logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD 750 WD7500BPVT - brak dostępu, sektory niestabilne i relokowane

kseiko 06 Lip 2012 16:46 1255 3
REKLAMA
  • #1 11077878
    kseiko
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hey,

Posiadam dysk twardy na SATA WD 750 WD7500BPVT - niestety coś dziwnego się z nim stało, gdyż po podłączeniu przez konwerter SATA na USB dysk widać w systemie normalnie wraz z partycją - jednak nie można nic zrobić z tym dyskiem - ani z czytać właściwości jego czy sformatować - nie zaczyna on wogule formatować tego dysku...

Zrobiłem skan po przez CrystalDisk - ale wszystko jest ok i pisze że dysk jest zdrowy na pierwszy rzut oka ale jednak po ustawieniu relokacji sektorów na 1 już wyskakuje informacja o sektorach niestabilnych 200 i ilosci relokowanych sektorów 156 - proszę o pomoc w tej sprawie...

Czy to może być powód braku dostępu do tego dysku?
  • REKLAMA
  • #2 11077956
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    kseiko napisał:
    pisze że dysk jest zdrowy na pierwszy rzut oka ale jednak po ustawieniu relokacji sektorów na 1 już wyskakuje informacja o sektorach niestabilnych 200 i ilosci relokowanych sektorów 156

Przydał by się SMART tego HDD.
  • REKLAMA
  • #3 11078104
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Obrazek z CDI wstaw.
  • #4 14252309
    antalek
    Poziom 2  
    Jako że temat i dysk pasuje jak ulał, to się podopinam.

Rzecz dotyczy zewnętrznego dysku sygnowanego przez acera, a zawierającego wewnątrz obudowy hdd wd7500bpvt. Dysk posiadał 1 partcję FAT32. Przy próbie skopiowania filmu > niż 4GB koleżanka straciła dostęp do folderu z filmami. Podczas próby naprawy systemu plików z użyciem CHKDSK pod kontrolą XP podczas drugie fazy wyłączyłem komputer (nie pytajcie) i oto, co mam w rezultacie: Błąd crc i żadnego dostępu do danych i dysku...

Przedtem zdążyłem sprawdzić S.M.A.R.T. i wszystko ok.

Nie można zrobić kopii posektorowej z użyciem DMDE bo nic nie odczytuje za wyjątkiem pierwszych 8.23MB (jmicron239 czy jakoś tam tylko się powtarza w tabeli hex) Pod windowsem XP widzi go jako nośnik o wielkości 2,2 TB, testdisk podaje 539GB, inne programy 10,5 PB (sic!) wszystkie bez wyjątku z błędami crc. GetDataBackFromFat, ontrack, inne-nie działają. Przy próbach podłączenia do innych adapterów USB - to samo. Przy podłączeniu hdd bespośrednio do płyty głównej w dwóch różnych kompach - BIOS nie widzi go w ogóle. Dysk po podłączeniu uruchamia talerze po czym powoli przestają się obracać i brak reakcji. Próby low-level-format z MHDD i podobnymi nie działają.

1. Czy i jeśli "tak", to jak można go uratować?
    2. Jak odzyskać dane?

Dzięki za wszelką pomoc :)
REKLAMA