Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z uruchomieniem systemu po wymianie płyty głównej.

27 Kwi 2008 17:18 2752 8
  • Poziom 9  
    Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny problemu z uruchomieniem systemu XP Home wystąpiło to po wymianie płyty głównej na Fujitsu Siemens D1875. Po wciśnięciu zasilania się uruchamia i pojawia sie komunikat, że nie można zainstalować systemu windows bo plik jest uszkodzony lub nie został znaleziony i napis:
    Windows\system 32\config\system. Problemy pojawiły się już podczas próby jego instalacji bo gdy system automatycznie sie restartował podczas instalacji XP powtórne uruchomienie powodowało znów pojawienie sie komunikatu o braku lub uszkodzeniu pliku Windows\system 32\config\system.Dopiero odłączenie zasilania wyłącznikiem zasilacza powodowało uruchomienie dalszej instalacji systemu.Teraz jak zamykam system to aby go uruchomić bez komunikatu że nie można odnaleźć pliku lub jest uszkodzony muszę wcześniej wyłączyć zasilanie z tyłu na zasilaczu.Czyżby był za słaby zasilacz i nie ma odpowiedniej mocy do uruchomienia całego ustroju ale znowu po wyłączeniu zasilania wszystko rusza.Co to może być?Wgrana najnowsza wersja Bios ze strony producenta płyty.Zasilacz ma 4 lata i myślę że ma około 300W.
  • Poziom 9  
    Robiłem to ze sto razy,robiłem pełny format i instalację dalej to samo.Jeśli pliki były by uszkodzone to czemu po wyłączeniu zasilanie system śmiga jak błyskawica?
  • Poziom 26  
    Na poczatek sprawdz pamiec Memtestem i jesli masz mozliwosc to faktycznie podmien zasilacz.

    P.S.
    Po co zakladasz drugi temat w ktorym pytasz o to samo?
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    1. Podaj pełną konfigurację systemu wraz z oznaczeniem zasilacza;
    2. Jak wyglądają kondensatory elektrolityczne na płycie głównej i w zasilaczu?
    3. Czy kolega może na próbę podłączyć inny zasilacz?
  • Poziom 9  
    Bo tamten temat zbyt pośpiesznie zamknąłem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pamięć oraz dysk OK!!!!

    Dodano po 12 [minuty]:

    Zasilacz nie ma żadnego oznaczenia zakupiony z obudową MODE COM około 4 lat temu chyba słaby zaraz go rozbiorę.Płyta główna nówka ledwo założona po wymianie spalonej. Komputer:
    Typ komputera Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
    System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
    Internet Explorer 6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

    Płyta główna:
    Typ procesora Intel Celeron D 335, 2800 MHz (21 x 133)
    Nazwa płyty głównej FUJITSU SIEMENS D1875
    Mikroukład płyty głównej SiS 648FX
    Pamięć fizyczna 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u Phoenix (12/06/04)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

    Ekran:
    Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5500 (Microsoft Corporation) (256 MB)
    Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5500
    Monitor AG Neovo M-17 [17" LCD] (1526124)

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa BrookTree Bt878 Video Capture Device - Audio Section
    Karta dźwiękowa SigmaTel STAC9758/59 @ SiS 7012 Audio Device

    Magazyn:
    Kontroler IDE Kontroler SiS PCI IDE
    Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
    Napęd dyskietek Stacja dyskietek
    Dysk fizyczny ExcelStor Technology J880 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
    Napęd dysków optycznych BENQ DVD DD DW1620 (DVD+R9:2.4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-RW:16x/4x, DVD-ROM:16x, CD:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW)
    Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L (DVD+R9:8x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
    Status dysków SMART OK

    DMI: producent BIOS'u FUJITSU SIEMENS // Phoenix Technologies Ltd.
    DMI: numer wersji BIOS'u 5.00 R1.05-01.1875
  • Poziom 17  
    Miałem nie raz taki przypadek. Jak podnieniłeś płytę główną to 90% że nie odpalisz systemu. Weź dysk do innego kompa skopiuj ważne dane z partycji systemowej, potem sformatuj ją i zainstaluj ponownie windowsa
  • Poziom 26  
    :arrow:instruktor33 - na pewno zasilacz nie ma zadnych oznaczen? Na zadnej ze scianek obudowy? Jesli byl w obudowie ModeCom'a to pewnie (choc wcale nie koniecznie) tez jest tej samej firmy. Teraz tylko pytanie czy to Feel czy moze cos porzadniejszego. Doloze sie do porady jankolo dotyczacej obejrzenia kondensatorow na plycie, ja radze jeszcze obejrzec ich stan w zasilaczu,

    mazzji napisał:
    Miałem nie raz taki przypadek. Jak podnieniłeś płytę główną to 90% że nie odpalisz systemu. Weź dysk do innego kompa skopiuj ważne dane z partycji systemowej, potem sformatuj ją i zainstaluj ponownie windowsa

    Niech kolega przeczyta dokladnie wszystkie posty w temacie i nie pisze wiecej takich rzeczy.
  • Poziom 9  
    Zasilacz MODE COM 300watt.Przecież pisałem że robiłem format oraz instalowałem windowsa na nowo , pisałem że płyta jest nowa żadnych spuchniętych kondensatorów , zasilacz słaby ale w środku jak nowy kondensatory OK.Jutro zmieniam zasilacz.Zobacze.

    Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

    Jeszcze dziwi mnie fakt że Everest nie pokazuje napięć procesora na tej płycie na wcześniejszej Gigabyte GA 8GEM800 pokazywał.