logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 14 pv 460/58 - wyłącza się na magnetowidzie / brak sterowania pilotem

DamianRTV 23 Lip 2012 23:27 1669 4
REKLAMA
  • #1 11137557
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam - telewizor mały 14 cali - philips 14pv460/58

spostrzeżenie przed naprawą:

- po załączeniu na front panelu po około 5 se. się wyłącza, zauważyłem, że się nie da sterować pilotem.

tok naprawy:

- profilaktycznie pomiar kondensatorów i wymiana na nowe (przetwornica) - zasilacz i okolice odchylania H i V. usunięcie zimnych lutów. Czyszczenie toru przesuwu taśmy, przełącznika trybu pracy (ten pod mechanizmem )
    Załączenie OTV i nadal nie działa z pilota lecz się nie wyłącza.
    Wymieniłem odbiornik podczerwieni na taki z wymontowanego MTV (taka puszeczka zaekranowana też z 3 nóżkami ) - po załączeniu reaguje na polecenia lecz tylko z bliska - ale sukces jest bo nie jest aż tak źle...

Miałem na starym odb.pod czerw. (sygnał 0.126V , 0V (GND) , i zasilanie +5V )
    Po wymianie na nowy / puszeczka ( sygn. 3.5V , 0V , +5V )

Zakup w poniedziałek (bo niedzielę raczej tego nie kupię (więc się ratowałem tym co mam) Wkładam nowy odbiornik pod czerw.3 nóżkowy - pilot reaguje na polecenia i nawet z dużej odległości.

Lecz gdy dam mu kasetę na PLAY to po 5 sek. się znów wyłącza - a na tej puszeczce się nie wyłączał całą taśmę 240min. przeleciał, a teraz to samo lecz reaguje na polecenia z pilota.

Po 5 razach włożenia kasety już się nie wyłącza - coś się nagrzało ? jutro sprawdzę na zimnym... ale pojawia się czasem / cyklicznie na pół sek. - wskakuje niebieski cały obraz taki kolor jak z menu / AV.

Co sprawdzić co przeoczyłem ?
    Proszę o poradę sugestie, podpowiedzi, komentarze.
  • REKLAMA
  • #2 11137875
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    DamianRTV napisał:
    philips 14pv460/58

I to ma być poprawnie?
    Znaki zapytania też dobrze?

DamianRTV napisał:
    Lecz gdy dam mu kasetę na PLAY to po 5 sek. się znów wyłącza - a na tej puszeczce się nie wyłączał całą taśmę 240min. przeleciał, a teraz to samo lecz reaguje na polecenia z pilota.

Zawsze można dla testu powrócić do "zamiennika". ;)
    No i co to znaczy "wyłącza się"?
    Staje mechanizm? Wyłącza się coś w zasilaczu? Całkowicie do stby przechodzi?
  • REKLAMA
  • #3 11144660
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Poprawiłem - tak wyłącza się do stanu STNANBY - i potem znów go można uruchomić - czyżby coś z pamięcią ? Sterowaniem - zauważyłem że na TV normalnie pracuje nie wyłącza się. Ale gdy tylko włożę kasetę ustawi trcking ( w tym momencie działa ok reaguje na każde polecenie z pilota i z front panelu) to minie 5/8 sek. i wyłączy się do stanu stanby. z pilota można go już normalnie uruchomić - na tym nowym odb. podczerwieni (bo na tamtym działa tylko z 20cm. a na tym jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 11152702
    weniamin67
    Poziom 2  
    Witam, jaka reakcja po włożeniu kasety i włączenia pauzy? Pozdrawiam
REKLAMA