logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel SC303b - radio po włączeniu wyświetla SAFE.

morfi 17 Sty 2005 21:16 3387 11
REKLAMA
  • #1 1147476
    morfi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z radiem jak wyzej. Po włączeniu wyswietla SAFe. Nie wiem co z tym dalej. Orginalny kod zpisany z tylnej scianki radia jest 050. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1147496
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    Nigdy w sc303 nie było 3 cyfrowego kodu-wpiszesz i juz masz 1 próbe mniej.
    Pozdrawiam i funkcja "szukaj" sie przyda jesli chcesz wiedziec wiecej.
  • #3 1147530
    morfi
    Poziom 11  
    Ja nie wiem czy to jest kod czy cos innego, ale jesli na obudowie radia jest plomba i na niej napisane jest "code: 050" to kazdy by pomyslal ze to kod radia. moze sie myle, nie znam sie na tym. Kupilem z komisu Opla calibre i bylo w niej to radio i dlatego prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 1148074
    dkx2
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Jeśli nie masz kodu to musisz odczytać go z procesora. Jeśli znasz sie na elektronice to morzesz to zrobić w domowych warunkach potrzebne opisy i programy możesz znaleść na forum.Kod wprowadzamy cyframi 1234 a potwierdzamy TA.Podobno były ople z 3 cyfrowym kodem ale nie pamiętam czy to te modele jeśli radio nie jest zablokowane to powinny sie wyśfietlić 3 kreski lub 100 przy 3 cyfrowym kodzie przy 4 cyfrowym powinno wyśfietlić 1000.
  • #5 1149935
    morfi
    Poziom 11  
    Na poczatku jak wlaczylem radio i przytrzymalem AS to zapalilo sie SAFe a potem 11--- z tym że pierwsza jedynka byla mała a druga duża i potem trzy kreski. Wpisałem kod 050 i potwierdzałem przyciskiem AS ale zero reakcji.
  • #6 1150777
    A FALCO
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zaden producent oficjalnie nie poda kodu radia na naklejce
    ten napis występuje na plombach serwisowych ale z kodem niema nic wspolnego
    jeśli nie znasz się na czytaniu procesorów
    to przestań dalej probować bo zablokujesz całkiem daj komuś kto sie na tym zna.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1150852
    dkx2
    Poziom 16  
    O ile sie nie myle w tym radiu jest pamięć 93c43 Wystarczy ją wylutować
    i zczytać kod.
  • #8 1152419
    morfi
    Poziom 11  
    A FALCO dzieki za wyczerpującą odpowiedż :D . Mam prośbę do dkx2 oczywiście jeśli to nie jest dla ciebie problem to powiedz mi jakim programem zczytuje sie te pamięci i gdzie znależć dekoder. Pytam o to bo jestem początkujący na tym forum a jeśli chdzi o zczytywanie pamięci to nie mam zbytniego doświadczenia, ale chciałbym powiększyć swoją wiedzę na ten temat. Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #9 1152730
    dkx2
    Poziom 16  
    Ja urzywam gotowego programatora willem niestety nie mam schematów programatorów ale poszukaj w gogle i napewno znajdziesz a gotowy wsad do tego radyjka znajdziesz na http://www.ustaf.cz/electro/radio/bins1/audio1.html

Dodano po 11 [minuty]:

Acha jeszcze jedno jeśli nie będziesz mugł zczytacz i zaprogramować orginalnej pamięci to zaprogramuj nową 93c 46
  • REKLAMA
  • #10 1152839
    morfi
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc spróbuję sie pobawic.
  • #11 1407152
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1407169
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Masz zły kod, nie od tego radia.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio Opel SC303B po włączeniu wyświetla komunikat SAFE, co oznacza blokadę antykradzieżową wymagającą wprowadzenia kodu odblokowującego. Kod zapisany na plombie serwisowej (np. 050) nie jest kodem radia i nie należy go używać, gdyż może to spowodować całkowite zablokowanie urządzenia. Radio SC303B zwykle wymaga czterocyfrowego kodu, który należy wprowadzać za pomocą przycisku AS, potwierdzając wpisanie kodu tym samym przyciskiem. W przypadku braku kodu lub jego nieznajomości, kod można odczytać bezpośrednio z pamięci EEPROM (np. 93c43) znajdującej się w radiu, poprzez jej wylutowanie i odczytanie za pomocą programatora, np. Willem. Dostępne są gotowe pliki wsadowe (wsady) do programowania pamięci, które można znaleźć na specjalistycznych stronach internetowych. Próby samodzielnego wpisywania nieznanego kodu bez odpowiedniej wiedzy mogą prowadzić do trwałej blokady radia. W przypadku problemów z kodem należy upewnić się, że posiadany kod jest właściwy dla danego modelu radia, gdyż kody mogą się różnić nawet w obrębie tej samej marki i modelu samochodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA