logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung J700 - Taśma, lustrzane odbicie ekranu, tracenie obrazu.

DarkMan1 19 Lip 2012 14:23 2445 6
REKLAMA
  • #1 11122427
    DarkMan1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam,
    wpadł mi w ręce do naprawy Samsung J700. Nie wyświetlał nic. Po otwarciu okazało się że to wina taśmy. Została wymieniona i telefon działał sprawnie.
    Po naprawie spadł może raz, dwa z niewielkiej wysokości (0,5m) ale nadal wszystko było ok. Czasem trzeba było po tym otwierać go znów by poprawić taśmę która wylatywała.
    Tym razem znów do mnie trafił z dość nietypowymi jak dla mnie objawami. Ekran wyświetla bez problemu obraz gdy telefon jest złożony (jest to tel rozsuwany) Gdy sie go rozsunie - połowa (pionowa) obrazu wyświetla się poprawnie, druga połowa niestety nie, pokazuje wszystko jakby powiększone z niewyraźnymi liniami. Kolory również "migają".
    Momentami pokazuje też odbicie lustrzane tego co na nim powinno być.
    Po złożeniu - działa i wyświetla poprawnie.
    Dodatkowo nie działa w nim klawisz "w prawo"

Telefon był ponownie otwarty, poprawiona taśma (cała, nigdzie nie ucierpiała) - cały czas to samo.

Momentami mogłoby się wydawać jakby nieco stracił kolorów.

Gdy telefon się włącza przy rozsuniętym ekranie - pokazuje tylko białe podświetlenie. Gdy go zasuniemy wszystko jest ok.

Co mu może dolegać? Czyżby znów taśma która była nowa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11122443
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie taśmy.
    Z zamiennikami tak bywa oraz jak nieumiejętnie zamontujesz taśmę i ją uszkodzisz przypadkowo.
  • REKLAMA
  • #3 11122528
    krystiano973
    Poziom 22  
    Ocena: 20
    Jak kolega grubas piszę ponownie taśma do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11124244
    _nimitz_
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Koledzy wyżej dobrze zdiagnozowali, ale ja jeszcze od siebie dodam, że temat taśm w j700 bym odpuścił na chwilę obecną. Dlaczego? Bo są beznadziejnej jakości. Jeśli ktoś nie ma jeszcze ze starych zapasów, to padnie mu telefon po tygodniu. Mało tego, taśma, nawet podklejona jakąś gąbeczką od spodu, będzie się ciągle wypinać, bo małe skośne rączki zrobiły o 0,5 mm za płytkie gniazdo.. Szkoda tracić nerwy..
  • #5 11125234
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Dlatego najlepiej kupić oryginał:
    Link
  • REKLAMA
  • #6 11125242
    _nimitz_
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Tak, ale cena zabija :)
  • #7 11175967
    DarkMan1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Na podstawie paragonu uznana została gwarancja na taśmę. Nie było żadnych mechanicznych jej uszkodzeń więc bez problemu została wymieniona.

Zobaczymy jak długo podziała. Mam nadzieję że nie przyniesie takich "niespodzianek" jak poprzednia.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Samsung J700, który po wymianie taśmy działał poprawnie, ale po upadku zaczęły się pojawiać nietypowe objawy. Ekran wyświetlał obraz poprawnie, gdy telefon był złożony, natomiast po rozłożeniu połowa obrazu była zniekształcona, z migającymi kolorami i lustrzanym odbiciem. Po ponownej wymianie taśmy problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może wynikać z uszkodzenia taśmy lub jej niskiej jakości, a także zalecali zakup oryginalnych części, mimo wyższej ceny. Użytkownik potwierdził, że taśma została wymieniona na gwarancję i czeka na dalsze efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA