logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc grzałki PWM 12V do podgrzania 0.7l wody?

sorex86 25 Lip 2012 09:56 2035 1
REKLAMA
  • #1 11141223
    sorex86
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam,

Potrzebuje do testow podniesc temperature wody tak, aby moc wykaliborwac czujnik temperatury wzgledem termometru rteciowego lekarskiego 35-40C. Niestety czujnik, ktory chce kalibrowac dziala dopiero od +5C wiec kopiel woda z lodem odpada. Na allegro praktycznie juz nie da sie kupic termometrow rteciowych, ktory mialy by zakres 0-50C. Potrzebuje w miare precezyjnego odnisienia temperatury 0.1C, dlatego pomyslal, ze termometr lekarski jest wystarczajacy.

Moj pierwszy pomysl to SSR + grzałka 220V. Jednak wykonanie regulatora na AVR zajmie troche czasu i sporo kosztuje. Badzo, co badz jest to troche drogie rozwiazanie.

Na pobliskim targu za grosze moge kupic grzalke 12V 150W, mam zasilacz 2A. Czyli teoretycznie 24W. Sterowanie poprzez PWM. To by gwarantowało jako taka regulacja temperatury. Teraz mam pytanie, gdyz w przeplywie ciepla kompletnie sie nie orientuje:

1) Zalozmy, ze miska szklana ma ~ 0.7l. Gdzie/jak moge sprawdzic ile WAT potrzebuje aby podniesc temperature wody do 35-40C?
    2) Odnosnie sterowania PWM. Grzalka utrzyma mi stała temperaturę wody(+-0.2) - zakladajac, ze zapewnie mieszanie cieczy?
  • REKLAMA
  • #2 11141268
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Podstawowa fizyka się kłania ;) Poszukaj na sieci "ciepło właściwe wody". Pamiętaj, że przyrost temperatury wyliczony w ten sposób nie uwzględnia oddawania ciepła przez ścianki naczynia i powierzchnię wody.
REKLAMA