logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie usunąć kamień z wody pitnej w starym bloku?

viper19861 03 Lip 2012 17:39 1482 5
REKLAMA
  • #1 11067643
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Witam
    To co wydostaje się z mojego kranu przechodzi wszelkie możliwe pojecie...Mieszkam w bloku wybudowanym w latach 70tych i pewnie tak samo stara jest instalacja sanitarna. Woda którą użytkuję do celów spożywczych jest okropnie zakamieniona. Nie nadaje się moim zdaniem do bezpośredniego spożycia, a nawet po przegotowaniu kamień jest widoczny w dużej ilości. Co byście polecili, aby filtrować wodę z kamienia. Problem jest na tyle irytujący, że nawet ciężko jest się napić normalnej kawy bez tego świństwa. Od jakiegoś czasu kupuję wodę w bańkach 5l i ją przegotowuje, ale to tylko pół środek.

Jeśli temat zamieściłem w złym dziale proszę wyrozumiałego admina o przeniesienie.

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

• REKLAMA
  • #2 11067672
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Ilu piętrowy budynek i na którym piętrze mieszkasz? Woda rano wygląda gorzej czy całą dobę jest podobnie??
  • REKLAMA
  • #3 11067680
    viper19861
    Poziom 20  
    3 piętrowy blok, a mieszkam na 2 piętrze. Nie zwróciłem uwagi na wpływ pory dnia na wodę..wiem jedynie, że ciepła woda ogrzana przez przepływowy gazowy podgrzewacz wygląda gorzej. Woda zawiera widoczne gołym okiem cząstki kamienia. Po "odstaniu" zawsze jest go bardzo dużo na dnie dzbanka.
  • REKLAMA
  • #4 11068501
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Raczej woda już po prostu taka jest w ujęciu, nie sądzę, żeby kamień w rurach miał na nią większy wpływ (o się w nich raczej osadza a nie rozpuszcza w wodzie). Woda po podgrzaniu będzie biała, to normalne jeśli jest twarda, po prostu po przekroczeniu pewnej temperatury wytrąca się kamień.
    Żeby pozbyć się kamienia trzeba by zastosować jakieś filtry. Może to być np. jakaś stacja uzdatniania wody ze złożem jonitowym (choć nie wiem jak ze spożywaniem takiej wody bo chyba zawiera sporo sodu), może odwrócona osmoza...
  • REKLAMA
  • #5 11069895
    viper19861
    Poziom 20  
    Niestety Lubelszczyzna słynie z twardej wody..zastanawiam się nad zainstalowaniem filtru. Może macie już jakieś sprawdzone rozwiązania? Popytam jeszcze w sklepach z hydrauliką - być może coś doradzą.
  • #6 11069920
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    To co michcio podal to najlepsze i tanie rozwiazania.
    Mialbym jedynie zastrzezenie co do zawartosci sodu, ktory raczej jest obecny w wodzie tyko podczas regeneracji jonitow.
    Ale to nie istotne bo sod, tak jak cynk czy selen tez jest potrzebny.:-)
REKLAMA