logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu

stefanu 28 Cze 2012 08:42 2363 7
REKLAMA
  • #1 11050098
    stefanu
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Zdarza się, że nie zamknę kilku programów (nic szczególnego), klikam start - wyłącz komputer - wyłącz.
    System zaczyna się zamykać, po czym staje na ostatnim błękitnym komunikacie, że za chwilę się wyłączy i nic.
    Jestem zmuszony uruchomić go ponownie, niestety pomimo, że diody reagują brak jest obrazu, monitor jest jakby w stanie uśpienia, komp chyba też. Jedyne co w tej sytuacji pomaga to jeśli wyłącze go, po czym nacisnę przycisk z tyłu na zasilaczu.
    Poczekam chwilę i włącze przycisk ponownie, po czym mogę uruchomić komputer.

Pierwszy raz z czymś takim się spotykam.
    Proszę o rady. Na kompie jest świeżo postawiony XP z SP3.
    Specyfikacja komputera:

Zasilacz FSP300-60THN-P z nalepką noise killer.
    Mainboard : Fujitsu-Siemens D2151-A1 a dokładniej: D2151-A11 GS6
    BIOS : FUJITSU SIEMENS // Phoenix Technologies Ltd. 5.00 R1.10.2151.A1 05/08/2006
    Total Memory : 1016MB DIMM DDR2
    Processor : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (2T 3GHz, 2MB L2)
    Memory Controller : Fujitsu Siemens 82945G Processor to I/O Controller 4x 200MHz (800MHz), 2x 512MB DIMM DDR2 534MHz 128-bit, Integrated Graphics
    Memory Module(s)
    Memory Module : 256MB DIMM DDR2 PC2-4300U DDR2-532
    Video Adapter : Intel(R) 82945G Express Chipset Family (PS2.0, PCI)
    Seagate ST340014A (40GB, ATA100, 3.5", 2MB Cache) : 37GB

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 11050337
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A jak tam Twój zasilacz - sprawdzałeś? Kondensatory na płycie głównej - sprawdzałeś??
  • REKLAMA
  • #3 11051142
    drdala
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    sprawdź czy kondensatory na płycie nie są popuchnięte. Najczęściej puchną przy procesorze
  • REKLAMA
  • #4 11051306
    stefanu
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Robiłem 10-15 minutowe stress testy na CPU i ramy - uruchomiłem nawet dwa takie programy jednocześnie - zgodnie z instrukcją, ale wszystko było ok.
    Co do kondesatorów na płycie to wszystkie wyglądają ok.
    Zasilacz nie wiem jak sprawdzić.

EDIT:
    Zasugerowano mi, że to może być problem wynikający z jakichś ustawień POWER'a w biosie komputera.
    Przejrzałem je i jedyne co rzuciło mi się w oczy to ustawienia:
    "Power failure recovery". Jest cały czas ustawione tak, że po włączeniu prądu komp włączy jeśli wcześniej był włączony analogicznie sprawa wygląda w sytuacji gdy komputer jest wyłączony.
    Czy bios może tak wpływać na zachowanie kompa czy przyczyn należy szukać gdzie indziej?
  • #5 11054692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11060974
    stefanu
    Poziom 9  
    Dawno nie grzebałem w kompie, za moich czasów zasilacze miały wtyczki 20 pinowe, tu jest inaczej. Wybaczcie pytanie laika, ale czy w tej płycie głównej podłącza się zasilanie: 24 pinową (20+4pin) wtyczkę i oprócz tego osobno taką (4pinową) małą żółto - czarną (12V)?

POMIARY:
    Najpierw zrobiłem pomiar specjalnym urządzeniem:
    Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu
    Nie świeci się dioda przy 3,3V.

Później użyłem zwykłego woltomierza z nową baterią:
    Pomiar w spoczynku, w tle firefox (zużycie procka praktycznie 0%)
    Pomiar po kolei zgodnie z instrukcją:
    Molex
    5,11 V
    raz 12,24, za drugim razem (po jakimś czasie dla testu) 12,26 V

24 pin
    3,35 V
    +12
    12,27V

W obciążeniu - uruchomione dwa programy Orthos (obciązenie ok.60%)
    Molex
    5,12 V
    12,20 V

24 pin
    Zmieniało się między 3,34 a 3,35 V
    +12
    Między 12,14 a 12,15 V

Wyniki hdtune( nie widziałem tam smart w zakładce health, więc wrzucam co mam:
    Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu Komputer nie chce się uruchomić po niepomyślnym zamknięciu systemu

Co z wynikiem pomiaru? Czy jest ok? i co dalej robić.
    Proszę o wskazówki.
  • #7 11073189
    stefanu
    Poziom 9  
    Ostatecznie zmieniłem płytę, procesor na identyczny model tylko inny egzemplarz.
    Zmieniłem również zasilacz.
    Pytanie laika:

1. Czy zasilacz Tagan 350W model:TG350-U33II jest dobry?
    a także czy taki zasilacz w porównaniu do 300W pobiera więcej prądu czy może te 50W stanowić będzie naddatek mocy do wykorzystania? (zalezy mi na oszczędności energii)

2. Czy jeśli zmieniłem podzespoły na identyczne (w sensie modelu) to czy muszę przeinstalowywać Windowsa (XP)?

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź,
  • #8 11073203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się po niepomyślnym zamknięciu systemu. Po zamknięciu systemu komputer zatrzymuje się na błękitnym ekranie, a monitor przechodzi w stan uśpienia. Użytkownik musi wyłączyć zasilanie, aby ponownie uruchomić komputer. Specyfikacja sprzętowa obejmuje zasilacz FSP300-60THN-P, płytę główną Fujitsu-Siemens D2151-A1 oraz procesor Intel Pentium 4. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz ustawień BIOS, w tym opcji "Power failure recovery". Po przeprowadzeniu testów obciążeniowych CPU i RAM, użytkownik wymienia płytę główną i zasilacz na model Tagan 350W, zadając pytania o jego wydajność oraz konieczność reinstalacji systemu Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA