logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować switch, by nietagowany VLAN wysyłał pakiety do dwóch tagowanych?

marian1977 30 Cze 2012 19:47 4555 11
REKLAMA
  • #1 11058551
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam. Mam pewien problem. Mam na switchu wpięte 10 urządzeń, są one w jednym nietagowanym VLANie (muszą być w nietagowanym), potrzebuję, aby pakiety, które wysyłają te urządzenia wychodziły jednym z portów w dwóch tagowanych VLANach. Ma ktoś pomysł jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 11058635
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Te dwa tagowane vlany są na tym samym porcie fizycznym?
  • #3 11058672
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Nie bardzo rozumiem koncepcje, skoro masz jeden VLAN to znaczy ze masz jedną sieć także nie rozumiem czemu chciałbyś to wypychać jednym łączem jako dwie sieci (dwa VLAN). Konfigurując port w trybie trunk oraz native VLAN jako inny niż ten który masz obecnie skonfigurowany na wszystkich portach będziesz mógł uzyskać tagowanie wszystkich ramek z tego VLAN ? Jaki to switch ?
  • REKLAMA
  • #4 11059439
    marian1977
    Poziom 17  
    Switch to ZTE ZXR10, koncepcja jest dość dziwna, bo switch ten jest używany jako PIM router i jego jedynym zadaniem jest przekazywanie multicastów, a w tym momencie zależy mi na tym, aby wysłać te multicasty jednym portem w dwóch różnych sieciach. Czyli na drugim urządzeniu muszę mieć te 10 portów z pierwszego w dwóch różnych sieciach, które nie widzą siebie nawzajem ;)
  • #5 11059835
    marian1977
    Poziom 17  
    Niestety, ale ten sposób nie działa. Dla przykładu nietagowany vlan 111 (wpięte urządzenia, które transmitują multicasty), czyli vlan w trybie access. Natomiast port na którym chce zrobić vlana tagowanego ustawiony w trybie trybie trunk i native vlan 2099. Mam na tym urządzeniu jeszcze coś takiego jak tryb hybrid, ale za nic nie mogę spowodować, żeby w vlana tagowanego wpadły ramki z innego nietagowanego.
    Oczywiście mogę przepiąć te urządzenia dwoma portami, ale wtedy również potrzebuję vlanów tagowanych, żeby obie sieci nie widział się wzajemnie.
  • #6 11060462
    Compiler
    Poziom 12  
    Ja nie rozumiem co chcesz osiągnąć. Możesz zrobić jakiś schemat ?
    Konkretnie nie rozumiem :
    " pakiety ... wychodziły jednym z portów w dwóch tagowanych VLANach."

Nie puścisz pakietu na 2 vlany jednocześnie (jeżeli to chcesz osiągnąć).
  • #7 11061243
    marian1977
    Poziom 17  
    Mogę zrobić schemat ale wydaje mi się, że dużo on tu nie wniesie.
    Mam stację czołową, który jest wpięta w switcha i wysyła multicasty, muszę wyłapać to w nietegowany vlan. Ale na drugim urządzeniu które jest zapięte z tym switchem (jednym albo dwoma fizycznymi portami) muszę mieć te multicasty w dwóch różnych vlan`ach tak, aby dwie sieci nie widziały siebie nawzajem. Czyli tak jak pisałem wcześniej, mam przykładowo 10 urządzeń wpiętych w jednego switcha, teraz pakiety z tych urządzeń muszę wysłać dalej w dwóch sieciach (obojętne czy jednym fizycznym portem, czy dwoma), które nie widzą siebie wzajemnie. Nie wiem, czy da się coś takiego zrobić więc pytam na forum ;)

Jeżeli chodzi o potrzebę uruchomienia czegoś takiego, to mam jedną stację czołową i dwie platformy IPTV w jednej sieci GPON. Jak macie jakieś pomysły to chętnie to sprawdzę, bo mi się już skończyły.
  • REKLAMA
  • #8 11061401
    Compiler
    Poziom 12  
    Aby puścić multicast na 2 vlany, musisz go puścić z 2 portów. Czyli ze stacji czołowej musisz to dać 2 portami fizycznymi. Wtedy na 1 ustawiasz port trunk default vlan 100 allow pass vlan 100, na drugim port trunk default vlan 101 allow pass vlan 101 i gotowe.
    Oczywiście komendy będą inne, bo nie wiem jak to leci w ZTE.
  • #9 11061589
    marian1977
    Poziom 17  
    Gdybym miał taką możliwość, to jeden port dałbym access 100, drugi access 101, a na wyjściu do drugiego urządzenia dałbym trunk 100 i trunk 101 i temat rozwiązany, ale każdy moduł stacji czołowej ma jeden port.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem, jutro zwrócę się do producenta przełącznika, może mają pomysł na rozwiązanie tego problemu.
  • REKLAMA
  • #10 11061603
    szwagros
    Poziom 33  
    Skoro masz PIM router, rozwiąż problem w warstwie 3 i zostaw w spokoju te vlany.
  • #11 11062283
    marian1977
    Poziom 17  
    Hmmm, a możesz rozwinąć temat ? Jaki masz na to pomysł ?
  • #12 11062597
    szwagros
    Poziom 33  
    Nigdy nie miałem do czynienia z Twoim switchem, ale na MT działa to bez problemu. TU jest małe howto.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją switcha ZTE ZXR10, który obsługuje nietagowany VLAN, w celu przesyłania pakietów multicastowych do dwóch tagowanych VLAN-ów. Wymaga, aby urządzenia w nietagowanym VLAN-ie mogły wysyłać dane przez jeden port do dwóch różnych sieci, które nie powinny się widzieć. Uczestnicy dyskusji sugerują, że nie jest możliwe jednoczesne przesyłanie pakietów do dwóch VLAN-ów z jednego portu, a zalecają użycie dwóch portów fizycznych. Proponowane rozwiązania obejmują konfigurację portów w trybie trunk oraz ustawienie odpowiednich VLAN-ów. Użytkownik planuje skontaktować się z producentem switcha w celu uzyskania dalszej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA