logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WAG160N - Problemy z połączeniem Wi-Fi po wyłączeniu prądu

rockchic 10 Sty 2015 13:50 1083 9
REKLAMA
  • #1 14313941
    rockchic
    Poziom 2  
    Mam Neostrade TP i router Linksys WAG160N. Router jest podłączony do listwy, którą na noc zawsze wyłączałam. Kilka miesięcy temu zauważyłam, że rano po włączeniu listwy mam problem z połączeniem internetowym wi-fi, ale na kompie stacjonarnym wszystko działało. Żeby wi-fi działało musiałam kilka razy wyłączyć i włączyć router. Później ten problem zaczął dotyczyć także komputera. Nie wiedziałam za bardzo co zrobić, więc po prostu zawsze zostawiałam włączoną listwę i internet był i na kompie i na laptopie. Wczoraj wyłączyli nam prąd i od tego czasu nie mogę się połączyć z internetem przez router. Świeciły się diody DSL i internet, ale nie wireless i ethernet 4 gdzie mam podłączony kabel od kompa. Do internetu mogę się połączyć tylko na PC jak podłączę kabel DSL do modemu SpeedTouch, ale wi-fi nie mam. Router miałam lata temu konfigurowany przez znajomego, sama się na tym nie znam, więc coś na telefonie przeczytałam i spróbowałam zresetować router (miałam wyciągnięte wszystkie kable oprócz zasilania). Teraz nawet dioda internet się nie świeci. Próbuję się dostać na 192.168.1.1 ale ciągle mi pisze, że przekroczono limit czasu mimo, że wczoraj wieczorem jakimś cudem udało mi się tam dostać, ale nic nie zrobiłam, bo nie wiedziałam co dokładnie. Czy router się zepsuł i jest do wymiany, czy macie jakiś pomysł co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 14314102
    Jones_
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    dla mnie do wymiany
  • #3 14314131
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Reset do ustawień fabrycznych, sprawdź czy istnieje nowsze oprogramowanie niż to co masz teraz. Po aktualizacji ponowna konfiguracja dostępu do internetu, jeżeli nic się nie zmieni możesz wymienić jeszcze zasilacz.
  • REKLAMA
  • #4 14314153
    Krzycho92
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Mógł paść router, a mógł zepsuć się zasilacz.
    Resetowanie tego routera (wg instrukcji) powinno odbyć się przez przytrzymanie przycisku Reset przez 5 sekund.
  • #5 14314198
    rockchic
    Poziom 2  
    Udało mi się znaleźć płytkę od routera i próbowałam go na nowo skonfigurować i za każdym razem pisało mi, że kabel sieci Ethernet jest prawdopodobnie nieprawidłowo podłączony. Na początku według instrukcji wsadziłam kabel do 1, ale później spróbowałam z 4, bo tam do tej pory miałam zawsze włożony ten żółty kabel. Na początku miałam też wybrać przewodową kartę sieciową i miałam dwie do wyboru: SpeedTouch USB HDSL PPP a druga to Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC. Nie bardzo wiedziałam, które wybrać więc próbowałam z obiema i też pokazywało, że kabel sieci Ethernet jest nieprawidłowo podłączony.
    Jeszcze raz zresetuję i zobaczę czy jest nowsze oprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #6 14314256
    Krzycho92
    Poziom 19  
    Z tyłu routera masz 2 typy portów (w Twoim przypadku): jeden WAN (ten od Internetu, gdzie wpinasz wtyczkę kabla od Internetu, a w Twoim przypadku od modemu Neostrady) oraz cztery LAN (tam wpinasz kable łączące komputer z routerem).
    rockchic napisał:
    SpeedTouch USB HDSL PPP
    to powinien być modem od Neostrady, czyli Twoje wyjście na Internet.
    rockchic napisał:
    Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
    to karta sieciowa Twojego kopmutera.
  • #7 14314648
    rockchic
    Poziom 2  
    Próbowałam znaleźć nowe oprogramowanie ale nie znalazłam. Za to teraz nie mam internetu nawet na kompie. Bez powodu wyłączył mi sie komputer i po restarcie napisało mi ze wystąpił poważny błąd. Teraz jak próbuje sie połączyć z neostrada pisze mi ze nie mam wszystkich komponentów systemu Windows zeby połączyć sie z internetem. Spróbowałam na nowo zainstalować modem ale po włożeniu płytki i zaczeciu instalacji pojawia sie błąd z aplikacja INSTAL~1.EXE i nie chce dalej instalować.
  • #8 14314727
    Krzycho92
    Poziom 19  
    rockchic napisał:
    Bez powodu wyłączył mi sie komputer

Sam, bez Twojej ingerencji?
    rockchic napisał:
    Teraz jak próbuje sie połączyć z neostrada pisze mi ze nie mam wszystkich komponentów systemu Windows zeby połączyć sie z internetem

Wejdź w menadżer urządzeń, zrób screen i wstaw go tu (jeśli nie umiesz, to napisz chociaż czy są tam widoczne jakieś wykrzykniki). być może podczas próby instalacji "internetu" coś namieszałaś w sterownikach.
    Od początku: czy masz poprawnie podłączone kable: od komputera do routera do jednego z portów LAN (zaznaczone na żółto w instrukcji) i od modemu do routera do portu WAN (na szaro w instrukcji)?
    Czy po takim podłączeniu na komputerze możesz pingować swój router - w windowsie wejdź w wiersz poleceń, a następnie wpisz polecenie "ping 192.168.1.1" - napisz jaki rezultat otrzymasz.
  • #9 14314876
    rockchic
    Poziom 2  
    Tak, komputer zrestartowal sie bez mojej ingerencji. Nic nie grzebalam tylko oglądałam serial. Po komunikacie ze system został zrestartowany po poważnym błędzie kliknelam na ikonę neostrady na pulpicie zeby sie połączyć z netem i wtedy pojawił sie komunikat ze nie ma komponentów systemu Windows zeby połączyć sie z internetem. Nie moge zamieścić screenshota bo teraz nawet po kliknięciu ikony neostrady nic mi sie nie pojawia ale na pewno nie było tam żadnych wykrzykników. A co do routera wszystkie kable mam dobrze podłączone według instrukcji na płytce. Teraz swieci sie dioda ethernet 1 ale nadal jak próbuje zainstalować bramę z płyta cd pisze ze kabel sieci ethernet jest prawdopodobnie nieprawidłowo podłączony. Sprawdziłam czy pinguje i na 4 pakiety wysłane były 4 otrzymane wiec chyba tak.
  • REKLAMA
  • #10 14314920
    Krzycho92
    Poziom 19  
    rockchic napisał:
    nadal jak próbuje zainstalować bramę z płyta cd

"Bramę"? Sterowniki masz na myśli?
    W panelu sterowania zobacz jakie masz włączone karty (połączenia) sieciowe, ponieważ
    rockchic napisał:
    Na początku miałam też wybrać przewodową kartę sieciową i miałam dwie do wyboru: SpeedTouch USB HDSL PPP a druga to Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC. Nie bardzo wiedziałam, które wybrać więc próbowałam z obiema i też pokazywało, że kabel sieci Ethernet jest nieprawidłowo podłączony

mogłaś coś namieszać.
    Jeśli jest jedno połączenie to, odłącz od routera kabel wpięty do WANu (ten od modemu) i zostaw tylko ten do kompa (w porcie LAN) + zasilanie. W windowsie w ustawieniach karty sieciowej ustaw "automatyczne przydzielanie IP" i spróbuj przez przeglądarkę dostać się do routera (192.168.1.1).

P.S. Nadal nie wiadomo czy zasilacz routera jest sprawny, może to być też wina kabla.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z połączeniem Wi-Fi na routerze Linksys WAG160N po wyłączeniu prądu. Po restarcie listwy zasilającej, Wi-Fi przestało działać, mimo że połączenie przewodowe na komputerze działało. Użytkownik próbował resetować router, ale napotkał trudności z konfiguracją, w tym błędy dotyczące nieprawidłowego podłączenia kabla Ethernet. Udzielane porady obejmowały reset do ustawień fabrycznych, sprawdzenie aktualizacji oprogramowania, oraz możliwość wymiany zasilacza lub routera. Użytkownik miał również problemy z systemem Windows, co mogło wpływać na połączenie z internetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA