logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie świece zapłonowe wybrać do silnika z instalacją LPG? Ranking i opinie

matkru1 24 Sty 2006 16:12 17722 24
REKLAMA
  • #1 2214113
    matkru1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jakie są najlepsze świece do gazu?
  • REKLAMA
  • #2 2214228
    mariusz28wawa
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    generalnie sa swiece gazowe, ale wszyscy polecają jeździc na normalnych, osobiścuie śmigam na ngk i jest ok
  • #3 2214271
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Zadnych swiec do LPG, bo to tylko chwyt reklamowy. Najlepiej zaloz takie jak producent zaleca, chociaz prawie wszyscy chwala NGK i ja tez na nich jezdze i nie ma z nim i najmniejszych problemow pod warunkiem ze sie kupuje je nie na jaichs gieldach czy bazarach.
    Pozdrawiam.
  • #4 2214924
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Do gazu tylko NGK
  • #5 2214957
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    mozna zamontowac o 1 stopien wyzsze lecz tylko NGK
  • #6 2215734
    Djobelek
    Poziom 2  
    swiece do gazu tak zwane to bzdura na resorach i to takich z KAMAZA
  • #7 2215951
    winetu
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    świece tylko takie jakie każe stosować producent auta a nie gazowiec (instalacja gazowa jest zamontowana do samochodu a nie samochód do instalacji gazowej)
  • REKLAMA
  • #8 2260172
    teed_14
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    z tymi wypowiedziami jest nie do konca prawda,świece mają swoje wartości cieplne,nie są to świece żarowe ze ważne jest tylko napięcie zasilania tu odgrywa rolę odstęp między elektrodami i tu jest ten typ do LPG bo maja ,one mniejszą przerwę od tych świec do benzyny,ten problem można załatwić samemu doginając elektrode,czy zrobimy precyzyjnie to okaże się w pracy silnika,powodzenia.
  • #9 2260285
    przemo166
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    a co sądzicie o świecach trzyelektrodowych NGK
  • REKLAMA
  • #10 2260422
    Madzia i Adam
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Polecałbym jednak świece do gazu zwykłe w moim przypadku miały krótszą żywotność
  • REKLAMA
  • #11 2260585
    cyper
    Poziom 11  
    Madzia i Adam napisał:
    Polecałbym jednak świece do gazu zwykłe w moim przypadku miały krótszą żywotność

Ja zrobiłem już 20 kkm na gazie na świecach Boscha, które przed instalacją jeżdziły ok 5kkm na benzynie. Nawet mrozy 24°C nie przeszkadzały w prawidłowej pracy, silniczek pracował równo, na czterech garnkach, zarówno przy odpaleniu jak i później. I są to zwykłe świeczki, zalecane do mojego samochodu...
  • #12 2260903
    a1cygan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    ja mam w swoim vr6 NGK i chodzi iddealnie na gazie są 2 elektrodowe
    nie widzę powodu stosowania świec gazowych skoro na zalecanych przez producenta dobrych firmowych chodzi bardzo dobrze. wszytskie parametry świec są dobierane odpowiednio do danego silnika
  • #13 2260942
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Ja stosowałem różne (iskra , bosch , beru , ngk) i ważniejsza od napisu gaz była marka świec . Strasznie zawiodłem się na iskrach , dobrze wspominam beru i oczywiście ngk .
    Mechanik powiedział mi , że mam zwiększyć przerwę na elektrodach (o jedną dziesiątą) i tak robiłem .
  • #14 2261135
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    witam.
    Jaki mechanik kaze zwiekszyc przerwe???Jszcze tym bardziej przy lpg???
    Nalezy ja zmniejszyc o jedna czy dwie dziesiate mm.
  • #15 2262042
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Jak napisał kolega "marian11@" i koledzy wyżej. Nie ma specjalnych świec do gazu. No niby są. Są to te same świece, tylko włąśnie mają zmiejszony odstęp elektrod. Sprawdziłem. W przypadku polskich świec jest to różnica 0.1 do 0.2 mm (odstęp elektrod napisany jest na opakowaniu). Jak to zwać. To nie chwyt marketingowy, tylko oszustwo. Mówi się, że temperatura spalania się gazu jest wyższa, od temperatury benzyny. Czyli teoretycznie świeca do samochodu z gazem powinna mieć wyższą wartość cieplną, powinna szybciej odprowadzac ciepło. Taka jest teoria. Praktyka ???????? Przecież Włosi, czy Holendrzy są ekspertami w dziedzinie zasilania gazem, a nie potrafią wyprodukować świec do gazu ???? Inaczej taka firma jak NGK czy Bosch nie może mogła by sobie pozwolic na utratę takiego rynku jak auta zasilane gazem. Z olejami jest tak samo. Tylko Polak tak potrafi klamać ??????
  • #16 2266858
    Włady1
    Poziom 12  
    Witam!
    W silnikach dwupaliwowych (benzyna/gaz) należy stosować takie same świece zapłonowe jak dla siników benzynowych i zgodne z zaleceniami producenta silnika.Dodatkowo wskazane jest zmniejszenie odstępu elektrod o 0,1-0,2 mm.Odstęp ten nie może być jednak mniejszy niż 0,7 mm.
    Należy unikać stosowania świec wieloelektrodowych.Zaleca się stosowanie świec o jednej lub maksymalnie dwóch elektrodach bocznych.
    Ze względu na zmiany warunków pracy zmniejsza się trwałość świec i zaleca się ich wymianę co 15-20 tys.km (40 tys.km-dla świec platynowych).
  • #17 2267603
    teed_14
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Do Włady1 nie zgodze się że świece zwykłe wymieniać co 15-20 kkm,a platynowe co 40kkm, jak mówi producent to tyczy się benzyny,że swiece zwykłe na benzynie do 40 kkm, a platynowe wieloelektrodowe 100kkm,natomiast na gazie nalezy wymieniać co 10kkm stosować zwykłe jednoelektrodowe,ponadto nalezy zmieniać przewody wysokiego napięcia z pewnością to jest konieczne ze względu na to że potrzeba większej energii na zapłon gazu,jak przewody i świece nie spełniają tych parametrów to silnik będzie nierowno pracował i będzie wiecej spalał Gazu,przetestowałem osobiscie - eksploatuje samochody na LPG od 8 lat.
  • #18 2269101
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Dołączę się do Was,i przyznam że nie bardzo wierzę w historię o świecach typowo do gazu.Prawda jest taka że temperatura spalania gazu w komorze cylindra jest o przeszło 300 stopni wyższa niż benzyny,więc może mieć to jedynie związek z ustaleniem poprawnej ciepłoty świecy,choć myślę że nie ma się tym co przejmować.Skoro na gazie można przejechać ponad kilkanaście tys.km,(na świecach),znaczy że jednak wytrzymuje.A i w zasadzie przy nominalnej ciepłocie świecy,gdzie jest wyższa temperatura spalania proces samooczyszczania świec zachodzi szybciej.Więc nie ma się co przejmować.
  • #19 2269164
    madziulek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    ja osobiscie probowalem roznych ale teraz wrzucilem NGK i smigam na nich juz najdlurzej niz na innych i bez problemowo
    POLECAM
    ps. oczywiscie scisle dobrane do parametrow silnika, koszty dosc spore ale warto!
  • #20 2279108
    hajduga
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja w polonezie od 14lat(drugi poldek)stosuje NGK5ES instalacja BRC koszt spory ale warto swiece do gazu to chwyt reklamowy 3_4elektrody niech ktorys ustawi przerwy szczelinomierzem,plytkowym lub drucikowym?
  • #21 2279178
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    powiem tylko tyle że świece"specjalne" do gazu to lipa , sam dałem się raz nabrać, chodziły jeden dzień dopóki silnik nie ostygł, na drugi dzień kapa, odpalał jak diesel przy -40°C , teraz jeżdżę na iskrach ponad 150 tys. km trzy elektrodowych, nie narzekam, faktem jest że jeden egzemplarz(komplet) wytrzymuje 15 tyś. inny 30 tyś. chociaż są tego samego typu, ale to już problem powtarzalności jakości polskiego produktu...
  • #22 2279903
    piotrek1967
    Poziom 2  
    Ja mam NGK 3elektrodowe i ciepłote o jeden stopjen wyższą na gazie przejeżdrzam 50 000 km bez żadnych problemów do Golfa III 1.8(75KM)powinien byc zestaw nr 22 a ja zakładam NGK zestaw nr 1 (od Golfa III1.8 90KM)jezdzi aż się detki kopcą Michał
  • #23 2287204
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    No dobra...a czy jest możliwe że na gazie chodzi idealnie a na benzynie kulawo przez świece? Mechanicy mówią żeby spróbować wymienić świece.Spróbować to koszt ponad 300zł,więc mi się nie uśmiecha.Przecież powinien właśnie na benzynie lepiej chodzić niż na gazie skoro świece były by złe...Swoją drogą są to platynowe i przebieg mają 35tys.Tyle też na gazie przejechały.A czy jest możliwe że wymienione były na inne niż producent zaleca,czyli tak jakby pod gaz,i dlatego na benzynie nie chodzi poprawnie?Bo faktycznie oznaczenia są inne niż zalecane.
  • #24 2288602
    piotr1973
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ngk polecam sa niezawodne jeżdzę na nich praktycznie do zdarcia pozdrawiam
  • #25 2290836
    MDK
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja powinienem używać 3 el. Bosha a uzywam 1 el. NGK po 9pln/szt - Wymieniam częściej ok. 12kkm (czyli raz na 6-8 m-cy). 36 pln to nie majątek, policz w jakim krótkim czasie puszczasz z dymem 36pln przez tłumik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru świec zapłonowych do silników z instalacją LPG dominuje opinia, że nie istnieją specjalne, dedykowane świece do gazu, a stosowanie tzw. świec gazowych jest często uznawane za chwyt marketingowy. Zaleca się używanie świec zgodnych z zaleceniami producenta pojazdu, przy czym wielu użytkowników poleca markę NGK jako niezawodną i trwałą. Wskazuje się, że ważnym parametrem jest wartość cieplna świecy oraz odstęp elektrod, który w przypadku LPG powinien być zmniejszony o 0,1-0,2 mm, ale nie mniejszy niż 0,7 mm. Unika się stosowania świec wieloelektrodowych, preferując jedno- lub dwuelektrodowe. Wymiana świec powinna być częstsza niż przy zasilaniu benzyną, zalecane interwały to około 10-20 tys. km dla świec standardowych i do 40 tys. km dla platynowych. Wymiana przewodów wysokiego napięcia jest również wskazana ze względu na większe wymagania zapłonowe LPG. Praktyczne doświadczenia użytkowników potwierdzają dobrą pracę silnika na świecach NGK, Bosch i Beru, natomiast negatywnie oceniane są Iskra oraz tzw. świeczki gazowe o wielu elektrodach. Wartość cieplna świecy powinna być dostosowana do wyższej temperatury spalania gazu, jednak w praktyce różnice te są niewielkie i nie zawsze przekładają się na lepszą trwałość czy pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA