logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak pozbyć się kamienia i żelaza z ciepłej wody w mieszkaniu?

pkpintercity 02 Gru 2024 23:47 918 22
REKLAMA
  • #1 21330155
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam, mam problem i szukam rozwiązania. Mieszkam w bloku i mam cholerny problem z kamieniem w wodzie ciepłej. Zimna nawet spoko ale ciepła to porażka życia. Jeden wielki osad plus żelazo wszystkie silikony z czasem robią się czerwone. Myślałem nad stacja uzdatniania wody ale nie mogę jej założyć na ciepłą wodę bo za wysoka temp. I pomyślałem czy tylko to się wogole opłaca założyć bojler do mieszkania i odłączyć się od ciepłej wody. Bo przecież to idzie zwariować kabina tyle co umytą za e już się siwa robi. Baterie w kamieniu itp. proszę pomóżcie bo już normalnie nie mam pomysłów.
  • REKLAMA
  • #3 21330170
    pkpintercity
    Poziom 13  
    A nawet sie nie pytalem. Ale na bank maja skoro ja tez mam. Instalacje w mieszkaniu mam wymieniona na PP.
  • Pomocny post
    #4 21330171
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    https://pwik.gliwice.pl/parametry-wody/ Twardość wody w Gliwicach w zależności od ujęcia.
    Twardość wody w granicach 20 st. niemieckich jest super do produkcji piwa ale dla innych celów to rzeczywiście przesada.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21330186
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Czytając wywnioskowałem że macie ciepłą wodę - miejską/ze spółdzielni.
    Jeżeli inni mają ten sam problem zgłoście to do spółdzielni. W Rybniku ale osiedla nie pamiętam. Mieli ten sam problem. Okazało się że wymiennik ciepłej wody miał zużytą "anodę" a gościu to obsługujący - zupełnie to olewał.
    Pozdrawiam.
  • #6 21330258
    pkpintercity
    Poziom 13  
    A co ty, ile razy już zgłaszałem. To odbijanie piłeczki spółdzielnia zwala na PEC, że to oni mają taką wodę, a PEC zwala, że to nie ich wina. Coś robili ostatnio, ale to jest wszystko daremne. I w gratisie mam kamień kotłowy w rurach i tylko na ciepłej wodzie. Także masakra. I po prostu spółdzielnia ma wywalone jaja na to i tyle, i muszę coś sam wymyślić. Ja akurat mieszkam na koperniku.
  • Pomocny post
    #7 21330293
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    Jeżeli u Ciebie jest kamień w rurach ciepłej wody to pomyśl sobie jaki problem z tym mają w ciepłowni, gdzie tego kamienia jest na pewno o wiele więcej. Apeluję o drobinę współczucia. :-)
    Ps.
    Kiedyś w EP czy podobnym czasopiśmie był schemat urządzenia, które podobno zapobiegało odkładaniu się kamienia kotłowego w rurach. Zasilanie bateryjne, generator na bramkach CMOS i cewka nawinięta na rurę. Podobno działało, pamiętacie?
  • REKLAMA
  • #9 21330464
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Jak wroce do domu to porobie wam fotki , jak wyglada u mnie armatura w tamtym tygodniu byla myta plus ten kamien kotlowy na sitkach
  • Pomocny post
    #10 21331180
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    pkpintercity napisał:
    A co ty, ile razy już zgłaszałem. To odbijanie piłeczki spółdzielnia zwala na PEC, że to oni mają taką wodę, a PEC zwala, że to nie ich wina. Coś robili ostatnio, ale to jest wszystko daremne. I w gratisie mam kamień kotłowy w rurach i tylko na ciepłej wodzie. Także masakra. I po prostu spółdzielnia ma wywalone jaja na to i tyle, i muszę coś sam wymyślić. Ja akurat mieszkam na koperniku.

PEC nie dostarcza ciepłej wody użytkowej tylko dostarcza ciepło (medium do jego przesyłu to woda) do podgrzania wody wodociągowej w wymienniku. Woda PEC-u nie ma bezpośredniego styku z wodą wodociągową no chyba, że przebity wymiennik (dziurawy) wtedy woda ciepłownicza miesza się z wodociągową i dostaje się do kranów. Przy bardzo twardej wodzie wodociągowej i wysokiej nastawie temperatury c.w.u (50-55C) wydzielanie kamienia z wody wzrasta lawinowo. Rozwiązaniem jest obniżenie zadanej temperatury c.w.u.
    Co się tyczy rudego osadu to przy gwałtownych dużych rozbiorach ( na raz wszyscy odczuli potrzebę mycia) może wystąpić zjawisko zrywania osadu z rur. Takie coś obserwuję u siebie w bloku w sobotę lub przed świętami, woda wlana do zlewu jest lekko zabarwiona (instalacje 20 lat temu spółdzielnia i moja wspólnota wymieniła na miedzianą).

Jeszcze tak myślę nad przebitym wymiennikiem: to przy małym otworze w woda sieciowa mogła by "barwić" c.w.u. Po sprawdzenia przez PEC w 10min.:w węźle cieplnym odciąć zasilanie w zimna wodę, zamknąć wyjście c.w.u. na budynek+cyrkulację i zobaczyć czy ciśnienie na manometrach nie rośnie i czy z zaworu bezpieczeństwa nie kapie.
  • Pomocny post
    #11 21331208
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    Inkwizycja napisał:
    myślę nad przebitym wymiennikiem: to przy małym otworze w woda sieciowa mogła by "barwić

Właśnie gadałem z kimś kto lata już robi w zakładzie typu PEC. "Ich" Woda ma tak agresywne parametry. Że gdyby przedostawała się do użytkowej ludzie by to odczuli wysypkami i innymi dolegliwościami. Mają na to normy i przepisy. Dodają tyle chemii i kwasów żeby własnie im się kamień nie odkładał. Przytoczono przykład. Tam gdzie jest wypływ wody grzewczej z PECu roślinność przez lata nie za bardzo che żyć.
    I pokierowanie w to samo miejsce - spółdzielnia i operator wymiennika.
    Pozdrawiam.

Mnie tak zastanawia - co by było gdyby zrobić baniak tak na około 30l. Ale bardziej długi niż szeroki, pościć przez niego własnie te gorąca wodę. A wewnątrz baniak zainstalować te elektrody magnezowe?
  • REKLAMA
  • #12 21331330
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Co powiecie na to.

Osoba trzyma skalę kamienia lub osadu, obok umywalki w łazience. Resztki brudu w zlewie. Zanieczyszczenia w zlewie Brudne ziarna i czarny korek w zlewie
  • Pomocny post
    #13 21331331
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Elektroda magnezowa służy do ochrony elektrochemicznej (antykorozyjnej) zbiorników. W wymiennikach płytowych i JAD (WWB) tego się nie montuje (nie ma miejsca) jak już to tylko w zasobnikach bądź stabilizatorach c.w.u.
    Michał_74 napisał:
    Właśnie gadałem z kimś kto lata już robi w zakładzie typu PEC. "Ich" Woda ma tak agresywne parametry. Że gdyby przedostawała się do użytkowej ludzie by to odczuli wysypkami i innymi dolegliwościami. Mają na to normy i przepisy. Dodają tyle chemii i kwasów żeby własnie im się kamień nie odkładał. Przytoczono przykład. Tam gdzie jest wypływ wody grzewczej z PECu roślinność przez lata nie za bardzo che żyć.

Wierz mi to, że pracował to nie znaczy, że się zna :-) Woda sieciowa nie jest agresywna. W skrócie: woda surowa zostaje zmiękczona, pozbawiona żelaza i manganu, odgazowana (pozbawiona tlenu) i dopiero może trafić do sieci, generalnie jest martwa (coś jak destylat). Rośliny umierają przy wycieku nie od składu , a od temperatury :-)
  • #14 21331341
    pkpintercity
    Poziom 13  
    I takie coś mam gdzie w kranach. Pralka i zmywarka działa więc to nie jest na zimnej wodzie tylko na ciepłej. Co jakiś czas muszę odkręcić deszczownie i czyścić sitka bo tyle syfu jest na ciepłej wodzie a na zimnej elegancko nie ma nic. To akurat mogę załatwić łatwo. Mam kupiony filtr do wody założę zaraz za licznikiem i z głowy ale co z kamieniem. Stacji uzdatniania nie mogę dać. Więc chyba muszę się pogodzić z ta woda. Bo to na bank jest z ciepłej. Mieszkałem na osiedlu obok 30lat i tam u mamy nie ma ciepłej wody tylko zimna i ogrzewana przez Junkers i nie było tam nigdy żadnych problemów. Po przeprowadzce tutaj masakra
  • Pomocny post
    #15 21331368
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Wow, taki syf widziałem raz w nowym budynku gdzie deweloper nie zrobił płukania instalacji po wybudowaniu, a materiał z którego była zrobiona leżał sobie w piachu na budowie. Jak ta instalacja u was w bloku działa? Przy takim syfie to płytowy wymiennik zaraz zaklei, a co dopiero filtry :-) Piony i poziomy ocynk czy PP?
  • Pomocny post
    #17 21331487
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3235
    Inkwizycja napisał:
    Jeszcze tak myślę nad przebitym wymiennikiem: to przy małym otworze w woda sieciowa mogła by "barwić" c.w.u
    przy takim czymś woda po umyciu rąk masz śliskie ręce od zmiękczacza z PEC nie da sie spłukać tylko wtedy wodą twardą czyli zimną.
  • #18 21331519
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21331398
    Oczywiście że zgłaszałem gówno to daje. Niby wyplucza chwila spokoju i znów to samo. Powiedzieli mi że mam se filtr założyć. Oni nic więcej zrobić nie mogą i nara

Dodano po 48 [sekundy]:

>>21331368
    Piony PP

Dodano po 1 [minuty]:

To jest kamień kotłowy tylko skąd on się bierze ???
  • Pomocny post
    #19 21331526
    Michał_74
    Poziom 34  
    Przyjrzyjcie się dokładnie zdjęciom. To nie syf z kamienia a zanieczyszczenie piachem. Kamień kotłowy nie ma tych przezroczystych ziarenek. No chyba że mi ekran przekłamuje.

Inkwizycja napisał:
    Rośliny umierają przy wycieku nie od składu , a od temperatury

Tu akurat się mylisz.
  • #21 21331571
    pkpintercity
    Poziom 13  
    To nie jest piach. To nie są ziarenka, tylko takie płatki bardziej. No filtr założę ale czy mogę założyć jakieś urządzenie żeby nie mieć osadów ??
  • #23 21382114
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Niestety zostaje walka z administracją
    .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnego osadzania się kamienia kotłowego i obecności żelaza w ciepłej wodzie użytkowej w mieszkaniu w bloku, gdzie instalacja ciepłej wody jest zasilana z miejskiej sieci ciepłowniczej (PEC) przez wymiennik ciepła. Kamień i rdzawy osad powodują szybkie zabrudzenie armatury i urządzeń AGD, a filtry i próby zgłoszeń do spółdzielni oraz PEC nie przynoszą trwałych efektów. Wymiennik ciepłej wody może być uszkodzony (np. przebity), co powoduje mieszanie się wody sieciowej z ciepłowniczą i pogarsza jakość wody. Woda wodociągowa w regionie (Gliwice, Kopernik) charakteryzuje się wysoką twardością (około 20°dH), co sprzyja powstawaniu kamienia przy podgrzewaniu do 50-55°C. Proponowane rozwiązania to: obniżenie temperatury ciepłej wody, montaż filtrów mechanicznych (np. sznurkowych) za licznikami, okresowe płukanie wymiennika ciepła, rozważenie instalacji własnego podgrzewacza (bojlera) i odłączenie się od ciepłej wody miejskiej. Elektrody magnezowe stosowane są jedynie do ochrony antykorozyjnej zasobników, nie w wymiennikach płytowych. Próby stosowania stacji uzdatniania wody na ciepłej wodzie są utrudnione ze względu na wysoką temperaturę. Zanieczyszczenia w wodzie to głównie osad z kamienia i żelaza, a także piasek i inne cząstki mechaniczne, które mogą pochodzić z instalacji lub sieci wodociągowej. Problem wymaga współpracy z administracją i spółdzielnią, jednak obecnie brak skutecznych działań ze strony zarządców budynku i dostawców ciepła.
REKLAMA