logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW GOLF 1.6CL - Wybór świec zapłonowych do instalacji LPG, ISKRA czy standardowe?

miisiek22 19 Sty 2005 10:00 15211 16
REKLAMA
  • #1 1151433
    miisiek22
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam zamiar wymienic świece zapłonowe w moim autku. Niedawno założyłem gaz i teraz mam problem czy założyć świece normalne czy tzw. przystosowane do instalacji gazowych. Takie świece oferuje np ISKRA. Mają jakieś nacięcia które powodują lepszą pracę silnika ale boję się że jeszcze może stracić na mocy po założeniu tych świec. Proszę o jakąś radę lub podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 1151449
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Nie wiem z którego jest roku Golf jeśli jest to III to myślę że wystarczy założyć takie jakie zaleca producent tzn. Bosch W7LTCR.
    Można też założyć te przystosowane do gazu ale ja osobiście nie jestem do nich przekonany.
  • Pomocny post
    #3 1151459
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    niw wiem jak by to chodziło w Twoim 1,6. Ja w swoim mk2 1,8lPG od lat jeżdzę na 4 elektrodowych Bosch i nigdy nie miałem z nimi problemów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1151461
    miisiek22
    Poziom 11  
    to jest golfik z 94` i mam go dopiero od 2 miesięcy.
  • #5 1151467
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    W takim razie ja bym założył te zalecane przez producenta
  • #6 1151482
    green
    Poziom 12  
    zakładaj śwece zalecane przez producenta do danego silnika najlepiej jednoelektrodowe
  • #7 1172944
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam
    jednoelektrodowe (polecam NGK)
    nie zakładaj do gazu wieloelektrodowych
    pamietaj
  • #8 1184053
    miisiek22
    Poziom 11  
    VIVERO79 napisał:
    witam
    jednoelektrodowe (polecam NGK)
    nie zakładaj do gazu wieloelektrodowych
    pamietaj

to troszkę nie rozumiem bo producent zaleca swiece o numerach BRU6ET i to sa właśnie świece 3 elektrodowe. W tym momencie nie wiem jakie mam wkręcone bo jeszcze nie zaglądałem do nich. W 3 różnych sklepach powiedzieli mi że tam ma być świeca o takich numerkach jak wyżej. Kupiłem NGK
  • #9 1184268
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    to troszkę nie rozumiem bo producent zaleca swiece o numerach BRU6ET i to sa właśnie świece 3 elektrodowe. W tym momencie nie wiem jakie mam wkręcone bo jeszcze nie zaglądałem do nich. W 3 różnych sklepach powiedzieli mi że tam ma być świeca o takich numerkach jak wyżej. Kupiłem NGK[/quote]

witam
    bardzo możliwe, ale producent zaleca świece takie jakie są najlepsze do pracy tego auta na benzynie,a nie na lpg
    pozdrawiam
  • #10 1184765
    miisiek22
    Poziom 11  
    VIVERO79 napisał:
    to troszkę nie rozumiem bo producent zaleca swiece o numerach BRU6ET i to sa właśnie świece 3 elektrodowe. W tym momencie nie wiem jakie mam wkręcone bo jeszcze nie zaglądałem do nich. W 3 różnych sklepach powiedzieli mi że tam ma być świeca o takich numerkach jak wyżej. Kupiłem NGK

witam
    bardzo możliwe, ale producent zaleca świece takie jakie są najlepsze do pracy tego auta na benzynie,a nie na lpg
    pozdrawiam[/quote]
    ale nigdzie nie jest napisane że do LPG powinno się zakładać świece 1 elektrodowe. Nie ma przecież tak naprawdę świec typowo produkowanych do samochodów napędzanych gazem ziemnym.
  • REKLAMA
  • #11 1185122
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    [/quote]
    ale nigdzie nie jest napisane że do LPG powinno się zakładać świece 1 elektrodowe. .[/quote]
    ale jak zaczna wystepowac stzraly na gazie to nie bedziesz mógl zmniejszyc przerw co nerzadko pomaga w usunieciu tegóz uciazliwego problemu
  • #12 1186304
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    A wlasnie jest wiadomo,ze typowo gazowe swiece powinny byc jednoelektrodowe.Nie montuj 3,4 elektrodowych.Z Boschem sa czesto problemy,szczegolnie w starszych ,zuzytych sam.Na naszym rynku dostepne sa b.dobre Briski Silvery.Zobacz ta swiece,a zobaczysz o co biega.
  • #13 1186354
    zbig73
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Tylko i wyłącznie NGH, Na BUR6ET zrobiłem ok 100 tyś - 2 kompl. a boscha prawie nówek tj po 2 -3 tyś mam 3 komplety na półce w piwnicy, Iskra jest też dobra ale do Poloneza (lub kosiarki) a nie do VW
  • #14 1186464
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    A to dlaczego tylko NGK?Tak,sa to dobre swiece,ale u nas nie ma typowych gazowych.Ja wypowiadam sie nie na podstawie swego auta,a na podstawie setek samochodow roznych marek.
  • #15 1186652
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Przy sprawnym układzie zapłonowym nie trzeba stosować sBrisk Silver, jeśli występują problemy to można się nimi ratować (mają przerwę 0,55mm gdy "zwykłe świece zazwyczaj od 0,7 do 1 mm). Reszta "cudowności" to marketing. Gaziarze je polecają (ze względu na tą mniejszą przerwę) żeby mieć profilaktycznie "kłopot z głowy" w przypadku gdy w aucie jest mało wydajna instalacja zapłonowa a tak jest mała przerwa to nawet klientowi ze starego poloneza ( bez obrazy właścicieli tych pojazdów) będzie dobrze iskra przeskakiwała na takiej świecy. Co do "zwykłych" (nie Silverów) świec to przy LPG z uwagi na wyższą temperaturę spalania można zastosować świecę z o jeden stpień "niższą numerowo" ciepłotą niż poleca producent auta (np. zmiast ciepłoty 7 dać 6).
    Jeżdzę z powodzeniem na 4-elektrodowych Boscha (kiedyś na 3 -elektrodowych), wymiana po ok 30 tyś i nigdy niemiałem z nimi problemów na LPG - auto ani razu nie kichnęło choć ma przebieg ponad 200 tyś. Znakomicie wkręca się na obroty nie ma problemów z odpalaniem.
    Proszę tylko nie pisać że narazie mam szczęście i będzie kiedyś kichać, acha mam baaaardzo pojemny kolektor dolotowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 1187201
    miisiek22
    Poziom 11  
    Ja na razie mam zamiar wkręcić NGK BRU6ET z 3 elektrodami. Moja poprzednia dwójeczka jeżdziła na 3 elektrodowych i zrobiłem na 1 komplecie 80 tys. W tym golfie się obawiam bo to jest jednopunkt a tam miałem lux gaźniczek. Bardzo dzięki
    Do zobaczenia
  • #17 1189035
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Czyli wiesz co robic,a zadajesz pytania.A w Silverach nie tylko chodzi o przerwe i.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru świec zapłonowych do VW Golf 1.6 CL z instalacją LPG podkreślono, że najlepiej stosować świece zalecane przez producenta, które w tym przypadku to NGK BRU6ET – świece trzyelektrodowe. Pomimo że nie ma typowych świec dedykowanych do LPG, wielu użytkowników poleca jednoelektrodowe świece NGK lub Briski Silvery ze względu na lepszą pracę na gazie i mniejszą przerwę zapłonową (ok. 0,55 mm). Wieloelektrodowe świece Bosch są również używane, choć mogą sprawiać problemy w starszych silnikach. Zwrócono uwagę, że przy LPG można zastosować świece o niższej ciepłocie niż zalecana dla benzyny, co pomaga w pracy silnika. Świece ISKRA, choć oferują specjalne nacięcia, są uważane za mniej odpowiednie do VW Golf i bardziej do innych pojazdów. Ogólnie zaleca się unikanie wieloelektrodowych świec do LPG, a w przypadku problemów z zapłonem można rozważyć świece Briski Silvery. Wymiana świec powinna uwzględniać specyfikę instalacji gazowej i stan układu zapłonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA