logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę do DVB-T/ Gdańska, 15km od nadajnika?

jamal_gda 25 Cze 2012 11:05 4130 1
REKLAMA
  • #1 11039423
    jamal_gda
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam. Mieszkam w Gdańsku w odległości około 15 km od nadajnika w Chwaszczynie w bloku na parterze. Niestety blok jest z każdej strony mocno obstawiony innymi blokami, ponadto nie mam możliwości zamontowania anteny zewnętrznej ani na balkonie ani na elewacji. Zakupiłem dekoder Ferguson T65 oraz pożyczyłem antenę SENCOR SDA-110. Raz udało mi się złapać wszystkie kanały (21). Chodziłem z anteną po pokoju i czasami ale bardzo rzadko udaje mi się uzyskać sygnał mocy w granicy 80%. W pozostałych przypadkach praktycznie brak sygnału. Z tego co zauważyłem to bardziej ściągał kabel antenowy niż sama antena (regulacja wzmocnienia oraz położenia samej anteny przynosiła nikły lub niewielki efekt). Czy ktoś z szanownych forumowiczów doradziłby mi jakąś dobrą antenę pokojowa która miała by szanse dobrze ściągnąć sygnał. Ewentualnie jak zamontować antenę na parapecie okiennym bez jego niszczenia i jaka antenę na takowy parapet wybrać? Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11040395
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Po pierwsze: stosowanie anteny - nieważne czy pokojowej czy zewnętrznej ZE WZMACNIACZEM - a taki jest w Twoim wynalazku - w odległości 15 km od Chwaszczyna to strzał w stopę. Jeżeli już musisz stosować antenę pokojową - domyślam się ze mieszkanie jest wynajmowane i nie mam mowy o żadnych trwałych instalacjach - to trzeba stosować antenę bez wzmacniacza.
    Do tego jak podłączyłeś tego SENCORA do odbiornika i nie podłączyłeś zasilania do anteny to faktycznie odbierałeś na kablu.

Generalnie nie polecam żadnych anten pokojowych,ale z tego całego badziewia jakie jest na rynku stosunkowo optymalnym rozwiązaniem jest antena podobna do takiej:
    http://www.dipol.com.pl/antena_asp-4_a_z_symetryzatorem_A0050.htm
REKLAMA