logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dekodera DVB-T do TV CRT z szybkim przełączaniem kanałów

jaa2 30 Cze 2012 18:34 2211 6
REKLAMA
  • #1 11058319
    jaa2
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam.

Proszę o podpowiedź przy wyborze dekodera DVB-T:
    - TV CRT, w najbliższej przyszłości nie będzie żadnego LCD czy "flegmy" gdyż mam jeszcze zapasowy CRT, czyli wystarczy SD z możliwością odbioru HD.
    - Do postawienia na telewizorze, z wbudowanym zasilaczem.
    - Bajery typu odtwarzanie filmów czy muzyki niepotrzebne, opcjonalnie może być PVR.
    - Szybkie przełączanie kanałów i używanie menu bez opóźnienia.
    - Możliwość ustawienia kanałów wg własnej kolejności.
    - Menu może być angielskie, bez błędów i literówek, bo jak coś takiego widzę to aż mi się w środku gotuje.

Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 11058400
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Przede wszystkim napisz typ telewizora lub w jakie gniazda wejściowe jest wyposażony. Większość takich połączeń robi się za pomocą styku Euro, w które z kolei są wyposażone obecnie oferowane odbiorniki (no, widziałem jeden bez tego gniazda, modelu nie pamiętam). Jeżeli potraktowałem Cię jak uczniaka - wiesz jak i co połączyć, to przepraszam - nie miałem takiego zamiaru. Im więcej danych, tym lepsza porada.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 11058419
    jaa2
    Poziom 16  
    Euro i antenowe. Nie szkodzi - po prostu nie podałem ważnego parametru.
  • #4 11058560
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Odpowiem przewrotnie i subiektywnie, ponieważ nie jestem specjalistą, lecz użytkownikiem "rozglądającym się", podobnie jak Ty. Z dotychczasowego rozeznania tego, co jest na rynku, to pójdę po skrajnościach.

Najlepszy byłby kosztowny i trwały odbiornik ze złączem na karty płatnych telewizji, ponieważ na długo wystarczy. Widziałem taki za ok. 350 zł. produkcji polskiej RWT.

Druga skrajność to jest zupełna taniocha, ze świadomością ryzyka kupienia "jednorazówki". W promocji hipermarketowej widziałem coś, czego nazwy nie pomnę, za 60 zł. W internecie i marketach technicznych, jako "średnia półka" polecają wyroby Fergusona.

To wszystko są tzw. Set Top Box. Z taniochy rozważam też takie różne maluchy dołączane bezpośrednio do złącza Euro w telewizorze. Jak widzisz, na propozycje konkretnych urządzeń trzeba poczekać, aż do wątku włączą się specjaliści.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #5 11058573
    jaa2
    Poziom 16  
    Masz rację, poczekajmy na specjalistów. Stworzyłem ten temat gdyż chciałbym wystrzec się "chińszczyzny" i kupić sprzęt o takich parametrach jakie potrzebuję.
  • REKLAMA
  • #6 11058869
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Akurat wyroby RWT o których piszecie nie posiadają obsługi E-AC3, więc odpadają. A "nowe" tunery RWT to już taka sama chińszczyzna jak inne, tunery. Przykładowo RWT461 to klon Signala 527.

Według mnie nie ma co szaleć w drogie tunery z jakimiś czytnikami, bo puki co MUXy są darmowe. A jak pokazał przykład TV Mobilnej polsatu do odbioru płatnej tv i tak trzeba by kupować tuner z danej platformy.

Przy wyborze tunera radzę kierować się przede wszystkim tym aby producent zapewniał aktualizacje oprogramowania. Wiele tunerów np. Manta, Media-Tech, LTC, Canva zostało wypuszczonych do sprzedaży i na tym ich support się zakończył.

Ja przykładowo mam WIWA HD90, do którego producent zapewnia aktualizację (no minusem akurat tu jest że nie chcą ich zamieszczać na swojej stronie, ale są dostępne w necie i nie traci się gwarancji bo to oryginalne softy) i jestem z tunera bardzo zadowolony.
    Oprócz tunerów WIWA całkiem dobre są Strongi i Thomson(to też Strong tylko pod marką Thomsona).
  • #7 11070699
    jaa2
    Poziom 16  
    Dzięki @gutek@.

Jednak priorytety się zmieniły i będę potrzebował tunera dwugłowicowego. Czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model? Oczywiście zgodny z tym co napisałem w pierwszym poście, pomijając trzeci myślnik. I, tak jak napisałeś, z dostępnym firmwarem do aktualizacji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór dekodera DVB-T do telewizora CRT, z naciskiem na szybkie przełączanie kanałów i prostotę obsługi. Użytkownik poszukuje modelu z wbudowanym zasilaczem, obsługą SD i opcjonalnie HD, bez zbędnych funkcji multimedialnych, ale z możliwością PVR. W odpowiedziach zasugerowano różne opcje, w tym dekodery RWT, które jednak nie obsługują E-AC3, oraz modele WIWA HD90, Strong i Thomson, które zapewniają aktualizacje oprogramowania. Użytkownik zmienił wymagania na tuner dwugłowicowy, poszukując konkretnego modelu zgodnego z wcześniejszymi wymaganiami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA