logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować instalację TV w pensjonacie w Kłodzku na 18 odbiorników?

frigg 11 Lip 2012 07:40 2830 15
REKLAMA
  • #1 11092588
    frigg
    Poziom 11  
    Witam,
    Chciałbym odkopać temat z kosza :).
    Prowadzę mały pensjonat w Sudetach, jego położenie w stosunku do najbliższego nadajnika w pliku pdf. Schemat wykonanej kilka lat temu, budżetowej instalacji antenowej na 18 telewizorów kineskopowych oraz 3 LCD (sprawującej się OK) w pliku xls. Wczoraj "padła" nam antena siatkowa Ryniak DV4/35, na której odbieraliśmy dwa programy analogowe, oraz jeden cyfrowo.
    Proszę o pomoc w modernizacji istniejącej instalacji (dobór anteny, wzmacniacza/y, rozdzielenie sygnału antenowego na poszczególne tunery, zsumowanie sygnałów z wykorzystaniem istniejących elementów), przy założeniu, że:
    - "odpuszczamy" odbiór programów analogowych,
    - dokładamy kilka tunerów DVB-T z modulatorami zewnętrznymi,
    - całkowita ilość programów 12-14 (istniejących satelitarnych 6-7, naziemnych 6-7),
    - uwzględniamy zamianę TV kineskopowych na LCD w przyszłości.

Temat wyodrębniony z : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2189138.html
    Bardzo proszę poczytać Regulamin Forum i zalecenia w działach.

[SP5ANJ]
    Załączniki:
    • położenie.pdf (91.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11092599
    frigg
    Poziom 11  
    Zabrakło pliku z instalacją :)

Dodano po 5 [minuty]:

może teraz przejdzie ...

Dodano po 8 [minuty]:

jeszcze raz ...
    Załączniki:
    • istniejąca instalacja TV.xls (9.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 11093108
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Generalnie masz prawidłowe podejście do tematu.

Rysunek jaki przedstawiłeś zapewne obrazuje stan istniejący. Jeżeli instalacja dystrybucyjna działa, to nie ma sensu jej zmieniać. Jako instalacja dystrybucyjna mam na myśli ta część gdzie zsumowane sygnały zostają rozdzielone po pokojach.

Podstawowe kierunki działania jakie widzę:
    1. Zmiana tej padniętej siatkowej na pasywna bez wzmacniacza, w Twoich warunkach polecam antenę logarytmiczną gdyż ma idealnie równą charakterystykę i bardzo silne tłumienie przód - tył, co w tego typu instalacjach jest podstawą sukcesu. Zaletą jest także lekkość konstrukcji i galwaniczne połączenie z masą wszystkich elementów. Ważne podczas częstych ostatnio burz.
    2. Ustalenie ile programów mam być odbieranych naziemnie i zaopatrzenie się w odpowiednia ilość dekoderów. Analogicznie postępujemy z wykazem kanałów odbieranych z satelity. Jeżeli jesteś w tak małej odległości od Czarnej Góry to koniecznie trzeba zainstalować tłumiki na wejściu dekoderów.
    3. Opracowanie bandplanu kanałowego instalacji. Należy przyjąć zasadę, że kanały z dekoderów DVB są przenoszone na częstotliwości kanałów kablowych wg tabeli na tej stronie:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_plan_kana%C5%82%C3%B3w_TV_kablowej
    NIE UŻYWAJ kanałów S1, S2 i S3, S5 do S8, S29 do S31 oraz S38 i S39, chyba że jesteś absolutnie pewny dobrej szczelności swojej instalacji i ze nic nie "wycieknie" na zewnątrz.
    4. Na spokojnie należy rozwiązać sposób sprawnego i bezkolizyjnego połączenia anteny zewnętrznej z instalacją wewnętrzną. Bez starannie wykonanego skanu tego co wchodzi z anteny będzie to dość trudne.

PS. Czy Twoja antena widzi RTCN Czarna Góra? Jeżeli dobrze podałeś pozycję to jest to przysłowiowy rzut beretem, nawet moherowym...
  • #4 11093318
    frigg
    Poziom 11  
    Rysunek odwzorowuje istniejącą instalację.
    1. Na próbę zamontowałem antenę Synaps AHD-343, bez wzmacniacza (jedyna dostępna w okolicy, na szybko ). Niestety sygnał był za słaby, żeby TV LCD z MPEG4 znalazł cyfrowe kanały. Podłączenie bezpośrednie (ominięcie rozgałęźników) daje pozytywny efekt. Proszę o jakieś sugestie dotyczące modelu anteny. Myślę, że będzie potrzebny też porządny wzmacniacz z możliwością rozdzielenia na tunery DVB-T.
    2. Jak zsumować 14 kanałów ?
    Antena jest w odległości 1700m od nadajnika, ale widzimy tylko jego iglicę ze światłem lotniczym, resztę zasłania las. Stara antena siatkowa pozwalała odbierać w miarę dobrze tylko Polsat i TVP2, TVP1 nie dało się oglądać.
  • REKLAMA
  • #5 11093604
    irekr
    Z tym porządnym wzmacniaczem to nie przesadzaj, można przesterować dekodery sygnałami odbitymi. Zapewne zła jakość odbioru analogów jest powodowana właśnie sygnałami odbitymi, które są podobnej wielkości jak sygnał zasadniczy.

Nie da rady tej anteny podnieść wyżej..? Albo postawić w pewnym oddaleniu od budynku gdzie jest lepsza widoczność obiektu? Nie raz już tak musiałem zrobić w terenie górskim, bywało ze antena stała na maszcie nawet 30 metrów od budynku...
    Możesz podesłać zdjęcie tego co "widzi antena" stronę RTCN?

Sumowanie sygnałów z 14tu dekoderów robi się tak samo jak rozdzielanie na 14 wyjść. Metoda identyczna. Zastanów się tylko ile dekoderów jest naprawdę potrzebna i czy nie warto cześć programów, obecnych naziemnie, nie brać z satelity.

W Siennej byłem ze 25 lat temu, drzewa zapewne urosły...
  • #6 11094276
    frigg
    Poziom 11  
    Zdjęcie podesłałem na PW.

Zasadą działania tego Forum jest to, iż wszystkie tu opisywane "problemy" i podpowiedzi - powinny się znaleźć w danym temacie - po to, aby inni czytający mieli sposobność poczytania i zapoznania się z podobnym problemem.
    Pisanie na PW to nie jest wyjście problemu/podpowiedzi dla wielu tu czytających.
    :!:
    [SP5ANJ]
  • #7 11097932
    frigg
    Poziom 11  
    Na próbę podłączyłem antenę aktywną Maximum UHF 15A (niestety, do najbliższego sklepu średnio zaopatrzonego mam 36 km, więc do eksperymentów wziąłem to co było lokalnie).
    Po długim kręceniu anteną w płaszczyźnie pionowej i poziomej, na wejściu do TV mam 70% siły sygnału cyfrowego, jakość 97% (odczytane na tunerze DVB-T). Na wejściu do tego samego tunera DVB-T ( zaznaczonego kolorem zielonym na rys. ) siła sygnału wynosi 78%, jakość 97%, więc strata wynosi 8%.
    Antena pasywna Synapsa nie dawała sygnału w ogóle na TV.
    Pytanie brzmi:
    Jaką zastosować antenę i wzmacniacz z regulowanymi 3 wyjściami (zniknie rozgałęźnik), żeby zwiększyć sygnał w pokojach i nie przesterować sygnału na tunery DVB-T.
    Kolega irekr proponuje logarytmiczną pasywną, ale sama antena nie wystarczy.
    Załączam również zdjęcie "widoku na RTCN", iglica nadajnika jest gdzieś pośrodku szpaleru drzew na styku niebo-las :)
    Załączniki:
    • Jak zmodernizować instalację TV w pensjonacie w Kłodzku na 18 odbiorników? widokRTCN.JPG (58.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • instalacja TV po modernizacji.xls (12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 11098037
    irekr
    W tej sytuacji można polecić taki wynalazek:

http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_w...y_z_zasilaczem_aws-1144_silverline_B11686.htm

Ustaw wzmocnienie na taki poziom przy której sygnał nie będzie silniejszy niż 70%, jakość powinna być zawsze większa niż 90%. Licz się z tym ze zimą i podczas deszczów siła sygnału może drastycznie wzrosnąć.
  • #9 11171942
    frigg
    Poziom 11  
    Zamontowałem antenę Dipola - LOG 21-69 DIGITAL oraz wzmacniacz AWS 1144. Użyte kanały to S9, S12, S18,S24,S32. Finalnie, żeby uzyskać sygnał 69/70% (przy jakości 96/97%) na wejściu do najdalszego TV, muszę ustawić maks. wzmocnienie na wzmacniaczu. Czy nie za słaby wzmacniacz?.
    Na kilku TV obraz z tunerów DVB-T śnieży, co może być tego przyczyną - złącza F, przewody?
    Załączyłem rysunek z instalacją po modernizacji.
    Załączniki:
    • Po modernizacji.xls (11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 11171959
    irekr
    Śnieży obraz na tunerze DVB-T? czy na kanale na którym postawiłeś modulator..?

Które kanały zastosowałeś? Może te kanały są zajęte jakąś emisją..?
    Wzmacniacz jest wystarczający, przynajmniej obecnie. Najważniejsze że masz jakość powyżej 95%, siła nie jest istotna.
  • #11 11172352
    frigg
    Poziom 11  
    Tunery śnieżą na kanałach postawionych na modulatorach, ale nie na wszystkich TV. Tzn. część telewizorów ma obraz OK, a na części śnieży. Wszystkie telewizory to ten sam model. Zastosowałem kanały: S12, S18, S24, S32.
  • REKLAMA
  • #12 11173181
    irekr
    Zapewne nigdy nie sprawdzałeś wielkości sygnałów na kablach...

Masz może jakiś telewizor/dekoder z pomiarem siły sygnału analogowego? Niektóre telewizory maja taka opcję....
    Śnieżą na wszystkich kanałach czy tylko na niektórych..?

Z poziomami trzeba postępować bardzo ostrożnie, niezwykle łatwo można przeciążyć jakiś stopień wzmacniacza. Poeksperymentuj z innymi kanałami jak możesz....
  • #13 11174781
    frigg
    Poziom 11  
    To śnieżenie nie jest takie silne, na CRT 15 cali można spokojnie oglądać, wcześniej nie zwracałem na to uwagi.
    Sprawdziłem wszystkie telewizory i przewody. Okazało się, że śnieżą tylko te, które są podłączone do jednego z dwóch wzmacniaczy (BVS 2-01). Na strychu mam kontrolny TV i podłączyłem go przed i za wzmacniaczem. Wygląda na to, że wzmacniacz jest uszkodzony. Czy takie rzeczy się naprawia? Jeśli nie, to czeka mnie zakup nowego.
  • Pomocny post
    #14 11174816
    irekr
    Może się naprawia ale policz czy warto naprawiać. Nie wiem ile ten wzmacniacz kosztował, ale jak policzysz koszt naprawy, przesyłkę/paliwo na dojazd, amortyzacje i Twój czas, to może się okazać że taniej jest kupić nowy.
    Być może wzmacniacz ucierpiał podczas jakiejś burzy. "Przywalenie" nie zawsze oznacza że wzmacniacz przestaje pracować, wystarczy jak pogorszy jakiś parametr w jednym z tranzystorów i jest taki objaw jak opisujesz. Najczęściej takie uszkodzenie pojawia się lub potęguje po jakimś czasie. Nawet jak zostanie wymieniony jakiś element to często jakiś czas inny element zacznie robić podobne "numery".
    Ja wymieniam takie wzmacniacze, nigdy nie wiadomo co może się jeszcze wydarzyć.

Jak zamienisz wzmacniacze miejscami to zakłócenia są na tym samym wzmacniaczu...?
  • #15 11175225
    frigg
    Poziom 11  
    Po zamianie wzmacniaczy, na tych TV gdzie był śnieg jest OK, a na tych gdzie było OK, teraz śnieży. Czyli zamawiam nowy wzmacniacz, koszt ok. 120zł z wysyłką. Rezultaty wymiany opiszę w przyszłym tygodniu.
  • #16 11186976
    frigg
    Poziom 11  
    Wymieniłem uszkodzony wzmacniacz na nowy. Obraz teraz jest OK.
    Dziękuję koledze irekr za pomoc. Można temat zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji instalacji telewizyjnej w pensjonacie, gdzie konieczne było dostosowanie systemu do 18 odbiorników. Użytkownik zainstalował antenę Synaps AHD-343, jednak sygnał był zbyt słaby. Po eksperymentach z anteną aktywną Maximum UHF 15A uzyskano lepsze wyniki, ale pojawiły się problemy z jakością obrazu na niektórych telewizorach. Użytkownik wymienił wzmacniacz na nowy model AWS 1144, co poprawiło jakość sygnału. Wskazano na potrzebę odpowiedniego doboru anteny i wzmacniacza, a także na znaczenie unikania przesterowania sygnału. W końcu, po wymianie uszkodzonego wzmacniacza, obraz na telewizorach został poprawiony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA