemowym. Sugerowano również, że przyczyną mogą być uszkodzone komponenty lub zwarcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA