logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka mig-mag bester 1801 świeci się kontrolka od przegrzania

arek198911 25 Lip 2012 09:37 9695 4
REKLAMA
  • #1 11141177
    arek198911
    Poziom 9  
    Witam
    posiadam spawarkę Mig Mag ''Bester Turbo MagPower 1801'' do ostatniego spawania wszystko było w porządku, a dziś wyciągnąłem ją i chciałem spawać a tu wszystko działa a nie podaje drutu i świeci się dioda od przegrzania. Rozebrałem ją i nic nie widać żeby coś się spaliło czy coś takiego, stycznik jak się naciśnie na krótko śrubokrętem to wszystko dział. Proszę o pomoc, może już ktoś się z potkać z takim problemem. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 11150282
    bori1
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    Spawarka mig-mag bester 1801 świeci się kontrolka od przegrzania

Sprawdź miernikiem czy termik jest zwarty czy nie. Jeżeli masz przerwany obwód wymień termik.
  • REKLAMA
  • #3 21822720
    szynal
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam
    Podepnę się do tego tematu.
    Spawarka Bester Turbo MagPower 1801(jak w temacie)
    Przepalony termik-zamontowany na transformatorze. Wg.katalogu: wyłącznik termiczny AM.07-1.05.05 1115-769-027R
    Ale problem jest z brakiem dostępu do tego elementu. Szukałem z godzinę, i nie znalazłem. Nie znalazłem też jego parametrów.
    Może po symbolu ktoś coś ...
    Mogę kupić (nawet tanio) np.

Wyłącznik termostat termiczny 5A/250V 80C (zamknięty) KSD9700
    Temperatura zadziałania (rozłączenia): 80°C
    Temperatura ponownego załączenia: ok 65°C

lub to samo na 95°C:
    Temperatura zadziałania (rozłączenia): 95°C
    Temperatura ponownego załączenia: ok 80°C

I pytanie do bardziej doświadczonych w temacie:
    Który z w.w. zamontować? Czy ten na 80/ włancz. ponownie przy 65, nie będzie powodował długich przerw w pracy?
    Mogę oczywiście założyć najpierw 'słabszy', i ewentualnie wymienić na 95. Choć z drugiej strony, ponowne rozbieranie to czas ...
  • REKLAMA
  • #4 21823215
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    >>21822720 Na transformatorze? w uzwojeniach obwodów indukcyjnych stosuje się powszechnie termiki 130 stopni Celzjusza, normalnie zwarte.
  • #5 21823800
    szynal
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Tak czujnik przymocowany na uzwojeniu wtórnym Transformatora spawarki.
    Jak na zdjęciu
    Czujnik termiczny przymocowany do uzwojenia wtórnego transformatora spawarki

Czujnik temperatury z żółtymi przewodami i nadrukiem U2 105°C

W spawarce którą próbuję naprawić ma przerwę, czego objawem jest ciągłe świecenie kontrolki przegrzania.
    Na wyjętym czujniku jest nadruk: XXX 105.5 Czyżby była to temperatura zadziałania/rozłączania.
    Na Forum Elektrody są różne informacje na temat temperatury stosowanych w tym miejscu czujników. Niektórzy piszą o 80 stopni, inni o 105.
    Jak zamontuję na niską temperaturę-to będzie dużo przerw w pracy. Jak przesadzę w drugą stronę-grozi spaleniem transformatora.
    Jutro zrobię zdjęcie wyjętego czujnika

Dodano po 26 [minuty]:

Chyba przypadkiem sam sobie pomogłem :-), zamieszczając zdjęcie ze sklepu(Produkt niedostępny).
    Bez tej fotki, mogłem tylko snuć domysły
    Pod zdjęciem jest podpis, z temperaturą znamionową czujnika.
    Ale jakby ktoś potwierdził, byłbym zobowiązany.
REKLAMA