logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Calibration Retry Count - wysoka wartość + dwa inne ostrzeżenia S.M.A.R.T

jarxo 09 Lip 2012 17:43 2973 3
REKLAMA
  • #1 11087520
    jarxo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam laptop Samsunga. Czasami przy wyłączaniu go dysk wydaje dziwny odgłos przy zatrzymywaniu się. Dość głośny, może to głowica wraca na swoje miejsce? Nie znam się. Czasami słychać "pipnięcie". Prędzej nie miałem takich problemów. Poszukałem trochę na google i dowiedziałem się o programie HD Tune. Odpaliłem go i otrzymałem taki wynik:

Calibration Retry Count - wysoka wartość + dwa inne ostrzeżenia S.M.A.R.T

Zacząłem wstukiwać w google to co jest na żółto. Kilka osób miało już na żółto "Calibration Retry Count" z tym że u nich liczba "Data" wynosiła 1, 4, 7, a u mnie 1597!

Moje pytanie. Czy jest to coś poważnego, trzeba oddać do naprawy, zrobić kopie zapasową danych jak najszybciej? Być może mój dysk już ledwo zipie a o tym nie wiem. Jeśli tak to powiedzcie, bym nie stracił danych :))
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11087608
    jarxo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    W linku co podałeś znalazłem:

Recalibration Retries
    Atrybut ten wskazuje liczbę żądań rekalibracji (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Spadek tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku.

Skoro u mnie było 1500 żądań rekalibracji jest to 100 procentowa oznaka problemów z podsystemem mechanicznym dysku. Czy to oznacza, że dysk ma jakieś uszkodzenie fizyczne? Jeśli tak, to procedura naprawcza chyba nic nie da.
  • #4 11087801
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Bez przeprowadzenia procedury naprawczej nie dowiesz się czy parametr c5 będzie zero.
REKLAMA