logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Medion MD1772ie - problem z regulacją szerokości obrazu i tranzystorami

dareksp9 28 Mar 2002 00:14 2845 14
REKLAMA
  • #1 10062
    dareksp9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Monitor Medion MD1772ie (podobno jest to Acer Viev 7276) reguluje szerokość w małym zakresie a dalej robi poduszkę góra i dół obrazu zwężają i rozszeżają się a środek zostaje taki sam. Po zniane rozdzielczości obrazu zmienia szerokość. Uszkodzone były tranzystory Q318,306,304,303 i nie wiem gdzie jeszcze szukać. Czy powodem może być jeszcze TDA4858 zmniejszony zakres regulacji szerokości?
  • REKLAMA
  • #2 10163
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Raczej nie. A jak z WN? Jest w granicy tolerancji? Może to coś ze stabilizacją WN?
  • #3 10276
    dareksp9
    Poziom 13  
    WN jest w porządku. Powielacz też wymieniałem bo miałem drugiego takiego samego i nic nie pomogło. Czy ktoś może wie jaki jest tranzystor Q318 w medionie bo dostałem jeszcze jeden taki do naprawy i obydwa były bez niego założyłem tam TIP31C ale i drugi tak samo się zachowuje.

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: ddsecurity dnia 2002-03-21 23:05 ]
  • #4 10656
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Witam!
    OOOO to jest nas dwoch z takim problemem a co do tranzystorka to spr i Ci odpisze
    Chyba ze Ty juz masz problem z glowy?
    jezeli tak to daj znac zaoszczedzisz mi pracy.
    Pzdr.Bob
  • REKLAMA
  • #5 10756
    dareksp9
    Poziom 13  
    Niestety nie. Jeszcze się z nimi nie uporałem bo mam dwa takie. Mam jeszcze luźną jedną płytę niesprawną może ją spróbuję uruchomić o ile będzie działać to może coś pomoże bo na tamte monitory straciłem już tydzień i bez rezultatu. Tranzystor już wiem jaki jest (TIP 31C). Pozdrawiam.
  • #6 10764
    Stereo
    Poziom 13  
    Nie jest to sprawa WN ani trafopowielacza!!!
    Problem jest tylko w korekcji.
    Nie znam tego modelu ale podpowiem ogolnie
    Domyslam sie ze jest to monitor z regulacja cyfrowa i wowczas musi miec regulacje korekcji i szerokosci obrazu na elementach czynnych czyli tranzystora a najczesciej N-MOS. Problem jest na pewno w obrebie korekcji.
    Jest to zwiazane z niedostatecznym pradem ktory plynie przez cewki odchylajace.
    W takim ukladzie korekcji jest troche kondensatorow impulsowych , kilkuwatowe rezystory , diody oraz jakies transformatorki (szeregowo z cewka).
    Korekcja taka przewaznie jest wykonana na kilku kluczach mosowskich ktore zaleznie od czestotliwosci pracy zwieraja rozne pojemnosci do masy przez co wymuszaja odpowiedni prad pracy cewek (mozna cos wywnioskowac na roznych czest irzd pracy monit.). Jezeli te wszystkie tranzytory sa dobre ta najpierw nalezy upewnic sie czy sa dobrze zalaczane (moze uklad sterujacy - moze cos w obrebie bramki), jezeli tak to wtedy trzeba przyjzec sie kondensatorom i rezystorom. Moze byc cos w obrebie sterowania transformatora korekcji(steruje sie go pradem o stalej polaryzacji aby uzyskac odpowiednie nasycenie rdzenia) A moze jakas dioda?(mniej prawdopodobne)
    Powodzenia
  • #7 10853
    Bob57
    Poziom 18  
    Witam!
    Mam pare pytan do dcsecurity :
    -jakie masz napiecie zasilania tego scalaka od pionu?
    -jakie masz napiecie zasilania galezi glownej?
    bo ja chyba juz ten problem rozwiazalem :smile:
    Pzdr.Bob
  • REKLAMA
  • #8 10889
    dareksp9
    Poziom 13  
    Scalak od pionu 15V pin3, 46V pin 6, zasilanie powielacza za D318 61V.
  • #9 10950
    Bob57
    Poziom 18  
    Witam!
    Powiedz mi jeszcze jak mocno sie grzeje ten scalakw w trakcie pracy?
    a ja na zasilaniu tego ukladu mialem 54V (wydaje mi sie troche duzo) zmniejszylem je do 40 zenerkami i oporami i podnioslem troche nap przetwornicy.
    Narazie smiga ale co bedzie dalej :smile:
    spr. mi jeszcze co sie stanie jak zrobisz V-amp na max?
    PzdrBob
  • #10 11026
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Zasilanie powielacza jak na mój gust za niskie. Powinno być ok 85V w 800x600. Najlepiej sprawdź WN na kopółce (powinno być ok. 26kV). Jeśli WN masz OK, to może jest uszkodzona dioda WN (jedna z dwu równolegle do tranzystora odch H).
  • REKLAMA
  • #11 11031
    Stereo
    Poziom 13  
    Mysle,
    ze WN jest dobre jezeli jest dobra jasnosc i ostrosc obrazu!!!
    Pozdrawiam
  • #12 11070
    dareksp9
    Poziom 13  

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: ddsecurity dnia 2002-03-28 00:17 ]
  • #13 11072
    dareksp9
    Poziom 13  
    Odpaliłem wkońcu inną płyę do takiego samego monitora. Działa prawidłowo i wiem że zanika sygnał korekcji przy zmianie szerokości obrazu (modulacja tranzustora, nie ma tu trafa)dlaczego to będę musiał sprawdzić. Mam teraz za to możliwość porównania co się dzieje w jednym a drugim monitorze. Napięcia które podawałem wcześniej są prawidłowe. Bob57 jeśli chcesz dowiedzieć się jakie są prawidłowe napięcia gdzieś napisz e-mail ddsecurity(_at_)tenbit.pl. Jak roziąże problem tej korekci to powiem co było przyczyną. Nie mam czym zmierzyć WN nie posiadam przyżądu ale to nie to.
  • #14 2004960
    marjanko
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Skorzystam z okazji i podłączę się pod temat.

Mój problem z tym Medionem polega na tym , że trafił mi się egzemplarz w którym ktoś grzebał, i brak jest tranzystorów Q304 i Q306.
    Mniemam ,że mają one związek z korekcją.

Zapytuję co to za tranzystory?

Znalazłem schemat acer 7277e i wychodzi że to IRF630. Wstawiłem ale mam problem z korekcją , nie reguluje.
    Szukam usterki
  • #15 2006648
    asylum
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Koledzy!Potrzebuję dwa trafa do Mediona o symbolu 19.70052.o11,
    w rozsądnej cenie, oczywiście sprawne.
    Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Medion MD1772ie (prawdopodobnie Acer View 7276) ma problem z regulacją szerokości obrazu, która działa tylko w ograniczonym zakresie, powodując deformacje obrazu typu "poduszka" (zwężanie i rozszerzanie góry i dołu przy stałym środku). Uszkodzone były tranzystory Q318, Q306, Q304, Q303; Q318 zidentyfikowano jako TIP31C, jednak wymiana nie rozwiązała problemu. Napięcia zasilania układów pionowych i powielacza wysokiego napięcia (WN) są w normie, a problem nie leży w stabilizacji WN ani w transformatorze powielacza. Przyczyną jest najprawdopodobniej usterka w układzie korekcji szerokości obrazu, realizowanym cyfrowo na tranzystorach (często N-MOS), które sterują prądem cewek odchylających. Korekcja ta opiera się na elementach takich jak kondensatory impulsowe, rezystory, diody i transformatorki szeregowe z cewkami. W jednym z egzemplarzy zanika sygnał korekcji przy zmianie szerokości obrazu, co wskazuje na problem z modulacją tranzystora sterującego korekcją. W innym wątku pojawiła się informacja, że tranzystory Q304 i Q306 mogą być typu IRF630 (wg schematu Acer 7277e), a ich brak lub uszkodzenie wpływa na brak regulacji korekcji. Poszukiwane są również transformatory o symbolu 19.70052.o11 do naprawy. Wskazano, że napięcie powielacza WN powinno wynosić około 85V przy rozdzielczości 800x600, a na kopułce WN około 26kV. Problem nie jest związany z diodami WN, jeśli obraz ma prawidłową jasność i ostrość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA