logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tv thomson 21ds74h po wymianie pamieci obraz jest ciemny

dantess 17 Sty 2005 11:00 2163 6
REKLAMA
  • #1 1145621
    dantess
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    tv thomson 21ds74h po wymianie pamieci obraz jest ciemny
    Przed wymianą diody objaw był takie ze dioda stby migała jednostajnie po wypieciu sda i scl z pamieci i załoczeniu tv dioda przestał migać i zaczela swiecić normalnie tak tez poradziłem sie i kupiłem nową pamieć bez wsadu tv ruszył bez problemów lecz obraz jest bardzo ciemny czy to wina pamieci czy jest mozliwosc moze ustawienia w trybie serwisowym mimo ze juz probowałem na trafie rownież bez efektow

Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

Przepraszam tutaj jest bład w pierwszym zdaniu po wymianie pamieci a nie diody
  • REKLAMA
  • #2 1147253
    andre41
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Rozumiem że regulacje pilotem w nastawach użytkownika próbowałeś ? Miałem kiedyś bardzo podobne w innym sprzęcie i sprawa była bardzo prosta po włożeniu nowej pamięci nastawy były na minimum . Jakie to chassis tego thomsona ?
  • REKLAMA
  • #3 1147601
    dantess
    Poziom 17  
    Szanowny panie andre41 dziekuje za odpowiedz a chasis to tx 92f

pozdrawiam
  • #4 1147922
    andre41
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Zastanawiam się czy zwrot szanowny panie to olewający zwrot w moim kierunku ale pozostawmy uprzejmości na boku . wyłącz odbiornik do stdby pilotem a następnie wyłącz wyłącznikiem sieciowym . Odczekaj krótką chwilę i włącz odbiornik wyłącznikiem sieciowym trzymając przycisk VT na pilocie ( niebieski ) ,po chwili zwolnij i znów naciśnij przycisk VT . Jeśli będziesz w trybie serwisowym przytrzymaj ok 3 sekund przycisk (0) na pilocie , odbiornik powinien przyjąć nastawy fabryczne , reszta powinna być prosta . Zaleca się taką procedurę po wymianie pamnięci. powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 1148026
    dantess
    Poziom 17  
    dziekuje za pomoc i to była zwykla uprzejmosc gdyz ten tv naprawde sprawia mi troche problemów a jak nazłość nikt sie nie odzywał a ten tv to nie jego pierwsza usterka
    dam znac jutro

pozdrawiam
  • #6 1150339
    dantess
    Poziom 17  
    Ok panowie sprostowanie zadna z tych metod nie dała rezultatu ten tv trafil do mnie juz niestety przeorany co oznacza ze był jakis spawacz przede mną a co za tym idzie dokładnie przyjzałem sie płycie i zauważyłem brak rezystora smd rl08 gosciu go zamontował zwykłym oporem lecz żle go podpioł o jedną noge w trafie wyżej i cały problem polegał na tym dziekuje za podpowiedzi

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1150486
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Ten opór ulega uszkodzeniu w chassis TX92 jak uszkodzi się trafopowielacz,czy był wymieniany?

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pamięci w telewizorze Thomson 21DS74H (chassis TX92F) obraz stał się bardzo ciemny. Przed wymianą pamięci dioda standby migała, a po odłączeniu linii SDA i SCL z pamięci dioda świeciła normalnie. Próby regulacji jasności pilotem oraz resetu do ustawień fabrycznych w trybie serwisowym (przytrzymanie przycisku VT i 0) nie przyniosły poprawy. Ostatecznie problemem okazał się błędnie podłączony rezystor SMD RL08 na płycie głównej, który został zamontowany jako zwykły rezystor i podłączony nieprawidłowo do jednej nóżki transformatora. Po poprawnym podłączeniu rezystora obraz wrócił do normy. Pytano również o stan i ewentualną wymianę trafopowielacza, który może uszkadzać ten rezystor w chassis TX92.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA