logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Medion 17 - migotanie obrazu i problemy z płytą główną

teodor76 25 Maj 2003 13:02 2232 9
REKLAMA
  • #1 226052
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    witam zaczne od poczatku kupiłem monitor medion 17 1 rok temu
    dzialał bez zarzutu aż do... po wyłączeniu kompa już wiecej nieodpalił monitor dioda led po zalączeniu mignie na pomarańczowo krótko i gaśnie wysokie niestartuje. dostalem całą płyte która działa ale jest naniej feler następujacy po załączeniu monitora działa bez zarzutów tylko ok 15 min po ty m czasie zaczyna tracić się obraz na ulemek sekundy miga i pokazuje się na przemian dość szybko a czasami wolniej wysokie cały czas działa jak już się dobrze zagrzeje jest ok, jak zmienie odświerzanie z potymalnego na 85 Hz to przy wyłączaniu obrazu (migotaniu) cyka przekaznik. załatwiłem 3 płyte z uszkodzonym trafo które działało ale strzeloło (cykało) wymieniłem je odpaliłem monitor i był doś jasny obraz brak czernego pr z trafa zmniejszyłem i bulo super nigdy takiego obrazu niemiałem jak nówka,podziałał wieczorem ok 5 godzin, a rano tylko godzine i już mnie szlak trafia wyłączył się i zero tak jak z pierwszą płytą przetwornica cyknie dioda mignie i zimny monitor nic , tak wiec mam 2 płyty z takim samym felerem na 1 dziwna rzecz na kondesatorze 400v w przetwornicy napięcie 460v i rośnie ! do ok 497v dziwne podmnieniem kondensator i to samo niegrzeje sie i go nierozrywa na 2 płytcie napiecie 309 v i przetwornica tez niestartuje .
    jezeli ktoś miał podobny przypadek co do przetwornicy lub co do wyłączaniu się obrazu proszę o pomoc co sprawdzić co wymienić co zmierzyć i najlepiej jak macie schematy to piszcie symbolami np :c327 i co z nim zrobić postaram sie dopisać dokładny model
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 226072
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Jaki to Medion model ??? 1772ie lub inny.
  • REKLAMA
  • #3 226189
    teodor76
    Poziom 17  
    tak jest to model md 1772ie
    już wiem że padł bu jest orginalny po założeniu nowego mocno się grzeje i po jakimś czasie pada BU co trzeba sprawdzić lub wymienić żeby się nieprzegrzewał
  • REKLAMA
  • #4 226386
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Sprawdź na żarówce napięcia zasilające !!!
    Jeśli są OK.

Wymień:

1. C309 = 6,2 nF/1.6-2kV
    2. Bezpiecznik FR707 (4A)
    3. C301 i C302
    4. Wstaw BU2527AX(F)
    5. Wymień główne elko na B+.

zobacz czy nie masz uszkodzenia w sterowaniu bazy.

Powinno pomóc....

Aha... sprawdź jeszcze diodę D701 (UF4007), jeśli nadal będzie wystepować usterka -> wymień LM2704T...
  • #5 226535
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Co do usterki pierwszej płyty,wymień ,trzy małe elektrolity uc3842 i r613 36kom,jak będzie uszkodzony ten opór to za każdym razem może polecieć układ uc.
  • #6 226576
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Miałem podobny przypadek co prawda z innym monitorem (HighScreen).Silne grzanie siuę tranzystora H i w konswkwencji jego uszkodzenie.W tym wypadku wina leżała w kiepskim lutowaniu uzwojeń transformatorka sterującego bazą tranzystora H od strony bazy.(rezystancja wynosiła kilkadziesiąt Om)
  • #7 232944
    teodor76
    Poziom 17  
    opelr napisał:
    Co do usterki pierwszej płyty,wymień ,trzy małe elektrolity uc3842 i r613 36kom,jak będzie uszkodzony ten opór to za każdym razem może polecieć układ uc.

jedna płyta ruszyła to był strzał w dziesiątke wymieniłem uc3842 i opór i jest ok
    a co do 2 płyty wymieniłem bu i po 5 min pracy obraz się zwęża i grzeje się sprawdziłem drugi monitor terz się tak grzeje bu ale dziala bez zarzutu już rok czasu
  • REKLAMA
  • #8 239206
    teodor76
    Poziom 17  
    teodor76 napisał:
    opelr napisał:

jedna płyta ruszyła to był strzał w dziesiątke wymieniłem uc3842 i opór i jest ok
    a co do 2 płyty wymieniłem bu i po 5 min pracy obraz się zwęża i grzeje się sprawdziłem drugi monitor terz się tak grzeje bu ale dziala bez zarzutu już rok czasu

i jak wcześniej z trzema innymi płytami z monitorów padły bu nawet po wymianie wszystkich kondensatorów i nawet niepomogło chłodzenie wielkim wentylatorem po 2 dniach poda bu :cry: napiszcie jescze jakieś propozycje.
  • #9 239895
    jhenryk
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Czy w tym monitorze w pobliżu mostka prostowniczego jest układ TOP223 ?. Jeżeli tak to sprawdź rezystory z nim powiązane, te o dużej rezystancji. Miałem podobny problem w którymś z flatronów, z tym że u mnie elektrolit na wejściu gotował się mimo wartości 180uF/450V.
    Napięcie sięgało 500V, no i sprawcą okazał się rezystorek bodajże 390Kom.
    Pozdrawiam.
  • #10 248430
    teodor76
    Poziom 17  
    jeszcze jedno schemat z acera niezgadza się ztym modelem który ja posiadam medion 1772ie i naprzykład oznaczenie c 327 to nie jest 220pF/2kV.
    tylko 47uf/ 50v więc gdzie się znajduje 220pF/2kV.?

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Medion 17" model MD 1772ie po roku użytkowania przestał się uruchamiać – dioda LED miga krótko na pomarańczowo i gaśnie, a obraz nie pojawia się. Po wymianie płyty głównej pojawił się problem z przegrzewającym się tranzystorem BU, który po około 15 minutach pracy powoduje migotanie obrazu i zwężanie obrazu. Zmiana częstotliwości odświeżania na 85 Hz powoduje cykanie przekaźnika przy zaniku obrazu. Wymieniono już kilka płyt i transformatorów, jednak problem z przegrzewaniem BU i niestabilnym obrazem utrzymuje się. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana elementów takich jak kondensatory C309 (6,2 nF/1.6-2kV), bezpiecznik FR707 (4A), kondensatory C301 i C302, tranzystor BU2527AX(F), główny elektrolit na linii B+, dioda D701 (UF4007), układ sterujący UC3842 wraz z rezystorem R613 (36 kΩ) oraz ewentualna wymiana układu LM2704T. Wskazano również na konieczność kontroli lutowania uzwojeń transformatora sterującego bazą tranzystora BU oraz rezystorów powiązanych z układem TOP223, jeśli występuje w monitorze. Schemat Acera nie odpowiada dokładnie modelowi Medion 1772ie, co utrudnia identyfikację niektórych elementów, np. kondensatora C327, który w tym modelu ma inne parametry niż w schemacie Acera.
REKLAMA