Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki bezprzewodowy "przekaźnik" sygnału 24VDC?

silvanjk 25 Jul 2012 14:40 1778 7
Relpol
    silvanjk
    Level 12  
    Witam Forumowiczów.

Potrzebuję bezprzewodowo przesłać sygnał 24VDC.
    Sygnał ma na wyjściu zapalać lampki - więc obciążenie prądowe nie jest duże.

Pan z Phoenixa polecił mi coś tego rodzaju:

https://eshop.phoenixcontact.pl/phoenix/logon.do?user=anonym&callingPage=start

(w razie gdyby link nie chciał działać - nr katalogowy: 2884208).
    Tylko że to kosztuje majątek - 900 euro netto katalogowo.

Ja potrzebuję przesłać 3 takie sygnały (i to tylko w jednym kierunku), nie potrzebuję analogów, które z racji przetworników są dość drogie.

Odległość: 20 - 30 metrów, okolice z możliwymi zakłóceniami.

Naszukałem się po necie, ale nie mogę namierzyć nic podobnego - jeśli już, to wszystko do komunikacji jakiejś przeznaczone - a ja potrzebuję po prostu, najprościej, podać z jednej strony 24 VDC, a z drugiej odebrać.

Możecie coś polecić?
  • Relpol
    vodiczka
    Level 43  
    Może jaśniej napiszesz o co chodzi? Czy chcesz przesłać sygnał powodujący zaświecenie lampek posiadających własne źródło zasilania czy sygnał który bezprzewodowo zasili te lampki odpowiednią energią?
    Jeżeli to drugie to już nie jest przesłanie sygnału tylko bezprzewodowe przesyłanie energii. Pan z Phoenixa polecił ci zestaw do bezprzewodowego przesyłania sygnału.
    silvanjk wrote:
    Sygnał ma na wyjściu zapalać lampki - więc obciążenie prądowe nie jest duże.

Bezprzewodowo DC nie prześlesz.
    Nieduże obciążenie czyli jakie? 20 mA? 100mA? 500mA?
  • Relpol
    silvanjk
    Level 12  
    Źródło napięcia będzie własne oczywiście przy odbiorniku. Nie chcę przekazywać energii, tylko sam sygnał sterujący.
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    Czyli sygnał może być dowolny a nie 24VDC. Skąd ten pomysł aby pisać:
    silvanjk wrote:

silvanjk wrote:
    ja potrzebuję po prostu, najprościej, podać z jednej strony 24 VDC, a z drugiej odebrać.

Wykorzystaj dzwonki bezprzewodowe. Polecam też propozycję, którą przedstawił BogdanS - trzykanałowa aparatura 1QB3 za 105 PLN + VAT, załatwia Twoje potrzeby wysłania trzech sygnałów do jednego odbiornika (jeżeli dobrze zrozumiałem to co napisałeś)
    silvanjk
    Level 12  
    @BogdanS, dzięki, to już całkiem niezłe.
    Tylko nędza nieco, bo tam, widzę, całe zestawy pilotów trzeba mieć - na te 3 kanały aż 2 piloty.
    Musiałbym te piloty jakoś zabudować, aby na takiej jakby lokomotywce stały twardo w panelu sterowniczym.
    W ostatnim wagoniku zaś chciałbym na tym bezprzewodowym sprzęcie zrobić migacze i światło stopu.

@vodiczka
    Musi być to w miarę pewne, dlatego raczej nie skłaniałbym się ku dzwonkom bezprzewodowym, niemniej jednak dzięki za chęci :)
    Myślę o czymś bardziej przemysłowym, aczkolwiek nie w takiej pięknej cenie jak 900E :P
    1/4 tego, to będzie dobra cena. Tak góra do 1000zł.
    vodiczka
    Level 43  
    silvanjk wrote:
    Tylko nędza nieco, bo tam, widzę, całe zestawy pilotów trzeba mieć - na te 3 kanały aż 2 piloty.

Dają dwa piloty w zestawie (jeden gratis) a każdy pilot obsługuje trzy kanały. Do jednokanałowej też dają dwa piloty.
    silvanjk wrote:
    Musiałbym te piloty jakoś zabudować, aby na takiej jakby lokomotywce stały twardo w panelu sterowniczym.

Raczej wyjąć "bebechy' i wbudować w panel. Napisz do producenta - może sprzeda samą elektronikę bez obudowy.
    silvanjk wrote:
    Musi być to w miarę pewne, dlatego raczej nie skłaniałbym się ku dzwonkom bezprzewodowym,

Dobry dzwonek działa tak samo niezawodnie jak dobry pilot ale trzy dobre dzwonki wyjdą drożej niż trzykanałowy pilot.
    silvanjk wrote:
    W ostatnim wagoniku zaś chciałbym na tym bezprzewodowym sprzęcie zrobić migacze i światło stopu

Jeżeli te wagoniki jeżdzą po szynach, przesyłanie sygnałów można rozwiązać przewodowo.
    silvanjk
    Level 12  
    A tak, racja. Zupełnie jak 2 kluczyki do auta ;) Choć dawno temu w poldku miałem 2 - jeden do zapłony, drugi do wlewu paliwa :P

Nie ma chyba co kombinować, tylko rzeczywiście wyjąć te bebechy i zabudować.

Wagoniki nie jeżdżą po szynach, ot, po podłodze, klasycznie. Jak wózki widłowe.