logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dekoder do starszego telewizora z anteną do odbioru cyfrowego?

piotrek_zgr 06 Lip 2012 14:14 1052 5
REKLAMA
  • #1 11077461
    piotrek_zgr
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam pytanie, czy wystarczy, jeśli mam zwykłą antenę(nie talerz - antenę, do tej pory odbierałem TV analogowo)? I pod starszy telewizor mam podłączyć dekoder i wtyczkę antenową do niego? I to wszystko, czy xcos ejszcze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11077491
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    I w sumie to wszystko. Nie daj się nabrać na oferowane przez niektórych sprzedawców tzw. cyfrowe anteny do DVB-T.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11077497
    TagSag
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Wystarczy Ci zwykła antena. Do odbioru TV cyfrowej nie potrzeba talerza (anteny satelitarnej)
    Do dekodera podłączasz zwykłą antenę, z drugiej strony TV poprzez złącze SCART lub chinch. Tak żeby między anteną a TV był dekoder:)
  • REKLAMA
  • #4 11077503
    piotrek_zgr
    Poziom 10  
    TagSag napisał:
    Wystarczy Ci zwykła antena. Do odbioru TV cyfrowej nie potrzeba talerza (anteny satelitarnej)
    Do dekodera podłączasz zwykłą antenę, z drugiej strony TV poprzez złącze SCART lub chinch. Tak żeby między anteną a TV był dekoder:)
    Bardzo Wam dziękuję, no właśjnie słyszałem o jakichś antenach że trzeba wymieniać. Czyli dekoder i chinch, to mam :) Dziękuję :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11077552
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    piotrek_zgr napisał:
    ... właśjnie słyszałem o jakichś antenach że trzeba wymieniać. Czyli dekoder i chinch, to mam :) Dziękuję :)

Zdarza się czasem, że stara instalacja antenowa działała "jako tako" z analogowym sprzętem, a z cyfrowym może mieć zbyt duże zakłócenia. Najlepiej jednak sprawdzić w praktyce i inwestować w modernizację anteny tylko jeśli stara się nie nadaje. Nie daj się nabrać na nalepkę "przystosowane do DVB-T" dla anteny nie ma najmniejszego znaczenia jaki sygnał odbiera, za to dla portfela kupującego taka nalepka jest obciążeniem ;)
  • #6 11103805
    piotrek_zgr
    Poziom 10  
    Hucul napisał:
    piotrek_zgr napisał:
    ... właśjnie słyszałem o jakichś antenach że trzeba wymieniać. Czyli dekoder i chinch, to mam :) Dziękuję :)

Zdarza się czasem, że stara instalacja antenowa działała "jako tako" z analogowym sprzętem, a z cyfrowym może mieć zbyt duże zakłócenia. Najlepiej jednak sprawdzić w praktyce i inwestować w modernizację anteny tylko jeśli stara się nie nadaje. Nie daj się nabrać na nalepkę "przystosowane do DVB-T" dla anteny nie ma najmniejszego znaczenia jaki sygnał odbiera, za to dla portfela kupującego taka nalepka jest obciążeniem ;)
    No właśnie, już widziałem tego typu reklamy, więc dzięki za ostrzeżenie i poirady :) Temat można zamknąć :)
REKLAMA