logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T Instalacja antenowa na 15 odbiorników - Bielsko

woyteck_81 13 Sty 2012 09:47 6482 21
REKLAMA
  • #1 10388871
    woyteck_81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ja mam ten sam problem w pensjonacie, mamy tylko tvp1 tvp2 i polsat
    Mam kilka pytań dotyczących budowy małej kablówki:
    Jeżeli dokupię na początek sześć tunerów DVB-T plus modulatory to czy muszę połączyć wyjścia z modulatorów w stacji czołowej (czy to konieczne) czy mogę połączyć modulatory za sobą jakby szeregowo, oczywiście każdy moduluje na innym kanale. Szeregowo??? tzn z wyjścia na wejście następnego itd i podłączyć to do sumatora który pożniej przesyła sygnał na pokoje?
    Czy może zastosować wzmacniacz typu WWK np http://www.telmor.pl/Wzmacniacze_abonenckie_w...ry_strojone/WWK-861_wzmacniacz_wielozakresowy

Z powodów regulaminowych (regulamin pkt 3.1.19) temat wydzieliłem z :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1912937.html .

Proszę zapoznać się z regulaminem tego Forum. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 10391162
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Szeregowe łączenie modulatorów w stacji czołowej jest złym pomysłem, lepiej zsumować te 6 kanałów jednym sumatorem a następnie po odpowiednim wzmocnieniu dodać do sygnałów "schodzących z anten.
    Rozrzut parametrów modulatorów jest dość spory o każdy z indywidualnych modulatorów należy przepuścić przez tłumik by wyrównać sygnały wszystkich modulatorów.

Warto zastanowić się nad modulatorem zespolonym. W sumie wyjdzie taniej.
    http://www.dipol.com.pl/modulator_telewizyjny...analowy_mixpol_mdp-8s_kanaly_1-69_R951631.htm
    Jeżeli podłączasz modulatory do sieci na budynku to staraj się nie używać pasma częstotliwości od 108 do 250 MHz.
    Wzmacniacz WWK to bardzo dobrze urządzenie ale wymaga pewnych umiejętności w ustawianiu.
    Sygnały z anten podłączasz do wejść UHF 1 i 2, natomiast zsumowany sygnał z modulatorów podłącza się do wejścia UHF3 - jest to wejście niestrojone i przeznaczone do włączania właśnie modulatorów.

Zasada podstawowa: nie wolno dopuścić do przeciążenia wzmacniacza zbyt silnym sygnałem.
  • #3 10391278
    woyteck_81
    Poziom 10  
    Nie wiem czy to dobry pomysł:
    https://obrazki.elektroda.pl/6751106200_1326468479.jpg
    Przepraszam że trochę niestarannie ale rysowane na szybko od ręki.
    Widziałem już w ten sposób połączone modulatory, ale były podłączone pod WWK zamiast w moim przypadku sumatora i wzmacniacza, sygnał był wysyłane na ponad 150 telewizorów.
    W przyszłości jak wyłączą analogowe kanały to uruchomie je na osobnych dekoderach dvb-t
    Proszę o sugestie co można by zmienić. Oczywiście biorę pod uwage że sygnały analogowe i z modulatorów będą na różnych poziomach.
    Jestem skłonny od razu tvp1 tvp2 i polsat odbierać przed dekodery, także moglibyśmy wyeliminować ten tor z sygnałem analogowym.
  • #4 10391651
    irekr
    Mam złe doświadczenia w szeregowym łączeniu modulatorów w ilości większej jak 2.
    W praktyce "przelotowość" modulatorów jest nie do końca taka dobra, w zależności od typu modulatora sygnał jest tłumiony od 0,5 do 3 dB co przy połączeniu szeregowym zaczyna być kłopotliwe. Do tego poziomy sygnałów wyjściowych dość znacznie różnia się w poszczególnych egzemplarzach. Dlatego wspominałem o tłumikach przed sumowaniem, by wyrównywać poziomy.

Nie mam teraz możliwości zrobienia rysunku ale ja bym to zrobił nieco inaczej.
    Użyłbym WWK jako wzmacniacz korygujący i dystrybucyjny istniejących sygnałów do sieci kablowej ale do niego dołączyłbym jako oddzielny moduł zestaw modulatorów. Proste przepuszczanie do sieci sygnału antenowego bez filtrowania to proszenie się o kłopoty.
    Jeżeli poczekasz do niedzieli wieczora to podeślę jakiś rysunek poglądowy.
  • #5 10391976
    woyteck_81
    Poziom 10  
    Irekr, oczywiście że poczekam i będą bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Mniej wiecej wiem o co chodzi w twojej wypowiedzi z tymi tłumikami. Można by wpuścić sygnał analogowy z anteny na WWK, w końcu ma taką funkcje a pożniej wszystko razem na sieć wewnętrzną.
    Nie wiem czy dobrze kombinuje ale znalazłem coś takiego:
    http://www.telmor.pl/Stacje_czolowe/ZMD-1200_stacja_czolowa
    Ta cena dotyczy chyba razem z modulatorami. Zastanawia mnie czy są wieksze, oczywiście w rozsądnych pieniążkach, oraz czy sygnał z dekodera dvb-t w jakości hd, przetworzy na tyle aby na telewizorze 21" lcd był w miarę znośny.
  • REKLAMA
  • #6 10392616
    irekr
    Dobrze kombinujesz.
    Nie mam pojęcia czy jest to cena gołej szafy czy szafy z wyposażeniem. Trzeba popytać instalatorów lub w Telmorze.
    Odnośnie obróbki sygnału HD - możliwe są tylko dwie opcje:
    - sygnał z DVB-T jest przeniesiony bez przemiany przez sieć wewnętrzną;
    - jeżeli chcesz go przekładać przez modulator to w analogu tego nie zrobisz, większość dekoderów sygnał HD przeniesie do rozdzielczości SD i w tej jakości można go podać na modulator.

Kierunki działania:
    - ustawiamy wzmacniacze selektywne WWK (jest kilka typów i trzeba na spokojnie wybrać właściwy model) i wykonujemy na nich "przejścia" kanałów cyfrowych na częstotliwościach nadawanych przez RTCN-y (bez przemian - wkładki przemiennikowe dla DVB nie należą do tanich);
    - zestawiamy "stację czołową z modulatorami" która odbiera sygnał z anten i przenosi na pasmo kanałów które nie są kolizyjne z działającymi kanałami cyfrowymi; doskonale nadają się do tego kanały "hiperbandu" czyli kanały S-1 do S38. W praktyce nie zalecam stosowania kanałów od S1 do S9. Mamy do dyspozycji 28 kanałów dla modulatorów jednowstęgowych i 14 dla modulatorów dwuwstęgowych. Staraj się nie wykorzystywać pasma kanałów 21-60 o ile to możliwe.

Cała operacje nie jest taka prosta jak sie wydaje, gdyż trzeba się trochę namęczyć, by sygnały nie nanosiły sie na siebie ani nie zakłócały.
    Poczytaj:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Telewizja_kablowa
  • REKLAMA
  • #7 10392945
    woyteck_81
    Poziom 10  
    Staram się to rozegrać tak żeby właściciel też nie wyskoczył z butów przy cenie końcowej. Początkowo myślałem wykorzystać wzmacniacz WWk-920, właśnie taki jest używany w szpitalnych telewizjach kablowych (sam takie doglądam i konserwuje) Z tym że jest np 8 tunerów sat z modulatorami, połączonymi po 4 w szeregu do tego ant uhf i całość puszczona na sieć wewnętrzną. Co ciekawe wszystko pracuje w zakresie 21k-60k i nawet fajnie to wygląda na szklanych telewizorach :) Stąd te moje pomysły z modulatorami.

Może i chwytam wszystkie sroki za ogon jak to mówią, ale biorę pod uwagę Twoją propozycje tj. http://www.dipol.com.pl/modulator_telewizyjny...analowy_mixpol_mdp-8s_kanaly_1-69_R951631.htm
    Takie założenie:
    Podłącze tam 8 tunerów dvb-t
    Sygnał po modulacji będzie już zsumowany?
    Posłanie na sieć wewnętrzną sygnału analogowego podarujemy sobie, znowu za rok jak wyłączą wracać do tematu bo nie ma jedynki, dwójki i polsatu?
    Mam jeszcze pytanie o zasilanie sygnałem antenowym tunerów DVB-t, sygnał z anteny yaga wystarczający, do przekaźnika Wisła Szczyrk można by kamieniem dorzucić. Można by to połączyć w szeregu na przelotce tak jak narysowałem wyżej, np po 4 dekodery, czy lepiej zamontować rozdzielacz sygnału na 8 wyjść i każdy tuner osobno podłączyć?
    Na wyjściu modulatora ośmiokanałowego zastosować wzmacniacz? Taki mam na stanie, nówka: http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_budynkowy_ha-126_terra_R82303.htm w końcu telewizorów jest 18 sztuk, tzn po 6 tv na każdy pion doprowadzony w okolice modulatora.
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Właściciel obiektu po kilku dniach miesiącach może wyskoczyć z tematem pt. Więcej kanałów.
    Połączenie dwóch takich modulatorów będzie działało? Wyjścia połączyć sumatorem i na wewnętrzną sieć podać?
  • #8 10393136
    irekr
    Jak się przypatrzysz temu modulatorowi to zauważysz że ma on 8 niezależnych wyjść. Ale tylko w opisie Dipola, bo na karcie wyrobu ze strony producenta wynika że wyjście jest jedno.
    http://www.mixpol.pl/mdp8s.pdf
    Podłączanie kilku modulatorów: tak, pod warunkiem że będzie to dobrze zrobione. Zawsze w takich sytuacjach trzeba dokładnie opracować cały bandplan na dziś i na jutro.
    Pozostaje tylko odpowiednie dopranie poziomów sygnałów by nie "przegiąć".
    Podawanie sygnałów analogowych można dobie podarować, natomiast należy podawać sygnały cyfrowe, by po podłączeniu nowego odbiornika z DVB-T nie było problemu.
    Podawanie sygnału na wejście dekoderów można rozwiązać w różny sposób, jak sygnał jest silny to wystarczy szeregowe podłączenie dekoderów, jak sygnał jest słabszy to prosty dzielnik pasywny albo aktywny.
    I jedna dobra zasada: każda antena na dachu musi być dublowana - ważne w górach - by w zimie nie trzeba było wychodzić na dach i robić czary. Stara dobra zasada; antena główna i rezerwowa.

A ilość kanałów w kablu też jest ograniczona....
  • #9 10397714
    woyteck_81
    Poziom 10  
    Oczywiście ten modulator ma jedno wyjście, chyba na stronie dipola jest błąd.
    Z dublowaniem anteny chyba nie będzie problemu, bo jest umieszczona pod szczechą gdzie śnieg jej nie zasypie. z drugiej strony można dorzucić dodatkową antene rezerwową.

Jednego nie rozumiem:
    A ilość kanałów w kablu też jest ograniczona....
    Co masz na myśli?
    Obecnie sygnał cyfrowy nadaje w 2 muxach, tj kanał 38 i 61? czy jakoś tak, w czym problem ze ograniczenie kanałów w jednym kablu?

Widze kolego że siedzisz w temacie, chyba lata doświadczeń, jestem wdzięczny za każdą pomoc. Właściciel pensjonatu dzisiaj ze mną się kontaktował i mówił że sprawa jest na poważnie. Jeśli chcesz coś jeszcze podpowiedzieć to śmiało, wszystko sie przyda, każda pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 10398014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 10402662
    woyteck_81
    Poziom 10  
    Zastanawiam się co wybrać? Co będzie lepszej jakości i mniej problematyczne?
    Taki modulator podparty wzmacniaczem? http://www.dmtrade.pl/download/MDP-8S-EU.pdf w cenie około 900-950 pln do tego wzmacniacz plus zasilacz też z 200pln wyjdzie.
    Czy takie urządzenie:
    http://dmtrade.pl/index.php?d=produkt&id=1527 oraz modulatory http://dmtrade.pl/index.php?p1528,telmor-modulator-do-zmd-1200
    razem wyjdzie 1638pln ale czy nie wyglada to bardziej profesjonalnie dokładając jakieś 400-500??? Co sądzicie?

Regulamin pkt 3.1.18 . [SP5ANJ]
  • #12 10404989
    irekr
    Sorki ze nie odpowiedziałem w niedziele ale nieco za dużo zajęć wieczorkiem było.

Niewątpliwie masz racje że lepiej dodać parę złotych by to bardziej profesjonalnie wyglądało.
    Pod względem parametrów elektrycznych te modulatory są porównywalne, jednak ja bym wybrał TELMOR-owskie klocki.
    Podaj na PW swój adres mailowy to podeślę drobny rysunek w XLS-ie

Proponuję abyś ten plik w .xls - udostępnił na Forum tego Działu - dla tzw. potomności tu czytających.
    [SP5ANJ]
  • #14 10407890
    AndRe
    Poziom 23  
    Ocena: 1
    Koledzy ja właśnie jestem w trakcie wyceny modernizacji instalacji dla pensjonatu.
    24 odbiorniki TV.
    Z góry założyłem, że wykorzystam 2 x ZMD-1200,
    Jeśli chcecie to podam jutro cenę sprzętu.

Pozdrawiam
    Andrzej
  • #15 10408507
    irekr
    Posłałem XLS-a...

Odnośnie filtrów strojonych tu zaproponowanych.
    To bardzo dobre urządzenie, w tej instalacji kanały analogowe będą najprawdopodobniej przesyłane w pasmie kablowym 240 - 470 MHz i warto by je zastosować, gdyby obejmowały ten zakres.
    Niestety to typowe filtry antenowe na kanały od 21 do 69 a w tej instalacji zakładamy, że podstawową filtrację sygnałów antenowych "załatwia" WWK861.
    Załączniki:
    • bielsko.xls (28.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 10409659
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, ostatnio kompletowałem zestaw dla 8 odbiorników DVB-T na stację czołową.
    Zestaw modulator mixpol + wwk-1062 , a całość dla około 40 odbiorników
    Zestaw (mixpol + wwk-1062) kosztował 1330 złotych + anteny
    Na zmd-1200 + wwk-1062 było o 500 złotych drożej.
  • #17 12201606
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Troszkę czasu minęło od ostatniego wpisu, ale temat nadal aktualny.
    Przyszło mi wykonać wycenę do Hotelu na 17 pokoi i 8 programów z DVB-T wybranych do przesłania.

Zrobiłem 3 wersje:
    1. na podzespołach ABOVIO VTA-4 Kompaktowa stacja czołowa
    2. na podzespołach TELEVES 4 razy modulator jednowstęgowy twin
    3. na podzespołach TELMOR Stacja ZMD-1200

Teraz zobaczymy co z tego będzie wybrane.
    Wybrany zestaw rozpiszę dokładnie dla zainteresowanych ;)
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #18 15819333
    zenith71
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie.
    Fotodetektor i jakie wybrałeś rozwiązanie,bo ja zastanawiam się nad stacja czołową ZMD-1200 z modulatorami+ osiem tunerów FERGUSON ARIVA DVB-T T650I.No i tak to miałoby wyglądać (foto).
    Pozdrawiam. DVB-T Instalacja antenowa na 15 odbiorników - Bielsko lub Modulator telewizyjny 4 kanałowy Mixpol MDP-4S DVB-T Instalacja antenowa na 15 odbiorników - Bielsko
  • #19 15822237
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Nie pamiętam na czym zostało.
    Czy te tunery wstają na kanał na jakim były ustawione po zaniku zasilania ?!
    Czy zastosuje zasilanie awaryjne ?
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #20 15886854
    zenith71
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie.Kupiłem Stację czołową Telmor ZMD-1200 z 8 modulatorami MAW-820.Chciałbym podłączyć 8 tunerów dvbt.Czy mógłbym prosić o pomoc,w jaki sposób to podłączyć?Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź.
    Czy według tego schematu będzie dobrze? DVB-T Instalacja antenowa na 15 odbiorników - Bielsko
    Z POWAŻANIEM
    Robert Kania
  • #21 15887824
    irekr
    W ogólnych zarysach tak. Brakuje połączenia między instalacją antenową a siecią wewnętrzną i jakiegoś strojonego wzmacniacza pasmowego (może być z serii WK/WWK/GAF TELMOR-u) do kształtowania pasma. Obecnie taki wzmacniacz strojony jest wskazany z uwagi na uruchamiane sieci LTE w pasmie 800 MHz, skutecznie utrudniające odbiór TV w kanałach 55 i 58 na terenie Bielska Białej i okolic (Sferia, Play, T-Mobile).
    Wskazane jest zastosowanie anteny pasywnej zamiast ze wzmacniaczem. Nie wiemy gdzie w Bielsku ma być ta instalacja, ale antenę trzeba dobrać do lokalizacji i odległości od pobliskich nadajników, szczególnie od tej lokalizacji:
    http://old.radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=266
  • #22 15889159
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Być może sam filtr LTE będzie mile widziany.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją systemu DVB-T w pensjonacie, gdzie planowane jest podłączenie 15 odbiorników. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami na temat łączenia modulatorów, wzmacniaczy oraz stacji czołowych. Zwracają uwagę na problemy związane z szeregowym łączeniem modulatorów, sugerując zamiast tego użycie sumatora i wzmacniacza, aby wyrównać poziomy sygnałów. Wskazano na konieczność zastosowania odpowiednich filtrów oraz wzmacniaczy, takich jak WWK, oraz na znaczenie dublowania anten w trudnych warunkach. Użytkownicy dzielą się także informacjami o różnych modelach modulatorów i stacji czołowych, takich jak ZMD-1200 i Mixpol MDP-8S, oraz omawiają kwestie związane z jakością sygnału HD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA