logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV3788 wysokie napięcie na wyjściu antenowym

Jonesik 02 Wrz 2006 20:51 1516 8
REKLAMA
  • #1 2980896
    Jonesik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Problem polega na tym ze po podłączeniu anteny dipolowej (bez kondensatora) nastepiło zwarcie powodujące wypalenie bezpiecznika sieciowego. Po wymianie bezpiecznika i ponowieniu próby, przepaliła się ścieżka na płytce przy kineskopie i nastąpił zanik koloru niebieskiego. Pozostałe dwa są.
    Tranzystory strujące są w porządku. Wymieniłem jeden przepalony rezystor między emiterem a masą tranzystora sterującego kolorem BLUE.
    Nie sprawdzałem jeszcze filtra między pierwotnym a wtórnym obwodem zasilacza który moze być przyczyna przebicia.
    Nadal nie ma koloru niebieskiego a na ekranie pojawiają sie zielone pasy.
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chetnie poczytam.
  • REKLAMA
  • #2 2981258
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Najpierw usuń napięcie sieci z głowicy. Coś z zasilacza lub zwarcie między masą zimną a gorącą-jakiś kondek między tymi masami.

Dodano po 5 [minuty]:

To napięcie to nie wysokie tylko napięcie sieci-230V

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba,że wyjście masy głowicy jest przez kondensator to tam szukaj zwarcia
  • REKLAMA
  • #3 2989561
    Jonesik
    Poziom 12  
    Wymieniłem filtr między masą a uziemieniem złożony z kondensatora 200p i dwóch rezystorów 4,7M i wyglada na to ze na wyjściu antenowym nie ma już napięcia sieciowego. Jednak na kineskopie nie ma zmian nadal pasy. Dzwięk jest. Wyjście masy z głowicy jest zwarte z masą TV bez kondensataora (sprawdziłem na schemacie oraz miernikiem).
  • REKLAMA
  • #4 2990108
    LeDy
    Poziom 43  
    Odłącz katody RGB od płytki kineskopu i pomierz na katodach napięcia.Jak zbliżone i ok.100-140V to kineskop OK. i wtedy szukaj na PK- rezystory itd. a jak któreś zaniżone mocno to wina kineskopu.

Dodano po 1 [minuty]:

Jedynie mógł mieć zwarcie ten C bo rezystory nie.
  • #5 2991371
    Jonesik
    Poziom 12  
    Kolor niebieski już mam, wymieniłem potencjometr do Blue na płytce kineskopu. Teraz mam szare pasy na kineskopie.. Nie wiem za bardzo który kondensator sprawdzać bo obydwa na płytce kineskopu sprawdziłem. Poszukam może jeszcze raz tego od głowicy.
  • #6 2991861
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja pisałem o C w tym filtrze co go wymieniłeś -"wymieniłem filtr między masą a uziemieniem złożony z C i R"
  • #7 2998199
    Jonesik
    Poziom 12  
    Tylko skąd mogło wziąć się napięcie sieciowe na wejściu antenowym i co mogło uszkodzić powodując występowanie poziomych pasów szerokości około 3 cm na ekranie TV ?
  • REKLAMA
  • #8 2998331
    LeDy
    Poziom 43  
    Tak jak pisałem ten kondensator w tym filtrze mógł mieć zwarcie

Dodano po 1 [minuty]:

Mogło przepalić ścieżki lub coś innego. Musisz mierzyć napięcia i szukać.
  • #9 3175927
    Jonesik
    Poziom 12  
    Po dłuższej przerwie powracam do tego tematu.
    Zakończyłem na tym że zmierzyłem napięcie zasilające które powinno wynosić 112V a wynosi 105V po transformatorze sterowanym z TDA4601. Jeśli ktoś wie dlaczego tak się może dziać to niech napisze. Na ekranie mam nadal pasy poprzeczne i słychać lekkie piszczenie..

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Royal TV3788 pojawił się problem z wysokim napięciem na wyjściu antenowym, które spowodowało zwarcie i przepalenie bezpiecznika sieciowego oraz ścieżki na płytce przy kineskopie, skutkując zanikiem koloru niebieskiego i pojawieniem się poziomych pasów na ekranie. Po wymianie uszkodzonych rezystorów i potencjometru do koloru Blue, kolor niebieski powrócił, lecz pojawiły się szare pasy. Sprawdzono i wymieniono filtr między masą a uziemieniem (kondensator 200pF i rezystory 4,7MΩ), co wyeliminowało napięcie sieciowe na wyjściu antenowym. Katody RGB zostały odłączone i zmierzone napięcia na katodach kineskopu, co wskazało na prawidłową pracę kineskopu. Pomimo to, na ekranie nadal występują poziome pasy o szerokości około 3 cm oraz lekkie piszczenie. Zauważono obniżone napięcie zasilające 105V zamiast 112V po transformatorze sterowanym układem TDA4601. Podejrzewa się uszkodzenie kondensatora w filtrze oraz konieczność dalszej diagnostyki napięć i elementów zasilacza w celu usunięcia zakłóceń obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA