Witam. Kilka dni temu nabyłem nowy dysk HM640JJ. Generalnie na początku wszystko poszło jak z płatka. Bezproblemowa instalacja Win7, itd. Niepokój we mnie wzbudził moment, w którym odpaliłem HD Tune'a Pro (wersja 4.60) pod kątem testów dysku. Po kliknięciu na zakładkę "Health" nagle widzę żółty pasek ze statusem "warning". Chodzi o parametr "0B Calibration Retry Count". Początkowa wartość w polu "Data" wynosiła 1 (wtorek, 26.01), obecnie ta wartość już wynosi 7. Trochę mnie to zaczyna martwić, zwłaszcza że status tego parametru jest oznaczony jako "warning". Co dziwne, inne programy do monitorowania pracy dysku (m. in. Active Hard Disk Monitor czy CrystalDiskInfo w analogicznych zakładkach przy tym parametrze nie pokazują żadnego ostrzeżenia, status przy tym parametrze jest OK.
Nie wiem, co mam z tym robić. Czy wierzyć HD Tune, czy też może to problem typu "HD Tune gryzie się z Samsungami". Do samej pracy systemu nie mam zastrzeżeń (wszystko działa stabilnie, żadnych zwisów resetów itp.).
Innym jeszcze problemem jest - w moim odczuciu - dziwne "buczenie" dysku - tak jakby wprawiał całą obudowę laptopa w drgania. Po dociśnięciu obudowy w miejscu, gdzie znajduje się twardy dysk problem właściwie znika - to "buczenie" praktycznie wtedy jest niesłyszalne. Nie wiem, czy te dyski już tak mają, czy to jakaś fabryczna wada czy może jeszcze inna przyczyna. Czy można w jakiś sposób to "buczenie" wyeliminować bądź też maksymalnie wyciszyć? Bo nie powiem, jest to dosyć irytujący dźwięk
Z góry dzięki za sugestie i odpowiedzi.
Nie wiem, co mam z tym robić. Czy wierzyć HD Tune, czy też może to problem typu "HD Tune gryzie się z Samsungami". Do samej pracy systemu nie mam zastrzeżeń (wszystko działa stabilnie, żadnych zwisów resetów itp.).
Innym jeszcze problemem jest - w moim odczuciu - dziwne "buczenie" dysku - tak jakby wprawiał całą obudowę laptopa w drgania. Po dociśnięciu obudowy w miejscu, gdzie znajduje się twardy dysk problem właściwie znika - to "buczenie" praktycznie wtedy jest niesłyszalne. Nie wiem, czy te dyski już tak mają, czy to jakaś fabryczna wada czy może jeszcze inna przyczyna. Czy można w jakiś sposób to "buczenie" wyeliminować bądź też maksymalnie wyciszyć? Bo nie powiem, jest to dosyć irytujący dźwięk
Z góry dzięki za sugestie i odpowiedzi.