logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Revolution-Tech Blast3000 - brak dymu, cichy brum z pompy, co sprawdzić?

martinbbor 26 Lip 2012 16:47 1499 9
REKLAMA
  • #1 11145998
    martinbbor
    Poziom 12  
    Witam wszystkich.

Ostatnio spotkała mnie mało sympatyczna sytuacja. Pożyczyłem znajomemu w/w wytwornicę dymu na koncert - wróciła do mnie lecz niestety niesprawna :|

Sytuacja wygląda następująco: podłączam ją do sieci, nagrzewa się, pilot sygnalizuje nagrzewanie (Warming Up). Wytwornica fajnie się nagrzewa, po kilku minutach wyskakuje komunikat na pilocie, że jest gotowa do pracy. Próbuję więc "strzelić" ale jedyne co to bardzo ale to bardzo cichy brum dochodzący z pompy. Dymu brak. Nawet najmniejszego dymka. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Dodam tylko, że sprawia wrażenie, jakby osiągała wyższą temperaturę pieca niż przed usterką ale może to tylko takie moje odczucie..

Pytanie co jest nie tak? Zatarta pompa? Termostat? Piec raczej nie skoro grzeje.. :?

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 11146023
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Zajrzałeś choć do środka, czy każesz nam zgadywać?
  • REKLAMA
  • #3 11146050
    martinbbor
    Poziom 12  
    Zaglądałem do środka, wszystko na swoim miejscu, że tak powiem.. nie zauważyłem żadnych popalonych kondensatorów czy coś w tym guście ale fakt, że jest w niej "troszkę" elektroniki
  • REKLAMA
  • #4 11146092
    Błażej
    martinbbor napisał:
    Zaglądałem do środka, wszystko na swoim miejscu, że tak powiem

Sprawdziłeś, czy wszystko drożne? Czy pompka tłoczy? Zmierzyłeś zasilania? Coś więcej oprócz patrzenia?
  • #5 11146145
    martinbbor
    Poziom 12  
    Bez pomiarów. Gdy próbuję dymić pompka albo odzywa się bardzo bardzo cicho albo wcale..
  • #6 11146154
    Błażej
    Oddaj do naprawy. Nie poradzisz sobie.
  • #7 11146334
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    A co tu zgadywać? Na 80% walnięta pompka a na 20% elektronika włączająca pompkę (jakiś tyrystor, dioda jeżeli pompka jest zasilana z sieci)
  • REKLAMA
  • #8 11147702
    martinbbor
    Poziom 12  
    pompka jest zasilana na 220-240v więc tak się zastanawiam czy nie podpiąć jej po prostu "na krótko" do takiego napięcia i sprawdzić czy tłoczy? To jest dość głośna pompa, taka jaką się montuje przykładowo w profesjonalnych ekspresach do kawy :D
  • #9 11578025
    dj_kefir
    Poziom 2  
    Witam.

Jestem od kilku lat serwisantem sprzętu właśnie w tej firmie.
    Moderowany przez ANUBIS:

Usunięto fragment naruszający:
    3.1.10. Zabronione jest rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.

Co do opisywanej usterki również jak użytkownik KOBI stawiam na pompkę. Jest to element mechaniczny oparty na 2 sprężynkach. Zdarzały się przypadki, że pękała jedna ze sprężynek (górna lub dolna) w mechanizmie membrany.

Możliwości są takie:
    1. Przesłać urządzenie na nasz adres.
    2. Spróbować samemu naprawić pompkę (realne ale potrzebne zdolności manualne)
    3. Zakupić pompkę wg. specyfikacji podanej na jej obudowie.
  • #10 11578564
    martinbbor
    Poziom 12  
    Ok dzięki za info, jakiś czas temu wytwornica była u was ;)

Podczas naprawy słusznie stwierdzono uszkodzenie pompki co naprawiono.. lecz oprócz tego okazało się, że piec nie wiem jakim sposobem ale wg waszego serwisu "sam się przestawił" na niższą temperaturę czego efektem było plucie płynem (zwłaszcza przy ustawieniu na mniejszy wydmuch). Maszyna po naprawie jakiś czas pracowała wzorowo - jednak po jakimś czasie znowu zaczęła pluć płynem. I tutaj pytanie - czy znowu piec się przestawił? Jeśli tak to jak mogę to wyregulować?

Jakiś czas temu mieliśmy koncert. Na scenie postawiłem tą wytwornicę. Jednak podczas show jeden z tancerzy mało co by się nie zabił - skarżyli się, że na scenie przed dyszą wytwornicy jest bardzo ślisko :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wytwornicą dymu Revolution-Tech Blast3000, która po pożyczeniu przestała działać prawidłowo. Po podłączeniu do zasilania urządzenie nagrzewa się, ale nie generuje dymu, a jedynie cichy brum z pompy. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pompy lub elektroniki. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwości, w tym sprawdzenie drożności systemu, pomiar zasilania oraz potencjalne uszkodzenie mechaniczne pompki. Serwisant wskazuje na możliwość pęknięcia sprężyn w mechanizmie pompy. Użytkownik wspomina o wcześniejszej naprawie, która obejmowała wymianę pompki oraz problem z regulacją temperatury pieca, co prowadziło do nieprawidłowego działania urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA