logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić "bezprzewodowy" wyłącznik on/off (np. kołyskowy) do przekaźnika/odbiornika?

deorex 02 Maj 2024 13:39 909 16
REKLAMA
  • #1 21067690
    deorex
    Poziom 7  
    Hej. Chcę zastąpić transmisją bezprzewodową przewód łączący zwykły przycisk (np. wyłącznik chwilowy albo zwykły) z przekaźnikiem/odbiornikiem. Po prostu nie mam możliwości poprowadzenia przewodu. Macie jakiś moduł, który to obsłuży albo ktoś może to dla mnie wykonać (odpłatnie o ile za racjonalne pieniądze)?

Chcę móc w aucie zamontować przycisk (np. kolyskowy) a odbiornik mieć na bagażniku. Sygnał o przełączeniu przycisku (on/off) ma włączać i wyłączać urządzenie na dachu bez konieczności prowadzenia kabli. Urządzenie ma własne zasilanie.

Dobrze by było odfiltrować zakłócenia :)

Zasięg działania: do 1,5m
    Zaznaczam, że ja się nie znam za bardzo i sam sobie tego nie podkładam 🙂

P.S. Nie polecajcie mi proszę przełączników radiowych z pilotem, bo nie o to chodzi. Chcę móc podpiąć dowolny wyłącznik (kołyskowy, obrotowy, chwilowy, etc.) i informacja o jego wciśnięciu ma być transmitowana do odbiornika :)
  • REKLAMA
  • #2 21067748
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    deorex napisał:
    Nie polecajcie mi proszę przełączników radiowych z pilotem, bo nie o to chodzi.

Ale dlaczego?

Podaję jako przykład i luźna koncepcja (nie jest to bynajmniej reklama produktu tylko przykład):

Radiolinia 12V zdalne sterowanie (moduł przek.+ piot)

Moduł posiada 3 programowalne funkcje.

Funkcje programowalne:
    - 1 wciśnięcie przycisku programującego: załączenie przekaźnika tylko w momencie trzymania przycisku na pilocie (Do wykorzystania z przełącznikiem dwustanowym)
    - 2 wciśnięcia przycisku programującego: lewy przycisk załącza przekaźnik a prawy wyłącza go (Do wykorzystania z przełącznikiem trzystanowym)
    - 3 wciśnięcia przycisku programującego: jedno wciśnięcie dowolnego przycisku załącza przekaźnik a drugie wciśnięcie wyłącza go

Wybrany przez Ciebie rodzaj przełącznika, trochę lutowania i precyzji w ręce. Rozbierasz pilota i w miejsce styku przycisków wpinasz sobie po kablu włącznik jaki chcesz tak aby to on wykonał funkcję "wciśnięcia" w pilocie, w tym przypadku zwarcia odpowiednich ścieżek. Można tak zrobić by oryginalne przyciski zostały na miejscu a kabelki wypuścić przez obudowę.
  • #3 21067752
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Wyjaśnij dokładniej co w tym wypadku znaczy "urządzenie ma własne zasilanie".
    Sposób zasilania nadajnika/odbiornika jest bardzo istotny dla dalszych rozważań.
    Sprecyzuj też do się dokładnie kryje za sformułowaniem "racjonalne pieniądze".
  • #4 21067756
    slavik78
    Poziom 23  
    deorex napisał:
    Urządzenie ma własne zasilanie.

Zasilanie z panela słonecznego + powerbank?
  • REKLAMA
  • #5 21067814
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Cytat:
    Nie polecajcie mi proszę przełączników radiowych z pilotem, bo nie o to chodzi.

Nie wiem jak rozumieć w tym przypadku pojęcie "bezprzewodowy"...
    ...bo np. córka, jak jej się nie chciało wstawać z łóżka żeby wyłączyć światło, używała bambusowego kijka "przedłużki ręki"..
  • #6 21067940
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6074
    W bagażniku to urządzenia radiowe mogą kiepsko działać, no chyba że antena będzie poza bagażnikiem.
  • #7 21068034
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Zrobić takie urządzenie to żaden problem, może być nawet dwukierunkowe. Mozliwe, że nada się bluetooth.
    Stan przełącznika wysyłany jest do urządzenia radiowo z użyciem protokołu uodparniającego na przekłamania i utratę informacji. Zwrotnie przychodzi odpowiedź o stanie urządzenia i zapala się kontrolka na pilocie.

Podstawowy problem - urządzenie musi być cały czas w trybie "czuwania", czyli pobierac energię z baterii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21068066
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Miało nie być radiowo. Zostaje światło, dźwięk, inne medium. Jak ciągnąć światłowód, cięgło Bowdena, to i kabel da się pciągnąć.
  • #9 21068148
    slavik78
    Poziom 23  
    deorex napisał:
    Chcę zastąpić transmisją bezprzewodową przewód łączący zwykły przycisk[...]

Czyli transmisja radiowa: Bluetooth, WiFi, NFC, ANT+, i ten "niechciany" włącznik z pilota.

jarek_lnx napisał:
    W bagażniku to urządzenia radiowe mogą kiepsko działać, no chyba że antena będzie poza bagażnikiem.

Tu nie będzie problemu, bo:

deorex napisał:
    [...]odbiornik mieć na bagażniku[...]

acctr napisał:
    Zwrotnie przychodzi odpowiedź o stanie urządzenia i zapala się kontrolka na pilocie.

Nie wspomniał, że interesuje go informacja zwrotna poza stanem samego włącznika fizycznego.

LEDówki napisał:
    Miało nie być radiowo. Zostaje światło, dźwięk, inne medium.

Jednak transmisja radiowa:

deorex napisał:
    informacja o jego wciśnięciu ma być transmitowana do odbiornika

Co do innego medium, ja mam taki specjalny przełącznik "mentalny" ale to zupełnie inny temat.

Nie wiem czemu nie chce włącznika z pilota, nie napisał czy testował taki sposób, a jeśli tak, to czy były jakieś problemy tylko od razu odrzucił taką możliwość.

Włącznik, który mu wskazałem jako przykład ma jedną wadę: wciśnięcie przycisku to ciągłe nadawanie z pilota - szybsze rozładowanie baterii. Można zastosować podobne rozwiązanie tylko poszukać odbiornika z przekaźnikiem bistabilnym, wtedy jeden klik włącza, drugi klik wyłącza.

Ewentualnie użycie czegoś na kształt "klaskacza" dźwiękowego włączającego światło, ale wtedy będzie "jazda bez trzymanki" - dosłownie, znaczy kierownicy.

Jeśli włączanie urządzenia miałoby zależeć od warunków drogowych, to może zastosować układ z czujnikiem ciśnienia (taki trochę odwrócony MAP sensor) i w zależności od pędu powietrza (im większa prędkość tym pęd większy) działającego na czujnik urządzenie załączałoby się samoczynnie po przekroczeniu pewnej wartości, a po jego zmniejszeniu wyłączało je. Tu jednak swoje "trzy grosze" dorzuci wpływ czynnika pogodowego tj. porywy wiatru.

Innych pomysłów nie mam, prócz zrobienia włącznika sterowanego strumieniem spryskiwacza np. z tylnej wycieraczki ;-) Brzmi zabawnie ale zrobienie membrany przez którą strumień płynu spryskiwacza naciska na taki Włącznik żelowy + układ z przekaźnikiem bistabilnym pozwoli sterować urządzeniem. Oczywiście ten strumień powinien być maksymalnie przez krótki czas by nie spalić pompki lub rozerwać przewód gumowy.
  • #10 21068378
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6074
    Odnośnie jak zrobić, moduły nadajnik/odbiornik można kupić, do tego trzeba dodać koder/dekoder żeby nie reagowały na każdego pilota np HT12E/HT12D
    Moduły nadajnika i odbiornika radiowego 433 MHz na żółtym tle z logo Gotronik.
  • #11 21071741
    deorex
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedzi, sporo wariacji się pojawiło, więc doprecyzuję na konkretnych przykładach bo wcześniejszy opis był chyba zbyt ogólny. Chcę mieć wyłącznik (kołyskowy, chwilowy, rotacyjny, etc), którym wyłączę pompę paliwa, innym oświetlenie na dachu, jeszcze innym podepnę dodatkowy klakson. Wszystko to bez ciągnięcia dodatkowych kabli.

Nie chcę gotowych zestawów z pilotem, bo chcę coś w miarę uniwersalnego - zestaw: nadajnik (do którego podpinam dowolny wyłącznik) + odbiornik (do którego podpinam dowolne urządzenie), a pilota będę musiał rozkręcać i bawić się z tym za każdym razem gdy będę chciał zrobić nowy wyłącznik. Do tego, nie chce aby nadajnik był zasilany baterią tylko raczej na 12v.

jarek_lnx napisał:
    Odnośnie jak zrobić, moduły nadajnik/odbiornik można kupić, do tego trzeba dodać koder/dekoder żeby nie reagowały na każdego pilota np HT12E/HT12D

Mam wrażenie, że jesteś najbliżej tego, o co mi chodzi. Tylko potrzebuję do tego dobrać wspomniany przez Ciebie koder/dekoder + info, gdzie podpiąć wyłącznik do nadajnika a gdzie "żarówkę" do odbiornika :) Docelowo chciałbym to przerobić na 12-14v i podpiąć do instalacji w aucie żeby wywalić baterie.
  • #12 21074937
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    LEDówki napisał:

W tym konkrertnym przypadku bardzo prosto i łatwo do zdalnego sterowania można wykorzystac ultradzwięki. Bardzo proste filtry w nadajniku i w odbiorniku. Na przyklad załącz - częstotliwość 20kHz, wyłącz częstotliwość 30kHz.
    Dla ultradzwięków praktycznie nie będzie przeszkód.
  • REKLAMA
  • #13 21075173
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Marian B napisał:
    Bardzo proste filtry w nadajniku i w odbiorniku. Na przyklad załącz - częstotliwość 20kHz, wyłącz częstotliwość 30kHz.

Tylko psy i koty będą szalały. Radiowe gotowce kosztuja grosze.
  • #14 21075374
    deorex
    Poziom 7  

Marian B napisał:
    LEDówki napisał:

Nie wiem skąd ten wniosek. Wyraźnie napisałem, że nie chcę bazować na pilotach radiowych (jako gotowych rozwiązaniach). Ale generalnie radio to jedyny słuszny kierunek :)

• #15 21075457
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Wystarczyło napisać dwa zdania. Chcę zrobić radiowo sterowany włącznik. Nie chcę kupować gotowych rozwiązań. W ten sposób zbiór możliwych rozwiązań zostaje mocno ograniczony i nie ma miejsca na snucie domysłów.
    Elementy funkcjonalne urządzenia:
    1. nadajnik
    2. odbiornik
    3. przerzutnik
    4. tranzystor włączający zasilanie czyli klucz. Może też być przekaźnik.
    Teraz jest pole do popisu dla konstruktorów. Punktów i podpunktów może być więcej (nie ma tam zasilaczy i miliona drobiazgów,które decydują o tym czy urządzenie będzie funkcjonalne).
  • #17 21075915
    deorex
    Poziom 7  
    xury napisał:
    Można zrobić łatwo ale po co jak są gotowe rozwiązania np. HB ARK Proxima. - czterokanałowy nadajnik.
    Teraz dobrać do tego wielokanałowy odbiornik i tyle.

Bo nie chcę kobyły, ale dedykowane i małe rozwiązanie, które nie zabierze dużo miejsca w samochodzie. Poza tym, jak pisałem na starcie, nie znam się i nie potrafie sam poprzerabiać istniejących urządzeń, dlatego szukałem kogoś, kto może mi to ogarnąć od A do Z.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia bezprzewodowego wyłącznika on/off, który mógłby zastąpić tradycyjny przycisk w samochodzie, umożliwiając zdalne sterowanie urządzeniami, takimi jak pompa paliwa czy oświetlenie. Kluczowe wymagania to możliwość podłączenia różnych typów przełączników (kołyskowy, chwilowy, rotacyjny) oraz zasięg do 1,5 m. Uczestnicy dyskusji proponują różne rozwiązania, w tym wykorzystanie radiolinii 12V, modułów nadajników/odbiorników z kodowaniem (np. HT12E/HT12D), a także ultradźwięków. Podkreślają również znaczenie zasilania urządzenia oraz konieczność unikania zakłóceń. Użytkownik wyraża chęć uniknięcia gotowych zestawów z pilotem, preferując bardziej uniwersalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA