logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka auta z Anglii: kierownica z prawej na lewą stronę - trudności?

Artturo 17 Sty 2005 18:32 5201 17
REKLAMA
  • #1 1146894
    Artturo
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam.
    Czy istnieje mozliwość przerobienia samochodu sprowadzonego z Angli z kierownicą z prawej strony na lewą strone. Ajeżeli tak to czy są duże problemy.
  • REKLAMA
  • #2 1146944
    tk1001
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mozliwosc jest ale nie zawsze. Wiekszosc aut nie ma otworow technologicznych i zamocowan po obu stronach (wyjscia ukladu kierowniczego, pedalow itp. z czesci pasazerskiej do komory silnika). Koszty - na pewno inna przekladnia kierownicza, deska rozdzielcza, reflektory glowne itd. Gra raczej nie warta swieczki.
    Pozdrawiam
  • #3 1146953
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    jakie to auto?
    strasznie duzo jest mieszania
    do wymiany: półka ukł kierowniczy przeróbka ukł hamulcowego duzo pracy no i jeszcze troche kabli ogólnie raczej nie ma co sobie d...zawracać
    wiem ze w Anglii auta sa tanie bo sam byłem i widziałem rózne cuda za 500, 600 funtów co u nas lekko trzeba dac 15000 zł
    pozdro
    T
  • #4 1148007
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    nie prawda wiekszosc aut jest przystosowana do przerobki. Nawet niektore mają tak że trzeba tylko elementy odwrócić (Ford Transit) i kupić drugą konsolę. Ogólnie to musisz napisac konkretny model auta.
  • #5 1148464
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 167
    Witam.
    Powiedzcie czy po przerobieniu trzeba robić jakiś przegląd związany z tym że auto sprowadzne jest z angli czy sprowadzamy auto przerabiamy i normalny przegląd z opłatami i można jeździć .
  • #6 1148671
    tk1001
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    am2310 napisał:
    Witam.
    Powiedzcie czy po przerobieniu trzeba robić jakiś przegląd związany z tym że auto sprowadzne jest z angli czy sprowadzamy auto przerabiamy i normalny przegląd z opłatami i można jeździć .

Przerabiasz, robisz przeglad i jezdzisz. Musisz pamietac o reflektorach - angielskie sa przystosowane do ruchu lewostronnego i wiazka swiatla uklada sie na lewa strone co u nas jest niedozwolone i moze powodowac oslepianie nadjezdzajacych z przeciwka.

psiemek napisał:

nie prawda wiekszosc aut jest przystosowana do przerobki. Nawet niektore mają tak że trzeba tylko elementy odwrócić (Ford Transit) i kupić drugą konsolę. Ogólnie to musisz napisac konkretny model auta.

Drogi Psiemku - co to znaczy wiekszosc?
    Mercedes, Renault, Peugeot, Citroen, VW group, Fiat, Opel itd nie maja otworu po lewej stronie pod serwo ukladu hamulcowego w scianie grodziowej. W Astrze nie ma miejsca (silnik) na przelozenie serwa. O przekladni kierowniczej nie wspomne. Sprawdziles? Nie? To sprawdz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1148689
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    witam - arturro - jest chłopak w przysusze - który już takie rzeczy robił .... :)

w razie czego - moge się zapytać lub dać namiary

pozdrawiam
  • #8 1148723
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 167
    Czy ktoś przerobił lub wie czy się d i czy nie ma jakiś problemów z oplem vectra
  • #9 1150122
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Tylko nie mów że b ,nie dotykaj tematu nie robiłem tego ale wziąłem katalog opc i wyszło około 600 pozycji różnych dla wersji prawostronnej.
  • #10 1638333
    frobek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam!!!
    Właśnie wczoraj wyjechałem Oplem Vectrą po przeróbce z garażu. Zajęło to ok 7 dni roboczych dla dwóch osób i kosztowało ok. 3000PLN za części w tym lampy i napełnienie klimatyzacji. Koszt robocizny oceniam na 1500PLN. Moja ocena przeróbki Vectry to średniotrudno. Renault Lagunę można łatwiej i taniej przerobić, auto po prostu jest mądrzej zrobione. Mogę się podjąć takiego tematu, jeżeli ktoś jest zainteresowany, mogę również załatwić komplet potrzebnych elementów.
    Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • #11 2254770
    interanglo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Właśnie mam zamiar sprowadzić z Anglii Nissana Primerę kombi, 2.0 benzyna, 1994r. do przełożenia kierownica i reszta. Czy po tych zmianach będę musiał zrobić normalny przegląd techniczny przed rejestracją czy konieczna jest specialna homologacja? I druga sprawa: mechanik mówi, że auto ma otwory pod serwo i kolumnę po obu stronach. Czy to się zgadza? Z góry dzięki!
  • #12 2258423
    seiw83
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    do akcyzy wystarczy tylko potwordzenei numerow nadwozia dalej potrebujesz normalnegoprzegladu. A co do przkladki to niektore samochody oplaca sieprzerabiac szczegolnie te uszkodzone bo ich ceny tram sa naprawde niskie.Zwlaszcza ze coraz wiecej ludzi interesuje sie tym tematem
  • #13 2484381
    m-z-r
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    A może mi ktoś powiedzieć na co trzeba uważać przy zamianie jeśli chodzi o instalację ? Bo też się zabieram do tego tematu, kupiłem lagunę 99r.
  • #14 2504272
    oko_malpy
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    WITAM

Poruszam Ponownie Temat. Czy do Forda Transita 2004 bedzie pasowala angielka, sciana grodziowa, mocowania silnika? Wystarczy odwrocic sciane grodziowa? Czy moze sa fabryczne przystosowania?

pzdr
  • REKLAMA
  • #15 2893537
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    przerabiał moze ktoś audi A8 94r , są jakies ukryte problemy w tym modelu ? zastanawia mnie jak jest z przegladem po przełozeniu stron ?
  • #16 3676201
    krzys_8x
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja porykam się z troszkę innym problemem, bo chciałbym legalnie jeździć po polsce autem z kierownicą po prawej stronie (zamierzam kupić anglika - vectre b). jak wygląda sprawa przeglądu i ubezpieczenia bez przekładki?
  • #17 3676354
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 546
    krzys_8x napisał:
    Ja porykam się z troszkę innym problemem, bo chciałbym legalnie jeździć po polsce autem z kierownicą po prawej stronie (zamierzam kupić anglika - vectre b). jak wygląda sprawa przeglądu i ubezpieczenia bez przekładki?

Musi ci ministerstwo transportu udzielić zgody, jeśli chcesz zarejestrować taki samochód w Polsce. Raczej nierealne.
  • #18 3677247
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Te auta po przeróbce są chore takie normalne inaczej,w aucie prawostronnym np.kąty pochylenia zwrotnicy są dopasowane do kąta pochylenia drogi,chyba że tylko chodzi o wygląd zewnętrzny i wartość handlową dla handlarza.Może ogłosimy konkurs co można przerobić z normalnego na chore ,moje zdanie jest takie - nie tędy droga do dobrobytu.

Podsumowanie tematu

✨ Przeróbka samochodu sprowadzonego z Anglii z kierownicą po prawej stronie na lewą jest technicznie możliwa, ale wiąże się z wieloma trudnościami i kosztami. Wymaga wymiany lub modyfikacji takich elementów jak przekładnia kierownicza, deska rozdzielcza, reflektory (ze względu na różne ustawienie wiązki światła), układ hamulcowy, pedały oraz instalacja elektryczna. Nie wszystkie modele mają fabryczne otwory technologiczne po obu stronach, co utrudnia przeróbkę, np. Opel Astra czy niektóre modele Mercedesa, Renault, Peugeota, Citroena, VW, Fiata i Opla. Ford Transit jest przykładem auta, które może mieć fabryczne przystosowanie do takiej zmiany, wymagając jedynie wymiany konsoli i odwrócenia elementów. Przeróbka Opla Vectry została opisana jako średnio trudna i kosztowna (około 4500 PLN łącznie z częściami i robocizną), natomiast Renault Laguna jest łatwiejsza i tańsza do przeróbki. Po przeróbce konieczne jest wykonanie normalnego przeglądu technicznego, a także wymiana reflektorów na odpowiednie do ruchu prawostronnego. W kwestii rejestracji i ubezpieczenia auta z kierownicą po prawej stronie bez przeróbki, wymagana jest zgoda Ministerstwa Transportu, co jest trudne do uzyskania. Wiele osób odradza przeróbki ze względu na skomplikowaną konstrukcję i koszty, a także różnice w geometrii zawieszenia i układu kierowniczego dostosowane do ruchu lewostronnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA