Witam. Czy mógłby ktoś wyjaśnić w jakim celu podpina się falownik do wejść sterownika PLC? W moim zakładzie w każdej maszynie jest taki układ ale nie wiem po co się go stosuje.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamgustavel21 napisał:Na studia nie poszedłem bo patrząc na wiedzę swoich starszych kolegów po automatyce, elektronice stwierdziłem że to strata czasu, zresztą nawet nie pracują oni w swoim zawodzie.Także jestem bardziej samoukiem.
tomasz_kwasniewski napisał:Wiem że tak bywa. Ja też przedstawiłem swoje doświadczenie, jedno i drugie prowadzi do tych samych wniosków studia są przydatne i warto studiować. Przepraszam jeżeli z mojej wypowiedzi wynikało coś innego.
bzyk69 napisał:Po kilku latach gwarancja się kończy, ogłaszany jest przetarg na gwarancję, wygrywa go inna firma (bo była tańsza), coś się psuje, i zaczynają się kłopoty. Bo nowy gwarant nie jest w stanie tego jednak tak szybko uruchomić.
Cytat:Miałem szczęście (je też trzeba mieć) bo szukali ludzi do firmy integratorskiej
Lukasz_wat napisał:Czym zajmuje się INTEGRATOR (automatyk)?
loleczek196 napisał:Na dzień dzisiejszy chyba najlepiej załapać się jako serwisant "np. maszyn" do dużej firmy: Mazak, okuma, Bystronic nauczyć się wszystkiego co możliwe, popracować 2 -5 lat. Zwolnić się i wtedy świadczyć usługi serwisowe na własną rękę.
Jak firma w której pracuję wzywa takiego "byłego" serwisanta do naprawy czegoś to i tak taka osoba kasuje około 1000 - 5000zł za przyjazd (jeden lub dwa dni).
Tak to można żyć. No ale niestety wymaga to olbrzymiej wiedzy i umiejętności.