Witam,przypadkiem trafiła mi się tablica led 9 paneli 16x16 led ,niestety uszkodzony jest procesor sterujący 89c51. Odtworzyłem schemat jednego z paneli,wszystkie są takie same ,jedyna różnica to konfiguracja adresu,w pierwszym z nich wszystkie wejścia Q 74688 są na masie,w każdym następnym na jeden z 8 pinów Q podawane jest 5v. Niestety nie mogę trafić na jakikolwiek opis czy wskazówki dotyczące sterowania w takim układzie z zatrzaskami 574 zarówno w linii wierszy jak i kolumn.
Widać dla nich również osobne linie zegara (kierunek?).
Generalnie chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można doprowadzić aby określony piksel (dioda) zapaliła się.
Z tego co już wiem można sterować diodami z multipleksowaniem lub bez,pytanie który sposób lepszy.Być może ktoś spotkał się z podobnym układem sterowania i mógłby pomóc.Nie ukrywam że bawiłem się w Bascomie dlatego będę pisał raczej w tym języku.
Schemat jednego z paneli led .
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Widać dla nich również osobne linie zegara (kierunek?).
Generalnie chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można doprowadzić aby określony piksel (dioda) zapaliła się.
Z tego co już wiem można sterować diodami z multipleksowaniem lub bez,pytanie który sposób lepszy.Być może ktoś spotkał się z podobnym układem sterowania i mógłby pomóc.Nie ukrywam że bawiłem się w Bascomie dlatego będę pisał raczej w tym języku.
Schemat jednego z paneli led .
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.