Witam.
Posiadam Audiczke A3 1,6 1998r - i zaczynam robić mały i większy remont 14-letniego pojazdu.
W tym poście chce opisać jak "samemu" wymienić sprzęgło - oczywiście z pomocą forumowiczów.
Najpierw opiszę problem, a potem pytania.
PROBLEM:
Jakiś czas temu zaczęło się coś dziać dziwnego i miałem problem z diagnozą usterki. Biegi 1 i 2 w miarę jeżdżenia tak do 30 min. w jeździe mieszanej (dojazd do miasta i korki) strasznie ciężko wchodziły - myślałem że zaczeło się coś dziać ze skrzynią biegów.
Ale po jakimś czasie z 1 i 2 nie było problemów, ale na 4 i 5 biegu przy gwałtownym przyspieszeniu (np. redukcja na niższy bieg i moc powyżej 3,5 tys obrotów) samochód nie przyspieszał.
Znajomi mechanicy kazali sprawdzać czy to na pewno sprzęgło następnymi sposobami:
- na żwirku, piasku czy da się zmielić biegami - dało się
- podjechać na krawężnik i na 1, 2 czy wjedzie/zgaśnie - zgasł
- na 4, 5 biegu na prostej czy zgaśnie - zgasł
Po tych testach (nic mądrzejszego na necie nie znalazłem ;/) byłem w kropce bo nie wiedziałem do końca co jest przyczyną problemu.
Między czasie miałem przegląd, to poinformowałem gościa że mam problem - to powiedział, że jest ok i podbił ;/.
Teraz przez ostatni miesiąc już wiem że strasznie ślizga się sprzęgło ale usterka występuje powyżej 3 tys obrotów.
PYTANIA:
Będę wymieniał sprzęgło i postanowiłem to zrobić sam.
Mam podjazd/kanał.
Uchwyt podwieszania kosztuje około 200zł.
Pyt. nr 1 - Jaki kupić uchwyt?.
Opuszczanie skrzyni biegów.
Pyt. nr 2 - Ile waży taka skrzynia? Czym ją opuścić, bo nie mam takiego siłownika. Czy macie jakieś pomysły? Może ktoś robił coś podobnego?
Pyt. nr 3 - Na co zwrócić uwagę przy wymianie? Co jeszcze warto wymienić?
Pyt. nr 4 - Mam upatrzone sprzęgło Lukasa za 360zł - co myślicie o tym sprzęgle i cenie?
Mam zamiar przeznaczyć cały dzień na wymianę - znajomi muwili że 8-12 godzin powinno wystarczyć.
Pyt. nr 5 - Ile zajmuje to fachowca?
Cena jaką usłyszałem w serwisach to 850-1500zł - to ceny z ich sprzęgłem.
850zł to cena u poleconego mechanika (robocizna 500zł)
Pyt. nr 6 - Ile kosztuje taka usługa i z jakim sprzęgłem? Jakie wy mieliście naprawy i z jakim skutkiem?
Jak coś przyjdzie mi do głowy to napiszę.
Po dokonaniu naprawy umieszczę instrukcje z zdjęciami jak tego dokonać.
Z góry dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam Łukasz.