logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ROYAL TV 5115 - żółty ekran, brak OSD po naprawie zasilacza i wymianie tranzystora

gracus7 30 Cze 2012 18:40 1308 3
REKLAMA
  • #1 11058340
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    Witam dostałem uszkodzony TV Royal TV 5115
    telewizor nie włączał się dioda lekko się żarzyła. Okazało się że napięcie 105 V zasilacza było zaniżone do 50V. Znalazłem uszkodzony tranzystor 2SB774 po jego wymianie zasilacz ruszył napięcie 105V i 15V teraz mam kolejny problem bo ekran jest żółty z niebieskimi przebarwieniami o które się nie martwię bo to pewnie kwestia rozmagnesowania kineskopu. Jednak żółty ekran i widoczne linie powrotów nie ustępują brak nawet reakcji na klawisze tV nie ma OSD. Napięcie zasilania wzmacniaczy wizyjnych 180V. zasilanie wzmacniacza odchylania pionowego 22V ale ramka jest normalna. Regulacja na trafopowielaczu usunęła linie powrotów ale tylko tyle ekran nie zmienia koloru. Wymieniłem wszystkie kondensatory w zasilaczu i przy trafo. bez efektu. Nie wiem czy telewizor nie został uszkodzony przez przepięcie po sieci
  • REKLAMA
  • #2 11058440
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    gracus7 napisał:
    Nie wiem czy telewizor nie został uszkodzony przez przepięcie po sieci

A gdyby nawet, to co?
    Może pomiary na katodach? A może to?
    A może również pomiar impulsów H i V na procesorze?
    Cytat:
    bo ekran jest żółty z niebieskimi przebarwieniami o które się nie martwię bo to pewnie kwestia rozmagnesowania kineskopu

No to rozmagnesuj i pozbądź domniemań! To ma być jasne jak słońce, a nie "pewnie".
  • REKLAMA
  • #3 11095203
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    A więc tak.
    Kineskop rozmagnesowany tło kineskopu tak jak wcześniej zielone.
    gdy zamieniłem R z G obraz nadal zielony a gdy odłączyłem G obraz zrobił się czerwony więc kineskop będzie w porządku. Zastanawia mnie sprawa napięć na płytce PK zasilanie główne 190V po pierwszym rezystorze na R i G wynosi 47V a na B jest 147V czy to prawidłowe. nie mam schematu bo to co na elektrodzie to takie nieczytelne że nawet nie patrzę. zmierzyłem napięcia na tranzystorach każdego z kolorów i wszędzie to samo po za kolektorami gdzie napięcie jak wyżej opisałem. nie podłączałem źródła sygnału bo w chwili obecnej nie mam takiej możliwości ale kineskop świeci jednolicie na zielono.
  • #4 11095592
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    I ty myślisz, że ktoś będzie czekał zanim ty "posuniesz" coś do przodu? Diagnozowanie kineskopów i wzmacniaczy wizyjnych opisywane.
REKLAMA