logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MidiMagster 1800 firmy Bester - problem z przegrzewaniem

Marcin Frach 13 Maj 2007 12:22 4980 5
  • #1 3879853
    Marcin Frach
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Mam problem podczas spawania a mianowicie podczas spawania (380V) po kilku minutach spawarka wylacza sie i oczywiscie swieci sie kontrolka od przegrzania. Ostatnio nawet wylacznik termiczny popsul sie i po spadku temperatury juz sie nie zalaczyl. Czy ktos wie gdzie szukac problemu w przegrzewaniu? Czy takze ktos moze mi podpowiedziec jak zdobyc nowy czujnik termiczny bez oddawania spwarki do serwisu? W sklepach nie moge dostac takiego czujnika. Jakie sa jego parametry?
    Problem z przegrzewaniem jest w trakcie ciaglego spawania oraz takze z przerwami.
    Dziekuje z gory i pozdrawiam

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "Schematy inne".

• #2 3880180
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    czujnik powinien byc w sklepie zapytaj w sklepie z czesciami AGD moze taki byc. (lub sklep firmowy maja wszystko) Co do przegrzewania dziwna sprawa bo u mnie nie ma tego problemu mam te sama spawarke . Byl problem gdy nie mialem oslony bocznej zalozonej. Sprawdz wentylator czy pracuje u mnie sie przyciera. Na schemacie nie ma opisu tego czujnika a dokumentacji niestety nie mam myle ze ten termik ma okolo 100 stopni C ale to takie moje przypuszczenia
  • #3 3887640
    Marcin Frach
    Poziom 2  
    Dziekuję za podpowiedź. Dowiedzialem sie już że ten czujnik jest na 90 stopni. Jednak nadal spawarka sie przegrzewa. Wentylator dziala i do dobrze a nadal jest problem. Czy ktos moze mi cos podpowiedziec? Bylbym naprawde wdzieczny.
  • #4 3888004
    kaz
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 103
    Spójrz na tabliczkę znamionową, prawdopodobnie będzie tam pisalo 160A 15%. Oznacza to że możesz spawać prądem 160 A póltorej minuty , a 8,5 minuty pólautomat musi odpoczywać. Wtedy się nie wlączy.Jeśli będziesz spawal 3 minuty pólautomat ma prawo się wylączyć. To jest normalne.
  • #5 3888162
    darli
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 118
    Oryginalny termostat jest na 105°C.
  • #6 3889507
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Do spawania ciągłego są profesjonalne urządzenia,dużo większe.Te małe służą do prac dorywczych jak łapanie blach w samochodach itp.
REKLAMA