logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WAG160N - nagłe problemy z WiFi, urządzenia nie wykrywają sieci

lelek2008 13 Lip 2012 10:34 1538 7
REKLAMA
  • #1 11100714
    lelek2008
    Poziom 2  
    Witam,
    Od niecałych 2 lat jestem szczęśliwym jak dotąd posiadaczem routera Linksys WAG160N. Jest on podłączony do komputera po kablu a przez sieć WiFi łączy się z nim dodatkowo laptop i 2 telefony. Do tej pory wszystko działało bez zastrzeżeń aż do momentu kiedy jakieś 2 tygodnie temu zaczęło się coś złego dziać z WiFi.
    Nie wiem o co chodzi, ponieważ nic kompletnie nie modyfikowałem w ustawieniach, ale urządzenia albo nie wykrywają sieci, albo jak już wykryją i próbują się łączyć to niby strona się ładuje, ale bardzo długo i w przypadku laptopa wyświetla ją w końcu natomiast w przypadku telefonu po kilku minutach następuje zawias i info, że nie może otworzyć strony. Co może byś problemem???
    Bardzo proszę o podpowiedzi... Nie jestem specem, ale podstawowe pojęcie mam i dziwię się tym bardziej, że dotąd wszystko śmigało bez zastrzeżeń.
    Dodam, że Internet mam z Netii, resetowałem router wielokrotnie, odłączyłem nawet na noc, żeby "odpoczął" i nic. W ustawieniach nic nie zmieniałem.
    Pomocy...! :)
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 11101102
    polczje
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Hej,

Rozbierz router i dokladnie obejrzyj kondensatory. Jest ich tam 8 jesli dobrze pamietam. Szukaj zdeformowanych, spuchnietych lub takich, z ktorych cos wyplynelo.
    W tym routerze jest baardzo goraco podczas pracy i po 2 latach to kondensatory padaja. Objawy dokladnie takie jak opisujesz.
    Wymiana WSZYSTKICH powinna rozwiazac sprawe.

HTH,
    PolczJe
  • REKLAMA
  • #3 11101118
    lelek2008
    Poziom 2  
    O kurcze... aż tak źle, że trzeba ingerować wewnątrz?
    A ile taka wymiana będzie kosztowała w serwisie?
    Gdzie ewentualnie w Krakowie mogę szukać pomocy, żeby mi to sprawdzili i ewentualnie wymienili?
  • #4 11101299
    Sp4rX
    Poziom 10  
    Resetowales czy restartowales bo to roznica. Reset to przywrocenie do ust. fabrycznych, restart to odpiecie od zasilania. Jesli go nie resetowales to zrob to i ustaw na nowo siec. Tez przydalaby sie lepsza diagnoza - czy sam dostep do internetu jest tylko nie laduje stron (np. czy mozesz pingowac jakies hosty czy tez bedzie zrywac). No i czy dzialo sie cos ciekawego 2 tyg temu? Jakis skok napiecia, brak zasilania na chwile etc.
  • REKLAMA
  • #5 11101339
    lelek2008
    Poziom 2  
    Do ustawień fabrycznych go nie przywracałem. Po kablu śmiga wszystko tak jak przedtem czyli bez zarzutów. Myślałem, że jakiś nowy soft wyszedł i dlatego? Co jakiś czas jest brak zasilania. Ostatnio nawet kilka razy. Może to mieć coś wspólnego?
  • REKLAMA
  • #6 11101435
    polczje
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jeszcze jeden pomysl:
    Zainstaluj na laptopie inSSIder i zobacz co masz w okolicy po WIFI.
    Moze ktos blisko postawil Access Point na tym samym kanale przez co masz duzo interferencji.

Co do wymiany, to kondensatory po 1PLN za sztuke, a robocizna to nie wiem. Ale wymiana jest banalna i kazdy kto umie uzywac lutownicy i odsysacza to zrobi w 20 minut.

PolczJe
  • #7 11101593
    lelek2008
    Poziom 2  
    Wątpię, żeby ktoś postawił coś co by mogło zakłucać, ponieważ w bezpośredniej okolicy mam tylko las i 2 domy w których raczej nie ma na to szans. Co do lutownicy to nie miałem jej nigdy w ręce, więc obawiam się, że może być problem :p Zainstaluję na laptopie ten program i zresetuję go do ustawień fabrycznych. Dam znać czy coś dało? Pozdrawiam.
  • #8 11102464
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    lelek2008 napisał:
    Wątpię, żeby ktoś postawił coś co by mogło zakłucać, ponieważ

Chodzi o sprawdzenie stabilności pracy twojego routera, jak sygnał zachowuje się w funkcji czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z routerem Linksys WAG160N, który przestał poprawnie działać w trybie WiFi, mimo że połączenie kablowe działa bez zarzutów. Problemy zaczęły się około dwóch tygodni temu, a urządzenia nie wykrywają sieci lub mają trudności z ładowaniem stron. Użytkownik próbował resetować router, ale nie przywracał go do ustawień fabrycznych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatorów wewnętrznych routera, które mogą być uszkodzone z powodu przegrzewania, oraz wykonanie pełnego resetu do ustawień fabrycznych. Rekomendują również użycie programu inSSIDer do analizy sygnału WiFi w okolicy, aby wykluczyć zakłócenia od innych urządzeń.
REKLAMA