logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m?

KILLER_2000 16 Lip 2012 20:51 3085 11
  • #1 11113069
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Witam. Potrzebuje pomocy posiadam używaną tablice led panelową wielkości mniej więcej 4 x 2 m składa się z około 98 paneli jest sterowana z 7 sterowników w tym jeden główny z wyjściem rs232 z używanymi tylko 3 nóżkami załączam zdjęcia sterowników i kabla. Potrzebuje pomocy w odgadnięciu cóż to za mikrokontroler i czym można go ruszyć do zaprogramowania. Dzięki za podpowiedzi.
    Jeśli to nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m?
    Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m? Jak zidentyfikować i zaprogramować mikrokontroler tablicy LED 4x2m?
  • #3 11113291
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Wysłać do wyświetlania tylko nie wiem czym.
    Próbowałem podpytać ludzi zajmujących się sprzedażą różnych modeli tablic ledowych, ale najczęściej kończyło się na tym że są jedynie dystrybutorami i mają opanowane to co jest w instrukcji.
    Próbowałem programem CL2005 led, ale nie łączy przez com, nie wiem czy to nie przez obsługę wyłącznie 3 nóżek.
    Aha, tablica ma około 5 lat, może troszkę więcej.
  • #4 11113338
    Krauser
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Podpinasz do komputera przez przejściówką USB-RS232. Chyba, że masz dostęp do starszego gdzie jeszcze są porty szeregowe. Możesz użyć dowolnego programu do wysyłania np. BrayTerminal czy windowsowy Hyper Terminal. Podepnij i zasil tablicę i zobacz czy coś wyśle do komputera. Jak będą krzaki to zmień prędkość. Lepiej znajdź producenta tej tablicy może on ma jakiś program do obsługi, bo tam mogą być jakieś specjalne polecenia których nie znasz, a samo wysłanie tekstu do tablicy nie wiem czy zadziała. 3 nóżki wystarczą znaczy że są tylko RXD TXD i GND, bez sterowania przepływem.
  • #5 11113372
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Sęk w tym że na tablicy niema ani oznaczeń co to za tablica ani kto jest producentem, wszystko dokładnie usunięte albo niezamieszczane, nawet na kontrolerach brak jakich kolwiek oznaczeń. Spróbuje jutro z tym hyperterminalem, na szczęście mam w posiadaniu laptopa z portem com, zawsze jest przydatny.
  • #7 11119453
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Napisałem do tych z Ustki, wysłałem zdjęcia ale na razie odpowiedzi nie mam.
    Tak więc poszukiwania się nie zakończyły.
  • #8 11146701
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Temat nadal aktualny. Dostałem odpowiedz ze niewiedzą czyja to może być produkcja. Nadal potrzebuje jakoś się dostać do tego leda i zaprogramować coś na nim.
  • #9 11155488
    RomanFilipecki
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Wygląda na produkt polski z niewielkiej produkcji lub zaawansowany prototyp. Ze ' stylu ' pcb przypomina mi produkty pewnej firmy która oferuje zegary przemysłowe jedno i dwustronne także z DCF. Niestety nie pamiętam ich nazwy. Spojrzałem w necie i na przykład http://www.eltin.com.pl takie podobne.
    Ewentualnie dla sportu jeden dzień identyfikacji i można spróbować zaświecić. Oprogramowanie w całości to już inna bajka, chyba że potrzeba wyświetlić tylko bitmapy, zegar i temperaturę.

Roman
  • #10 11188011
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Świecić jak najbardziej świeci, jeszcze mógł bym spróbować zrobić zrzut roma i zobaczyć co tam siedzi, ale jak najbardziej chodziło by o wyświetlanie bitmap.
  • #11 11343650
    KILLER_2000
    Poziom 10  
    Mam jeszcze pytanie, czy podjąłby się ktoś próby uruchomienia tego cuda natury elektronicznej? Więcej informacji na PW.
    Dziękuje i pozdrawiam.

Podjął by się ktoś próby uruchomienia i zaprogramowania tego ?
    Proszę o kontakt.
  • #12 11554423
    Zhan
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Mam podobny problem, też próbuję uruchomić tablice świetlną produkcji firmy, która już nie istnieje. Moje urządzenie ma komunikację radiową ale program komunikuje się przez RSa, jak chcesz mogę Ci podesłać mój program do sterowania, może się zepnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji i programowaniu mikrokontrolera tablicy LED o wymiarach 4x2 m, składającej się z 98 paneli i sterowanej przez 7 kontrolerów, w tym jeden główny z wyjściem RS232. W odpowiedziach zasugerowano, że może to być mikrokontroler AT89C51ED2 firmy Atmel. Użytkownik próbował użyć programu CL2005, ale napotkał problemy z połączeniem przez COM. Rekomendowano użycie przejściówki USB-RS232 oraz programów takich jak BrayTerminal czy HyperTerminal do komunikacji. Użytkownik nie może zidentyfikować producenta tablicy, co utrudnia znalezienie odpowiedniego oprogramowania. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące możliwości zrzutu pamięci ROM oraz wyświetlania bitmap.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA