logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 - diody nie działają po wymianie na mniejsze, co robić?

Jakubek123 15 Sty 2005 16:57 1047 8
REKLAMA
  • #1 1140936
    Jakubek123
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Witam,mam problem:
    Kupiłem diody czerwone do 3210,okazały si,ę za duże ale na wyświetlacz pasowały,później kupiłem mniejsze,odpowiedniego rozmiaru,przelutowałem wszystkie i teraz żadna nie pali,podmieniłem jedną małą na dużą i pali,czego może być to przyczyna???
    Za odp z góry dziękuje...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1141719
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ale takie same kolory?? jesli tak to prawdopodobie jest to różnica napięć przewodzenia. musisz zastosowac dla każdego obwodu diod takie same rozmiary i wielkości diod zeby nie miec takich niespodzianek, do 3210 montuj diodki o rozmiarze 0603
  • REKLAMA
  • #3 1141744
    Jakubek123
    Poziom 20  
    ok,ale napisałem że wszystkie diody są czerwone,i kupiłem małe i duże,duże świcą ,a małe (odpowiednie do noki) nie!!!!
  • Pomocny post
    #4 1141856
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    a polaryzacja? przelutuj odwrotnie
  • REKLAMA
  • #5 1141882
    Jakubek123
    Poziom 20  
    polaryzacja jest na 100% ok,poniważ na takich sparawach to sie jeszcze znam... może inne sugestie,może ktoś wie oznaczenia konkretnych diod i ich nap przewodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1141898
    dyziek@
    sprawdzales miernikiem czy te diody w ogole sa sprawne?
  • Pomocny post
    #7 1141907
    Carat
    Poziom 12  
    Wez ta diode mala podlacz jej zewnetrzne zasilanie jesli swieci przy 2,5-3V to musi swiecic w telefonie. Jesli nie swieci to znaczy ze sa na jakies inne napiecie.

Mozesz sprawdzic rowniez w telefonie, nastawiajac miernika na "pipek" czy delikatnie zaczna sie swiecic.

Chyba ze Ci cos w telefonie padlo ale to tez mozesz sprawdzic miernikiem czy pojawia sie napiecie na punktach lutowniczych diod.
  • Pomocny post
    #8 1141940
    dyziek@
    jezeli swieci inna dioda, to na stykach jest ok - dobrze mowie?? :> Nio

To musi byc cosik z diodami, posprawdzaj mirnikiem i daj znac
  • Pomocny post
    #9 1142656
    biz
    Poziom 11  
    mi wymieniajac ledy zdazylo sie ze byla polaryzacja roznie oznaczona (co producent to sposob :/ ) wiec to tez jeszcze raz sprawdz...
    no i jak dla mnie to moga byc jeszcze rozne napiecia przewodzenia...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wymiany diod LED w telefonie Nokia 3210 na mniejsze, odpowiednie rozmiarowo, które jednak nie świecą po przelutowaniu, podczas gdy większe diody działają poprawnie. Przyczyny mogą obejmować różnice w napięciu przewodzenia diod, konieczność stosowania diod o jednakowych parametrach (np. rozmiar 0603), błędną polaryzację (choć została potwierdzona jako prawidłowa), uszkodzenie diod lub niezgodność napięć zasilania. Zalecane jest sprawdzenie diod miernikiem, testowanie ich zewnętrznym zasilaniem (2,5-3V) oraz pomiar napięcia na punktach lutowniczych w telefonie. Różnice w oznaczeniach polaryzacji i parametrach technicznych diod mogą powodować problemy z ich działaniem po wymianie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA