logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uprawnienia SEP. Robić czy nie robić ?

woron036 29 Cze 2012 15:59 9342 9
REKLAMA
  • #1 11054755
    woron036
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witajcie koledzy i koleżanki. Chciałem się zapytać o uprawnienia SEP do 1 kV. Jestem w 4 klasie technikum informatycznego. W przyszłym roku mam długie wakacje i chciałbym zacząć prace w moim zawodzie. Co myślicie o zdobyciu uprawnień , przydaje się to w życiu zawodowym ? W te wakacje bym chciał zrobić te uprawnienia a w przyszłe zacząć już pracę. I gdzie najbliżej je zrobić ? Do Żyrardowa mam 35km do Skierniewic też tak gdzieś będzie. Bardzo ładnie proszę o radę :)
  • REKLAMA
  • #2 11054795
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    woron036 napisał:
    Witajcie koledzy i koleżanki. Chciałem się zapytać o uprawnienia SEP do 1 kV. Jestem w 4 klasie technikum informatycznego. W przyszłym roku mam długie wakacje i chciałbym zacząć prace w moim zawodzie. Co myślicie o zdobyciu uprawnień , przydaje się to w życiu zawodowym ? W te wakacje bym chciał zrobić te uprawnienia a w przyszłe zacząć już pracę. I gdzie najbliżej je zrobić ? Do Żyrardowa mam 35km do Skierniewic też tak gdzieś będzie. Bardzo ładnie proszę o radę :)

Jeżeli chcesz pracować przy urządzeniach pod napięciem, to nikt cię nie przyjmie bez uprawnień. Jeżeli chcesz pracować bez kontaktu z napięciem powyżej bezpiecznego, to nie są ci potrzebne.
    I tak ogólnie... Nie istnieje coś takiego jak "Uprawnienia SEP". ;)
    Istnieje "Świadectwo Kwalifikacji grupy I". Odpowiednio kategorii E - eksploatacja i D - dozór.
    "Zrobienie uprawnień" to w praktyce zdanie egzaminu - koszt zapisany w odpowiednim rozporządzeniu - cena ogólnopolska. Po zdaniu egzaminu (w formie ustnej), na miejscu wypisują książeczkę i już jesteś kwalifikowanym elektroenergetykiem. ;)

Ale dla osoby, która nie ma jeszcze pojęcia o całym zagadnieniu, lepiej wybrać się na krótki kurs, zakończony egzaminem. Zwykle po takim kursie, egzamin to raczej formalność. ;)
  • REKLAMA
  • #3 11054812
    woron036
    Poziom 10  
    Mi chodzi głównie o to że jak Pani Basia z biura będzie chciała przestawić komputer a nie będzie gniazdka to żebym mógł je legalnie założyć, żeby nikt się nie czepiał. Albo w firmie Access Pointa każą założyć to też żebym legalnie mógł podciągnąć sobie prąd do niego i podłączyć.
  • #4 11054858
    wiśniowy18
    Poziom 33  
    Ocena: 103
    Jak to mawiał mój nauczyciel w Technikum SEPa zrobić to nie problem płacisz idziesz na egzamin chwila wstydu i masz papier :D więc jak koszt egzaminu to nie problem to zrób w życiu nie wiadomo co się przyda kiedyś :D
  • #5 11054871
    woron036
    Poziom 10  
    wiśniowy18 napisał:
    Jak to mawiał mój nauczyciel w Technikum SEPa zrobić to nie problem płacisz idziesz na egzamin chwila wstydu i masz papier :D więc jak koszt egzaminu to nie problem to zrób w życiu nie wiadomo co się przyda kiedyś :D
    Ale mi też nie chodzi o sam papier mam jakąś tam wiedzę i chciałbym ją trochę poszerzyć. Papier to nie wszystko, wypadało by jeszcze przeżyć :D
  • REKLAMA
  • #6 11054947
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Dobrze, że to ten dział, bo w elektrycznym to nadęci moderatorzy by zaraz sypnęli normami i standardowo: zawołaj elektryka :lol: Ale do rzeczy.
    Zależy co będziesz robił, jak to co opisałeś to rób, ale tak po prawdzie, to dołożenie gniazdka wymaga projektu, pozwoleń, pomiarów i odbioru, ale to przypadek komunistyczno-ekstremalny. Normalnie życie weryfikuje, Pan Kazio robi wkrętakiem jażeniówką i jest ok. Powyższe zweryfikowało życie. W zasadzie aby być samemu sobie elektrykiem....to nie w Polsce, zbyt dluga droga, uprawnienia projektowe, budowlane (do kucia), potem właśnie SEP i tyle z formalności, gdy wykonasz instalację, sam sobie pomierzysz, podpiszesz (kat. pomiary), do tego D+E. Do tego sam zgłosisz instalację do odbioru w ZE. To tak w skrócie.... :cry:
  • #7 11055311
    Futrzaczek

Ocena: 520
    Cytat:
    Jak to mawiał mój nauczyciel w Technikum SEPa zrobić to nie problem płacisz idziesz na egzamin chwila wstydu i masz papier

Z tego co pamiętam (a pamięć już nie ta), przepisy się były pozmieniały, uprawnienia te ważne są przez 5 lat.

Zatem, jeżeli nie zamierzasz z nich czynnie korzystać, to może nie ma sensu się w to pchać?
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #8 11056136
    Madrik
    Ocena: 1163
    woron036 napisał:
    Mi chodzi głównie o to że jak Pani Basia z biura będzie chciała przestawić komputer a nie będzie gniazdka to żebym mógł je legalnie założyć, żeby nikt się nie czepiał. Albo w firmie Access Pointa każą założyć to też żebym legalnie mógł podciągnąć sobie prąd do niego i podłączyć.

To doliczasz przedłużacz i "złodziejkę" do rachunku. ;)

To znacznie prostsze i tańsze od robienia świadectwa. :)
  • REKLAMA
  • #9 11056439
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Moja krótka historia nt. SEP do 1 kV:

W TP. S.A. okresowe kursy jak zwykle i egzamin :D . Ale pewnego razu zrobiłem te 2 kursy 2 dniowe po 4 godziny i potem egzamin. Ale dostałem pilny wyjazd na kurs na drugi koniec Polski i egzaminu nie mogłem zdawać z moją grupą. Więc musiałem sam jechać do SEP i zdać egzamin indywidualnie. O BOŻE !!! Moi koledzy zdawali go w 1 minutę za bzdury, a ja tkwiłem godzinę ze starym dziadkiem tłumacząc mu, że największe napięcie mnie dotyczy to 60V- i to w TP. S.A.

Wierzcie mi, że jaki mi to podpisał, to z mety poszedłem na .... każdy wie co...
  • #10 11056589
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 783
    darts napisał:
    ...tłumacząc mu, że największe napięcie mnie dotyczy to 60V- i to w TP. S.A...

A gdy telefon dzwoni ?

woron036
    Taki papier przyda się jeżeli będziesz miał styczność z eksploatacją urządzeń,
    instalacji zasilanych napięciem do 1KV.

W pracy gdzie pracodawca zabezpiecza się przed odpowiedzialnością,
    gdybyś uległ wypadkowi na stanowisku pracy związanym z eksploatacją,
    tych urządzeń takie uprawnienia będą wymagane.

W praktyce może, się to przydać jeżeli zamierzasz pracować "blisko sprzętu".

Jeżeli praca ograniczy się do włączenia komputera rano,
    klikania cały dzień, ew. zgłoszenia że coś nie działa,
    na koniec dnia wypełnienia raportu... nikt Cię o świadectwo kwalifikacji nie zapyta.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zdobywania uprawnień SEP do 1 kV, które są niezbędne do pracy z urządzeniami elektrycznymi. Użytkownicy podkreślają, że posiadanie świadectwa kwalifikacji grupy I (kategorie E - eksploatacja i D - dozór) jest kluczowe, jeśli planuje się pracować z napięciem. Wskazano, że zdobycie uprawnień wiąże się z przystąpieniem do egzaminu, a kursy przygotowawcze mogą ułatwić jego zdanie. Wiele osób zauważa, że w praktyce, posiadanie uprawnień może być wymagane przez pracodawców, zwłaszcza w kontekście odpowiedzialności za wypadki. Zwrócono również uwagę na to, że uprawnienia są ważne przez 5 lat, co może wpływać na decyzję o ich zdobyciu, jeśli nie planuje się pracy w tej dziedzinie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA